Έρευνα για το πανό με μήνυμα «σκοτώστε τον Ερντογάν με τα ιδία του τα όπλα» (pic& vid)

Gazzetta team
Έρευνα για το πανό με μήνυμα «σκοτώστε τον Ερντογάν με τα ιδία του τα όπλα» (pic& vid)
Στο μεγάλο πανό απεικονίζεται ο Τούρκος πρόεδρος σε μαύρο φόντο, με ένα όπλο να τον σημαδεύει στον κρόταφο.

Η ελβετική δικαιοσύνη φαίνεται πως διεξάγει έρευνα για ένα πανό σε πορεία στη Βέρνη το Σάββατο, με το οποίο οι διαδηλωτές ζητούσαν τη δολοφονία του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το επίμαχο πανό εμφανίστηκε σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της επέκτασης της εξουσίας του Τούρκου προέδρου και υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Στο μεγάλο πανό ο Ερντογάν απεικονιζόταν σε μαύρο φόντο, με ένα όπλο να τον σημαδεύει στον κρόταφο, ενώ με κόκκινα γράμματα γράφει «Σκοτώστε τον Ερντογάν με τα ίδια του τα όπλα».




Μετά την εμφάνιση του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κάλεσε Ελβετούς διπλωμάτες στην Άγκυρα, από τους οποίους απαίτησαν να ληφθεί νομική δράση εναντίον των ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας. Υπολογίζεται πως στη Βέρνη έδωσαν το παρών εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Κούρδων. Μάλιστα, οι Τούρκοι εμφανίστηκαν πεπεισμένοι πως η πορεία διαμαρτυρίας οργανώθηκε από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι από τους Ελβετούς.

Ωστόσο, στο e-mail που ανακοίνωσε την πορεία διαμαρτυρίας, εμφανίζονται να ως υποστηρικτές της το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ελβετίας, όπως και ο πολιτιστικός σύλλογος Κούρδων-Τούρκων-Ελβετών, αλλά όχι το PKK.

Από την πλευρά του ο ίδιος ο Ερντογάν σχολίασε πως οι Ελβετοί το «παρατράβηξαν». Όπως τόνισε ο ίδιος: «Τα αριστερά κόμματα και οι τρομοκράτες ενώθηκαν και έκαναν πορεία. Στην ελβετική βουλή, κρέμασαν μια φωτογραφία μου με ένα όπλο στο κεφάλι μου».

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βέρνης ξεκαθάρισε πως οι εισαγγελείς θα ερευνήσουν την υπόθεση για να καταλήξουν αν το πανό παραβίασε κάποιον νόμο της χώρας.

Πηγή: protothema.gr