Tι σημαίνει για Μέρκελ και Σουλτς το αποτέλεσμα στο Ζάαρλαντ

Gazzetta team
Tι σημαίνει για Μέρκελ και Σουλτς το αποτέλεσμα στο Ζάαρλαντ
Οι τοπικές εκλογές στο Ζάαρλαντ απασχολoύν τον γερμανικό Τύπο μετά την νίκη του CDU της Μέρκελ.

Οι τοπικές εκλογές στο Ζάαρλαντ απασχολoύν τον γερμανικό Τύπο μετά την νίκη του CDU της Μέρκελ. Οι σχολιαστές επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών αλλά ούτε και η ήττα του SPD.

«Ο Σουλτς και οι εκλογές στο Ζάαρλαντ – εκνευρισμός, απολογισμός, συνέχεια»είναι ο τίτλος του άρθρου του Der Spiegel που επισημαίνει: «Η Χριστιανική Ένωση μπορεί ακόμη να κερδίζει εκλογές κι ο Μάρτιν Σουλτς δεν έχει μαγικές δυνάμεις: αυτό τουλάχιστον είναι σαφές μετά την καθαρή επιτυχία της CDU... Η SPD θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη».

H ευρείας κυκλοφορίας Bild της λαϊκής Δεξιάς αναφερόμενη στη νίκη της Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ, της πρωθυπουργού του Zάαρλαντ, που πολλοί θεωρούν διάδοχο της Μέρκελ, γράφει: «Η Μίνι Μέρκελ φρενάρει τον Σουλτς – η πρώτη απογοήτευση».

Η κεντροαριστερή “Süddeutsche Zeitung”, του Μονάχου στο άρθρο της με τίτλο «Ο θόρυβος έρχεται και παρέρχεται» σημειώνει: «στη δημοκρατία δεν μετρά ο θόρυβος, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα. Κι αυτό για το SPD ήταν πολύ πίσω απ το θόρυβο στο Ζάαρλαντ. Ο θαυμασμός για τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς είναι στις δημοσκοπήσεις πιο ηχηρός απ’ ότι φάνηκε στο Ζάαρλαντ.»

Η “Frankfurter Allgemeine Zeitung” τονίζει: «Μεθυσμένοι με τον Σουλτς οι Σοσιαλδημοκράτες μετέτρεψαν τις εκλογές στο Ζάαρ σε δημοψήφισμα για τις φιλοδοξίες που τρέφει ο νέος τους πρόεδρος για την καγκελαρία πιστεύοντας ότι οι ψηφοφόροι θα συναινούσαν στα σχέδια του SPD μαζεί με το Αριστερό Κόμμα να εκδιώξουν απ’ την κυβέρνηση του κρατιδίου τους Χριστιανοδημοκράτες. Τι τεράστιο λάθος!»

Η “Hannoversche Allgemeine Zeitung“ του Ανόβερου προειδοποιεί την καγκελάριο: «Η Μέρκελ να προσέξει να μην ερμηνεύσει εσφαλμένα το αποτέλεσμα στο Ζάαρ. Ναι, είναι μια καλή αρχή για την CDU αυτή την εκλογική χρονιά. Αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει ακόμηυ και τόσα πολλά»

«Έλαμψε στο Ζάαρ η εαρινή κόπωση του συντρόφου-μόδα» σχολιάζουν δηκτικά για τον Σουλτς οι “Westfälische Nachrichten”.

Η Zeit του Αμβούργου, η εφημερίδα που είχε ιδρύσει ο Χέλμουτ Σμιτ, τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της: «CDU: πρώτα το Ζααμπρύκεν και μετά η καγκελαρία», επισημαίνοντας: «Μετά το απρόσμενα καλό αποτέλεσμα στο Ζάαρλαντ η Χριστιανική Ένωση ατενίζει με αισιοδοξία τις ομοσπονδιακές εκλογές και την υποψηφιότητα της Μέρκελ. Αλλά η πολλή ευφορία είναι επικίνδυνη...»

Tο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει γύρω στο 40% των ψήφων και η τοπική πρωθυπουργός Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ θα έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης του Ζάαρ. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) κυμαίνεται γύρω στο 30%. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει αυτό το ποσοστό, αλλά η μεγάλη διαφορά από τους χριστιανοδημοκράτες δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των σοσιαλδημοκρατών και στις ελπίδες που είχε δημιουργήσει η δυναμική του νέου προέδρου του κόμματος και υποψηφίου για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς. Τρίτο δύναμη, πάντα ισχυρή στο Ζάαρ, παραμένει η Αριστερά (Die Linke), η οποία φτάνει στο 13%, αλλά σημειώνει απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ως τέταρτο κόμμα εκλέγονται οριακά στην τοπική Βουλή και οι εθνολαϊκιστές της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), οι οποίοι πλέον δίνουν το παρών σε 11 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Απογοήτευση για τους Πράσινους, οι οποίοι μένουν εκτός Βουλής.

Με αυτά τα δεδομένα, το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι η συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού» με τη συμμετοχή CDU και SPD, υπό την ηγεσία της Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Σε μία πρώτη ανάγνωση, οι αναλυτές αποδίδουν το αποτέλεσμα στην ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση (ακόμα και από ψηφοφόρους της Αριστεράς) στο πρόσωπο της πρωθυπουργού, αλλά και στην κινητοποίηση, ενδεχομένως την τελευταία στιγμή, πολλών ψηφοφόρων που ήθελαν να αποτρέψουν έναν συνασπισμό των σοσιαλδημοκρατών με την Αριστερά, ενδεχόμενο που είχαν αφήσει ανοιχτό τόσο η υποψήφια του SPD στο Ζάαρ, Άνκε Ρέλινγκερ, όσο και ο Μάρτιν Σουλτς. Σε αυτή την εξήγηση συνηγορεί και η εντυπωσιακή αύξηση της προσέλευσης στην κάλπη, που έφτασε το 71%, έναντι 61,6% το 2012.


Πηγή: thetoc.gr