70χρονος διευθυντής καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση (vid)

Gazzetta team
70χρονος διευθυντής καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση (vid)
Η 27χρονη αποφάσισε να λύσει τη σιωπή της και να μιλήσει για όλα όσα συνέβαιναν στην υπηρεσία της. Θύελλα μετά τις καταγγελίες...

Αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις προκαλεί η μαρτυρία μιας 27χρονης κοπέλας από το νομό Ηρακλείου, η οποία καταγγέλλει ότι δέχτηκε παρενόχληση στον εργασιακό της χώρο από τον 70χρονο διευθυντή της. Η ίδια αποκαλύπτει ότι φοβόταν να μιλήσει και σκεφτόταν το ενδεχόμενο ακόμη και της παραίτησης αν τελικά δεν της άλλαζαν τμήμα στην εταιρεία, καθώς οι ανήθικες προτάσεις και οι χειρονομίες στις οποίες προέβαινε ο διευθυντής της, είχαν φτάσει στο απροχώρητο. «Ήταν ο λόγος μου ενάντια στο δικό του». Με αυτά τα λόγια η 27χρονη περιέγραψε γιατί επέλεξε να σιωπήσει παρά να καταγγείλει ένα ακόμη περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που καταγράφεται σε εργασιακό χώρο.

Ο λόγος για μια ακόμη γυναίκα που είχε ανάγκη τη δουλειά και φοβόταν να μιλήσει και για έναν ακόμη διευθυντή που εκμεταλλεύτηκε την οικονομική ανάγκη της υπαλλήλου του για να ικανοποιήσει τις ορέξεις του. «Με έφερνε σε αμηχανία. Με ενοχλούσε μπροστά στους άλλους. Κάποιοι το αντιμετώπιζαν ως πλάκα, εγώ όμως καταλάβαινα ότι δεν ήταν και τόσο αστείο. Στην αρχή το προσπέρασα. Από κάποια στιγμή και μετά όμως το όλο πράγμα άρχισε να γίνεται πιο έντονο και να με ενοχλεί. Προσπάθησα όμως πάλι να μη δίνω σημασία. Όταν εργάζεσαι σε μια δουλειά όπου τα χρήματα είναι ικανοποιητικά, δε σκέφτεσαι με τόση ευκολία να φύγεις όταν κάτι σε ενοχλεί. Στην αρχή μού έκανε προτάσεις του τύπου "να πάμε βόλτα", "να πιούμε καφέ". Δεν τις πήρα πολύ σοβαρά. Είπα "πλάκα θα κάνει". Στη συνέχεια όμως άρχισαν και κάποιες παράξενες χειρονομίες», λέει η 27χρονη, που για ευνόητους λόγους θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της, συνεχίζοντας να περιγράφει τα όσα, όπως ισχυρίζεται, βίωνε από το διευθυντή της στον εργασιακό της χώρο.

Σύμφωνα με την καταγγελία της, όλα ξεκίνησαν με μεταμεσονύχτια τηλεφωνήματα. Αυτή 27 και εκείνος 70. Όπως η ίδια ισχυρίζεται, έφτασε στο σημείο να της υποσχεθεί αύξηση μισθού και μια καλύτερη θέση στην ιεραρχία της εταιρείας, με το αζημίωτο φυσικά. Οι ανήθικες προτάσεις, οι χειρονομίες, αλλά και η στεναχώρια και τα κλάματα από μέρους της είχαν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς της. «Όσο περνούσε ο καιρός τα πράγματα γίνονταν όλο και χειρότερα. Οι ανήθικες προτάσεις γίνονταν πια εν ψυχρώ. Αυτό όμως είχε ως συνέπεια να αλλάξει κατά πολύ η συμπεριφορά μου. Απέκτησα πολλά νεύρα», τονίζει η 27χρονη.

Η καταγγέλλουσα, όπως επίσης αποκαλύπτει, είχε ζητήσει να της αλλάξουν τμήμα για να απαλλαγεί από αυτήν την κατάσταση, χωρίς να εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στο αίτημά της. Η ίδια μάλιστα κάποια στιγμή ήταν αποφασισμένη ακόμη και να εγκαταλείψει τη δουλειά της.

«Το περιστατικό έρχεται να καταδείξει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που αναγκάζουν πολλές νέες κοπέλες να επιλέγουν τη σιωπή από το φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους», όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος επισημαίνει ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα η σεξουαλική παρενόχληση σε εργασιακό χώρο.

«Δυστυχώς, τελευταία βλέπουμε συνεχώς να αυξάνονται τόσο τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης, όσο και το bullying σε βάρος εργαζομένων. Συνήθως η ψυχολογία των εργαζομένων είναι τέτοια, που δεν καταγγέλλουν τα όσα βιώνουν. Κάποια από τα κρούσματα αυτά όμως έχουν φτάσει και σε εμάς. Θα ήθελα όμως σε αυτό το σημείο να πω στους εργαζόμενους ότι δε θα πρέπει να διστάζουν, αλλά να καταγγέλλουν το τι αντιμετωπίζουν, διότι αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο κ. Βοργιάς.

Πηγή: neakriti.gr