«Ομίχλη» για την επιστροφή της τρόικας

Gazzetta team
«Ομίχλη» για την επιστροφή της τρόικας
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν συμφωνήσει στο κόψιμο το αφορολόγητο στην περιοχή των 5600 ως 5900 ευρώ από 2019 καθώς και στην περικοπή των συντάξεων.

Παρά την εικόνα προόδου που μεταδίδουν και την προσπάθεια διαχείρισης εντυπώσεων μετά τις Βρυξέλλες οι Θεσμοί παραμένουν ο καθένας στην έδρα του και περιμένουν πάνω από το τηλέφωνο χωρίς ακόμη εισιτήριο για την Αθήνα.

Χωρίς ξεκάθαρες ενδείξεις για την δυνατότητα επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα αρχίζει το Σαββατοκύριακο, με τον εορτασμό σήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

Μετά από τέσσερις μέρες συζητήσεων στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε τέσσερις Υπουργούς της κυβέρνησης, τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο (Οικονομικών), Έφη Αχτσιόγλου (Εργασίας), Γιώργο Σταθάκη (Ενέργειας) και Γιώργο Χουλιαράκη (αναπλ. Οικονομικών) και τους εκπροσώπους των πιστωτών (ΕΕ-ΔΝΤ-ESM-ΕΚΤ) η σύγκλιση που επιτεύχθηκε δεν ήταν αρκετή για να σφραγίσει τα εισιτήρια επιστροφής τους στην Αθήνα.

«Απομένουν 2-3 μικρά ζητήματα που θα έχουν απαντηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες» έλεγαν το μεσημέρι της Παρασκευής κύκλοι του υπουργείου οικονομικών παρατείνοντας έτσι το μυστήριο για το αν οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συναντηθούν επί ελληνικού εδάφους για να προλάβουν το Eurogroup της 7ης Απριλίου, διαμορφώνοντας το λεγόμενο Staff Level Agreement, την τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Δευτέρας Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν συμφωνήσει στο κόψιμο το αφορολόγητο στην περιοχή των 5600 ως 5900 ευρώ από 2019 καθώς και στην περικοπή των συντάξεων αλλά η διαφορά μεταξύ τους είναι αν οι συντάξεις θα κοπούν σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020, ή σε τρεις πάλι με την πρώτη δόση περικοπής το 2019.

Διαφωνίες παραμένουν ακόμα στο θέμα της ενέργειας και κυρίως της ΔΕΗ και βεβαίως οι συζητήσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο από τη σύγκρουση με το ΔΝΤ στο θέμα των εργασιακών, με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να μεταφέρει το ζήτημα στη Σύνοδο της Ρώμης με την επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την παύση των διαπραγματεύσεων τη νύχτα της Πέμπτης από τα ξημερώματα της Παρασκευής έγινε μια προσπάθεια διαχείρισης των εντυπώσεων απ' όλες πλευρές στην κατεύθυνση της συνέχισης των επαφών ώστε να μη δοθεί εικόνα ότι διακόπτονται οι διαπραγματεύσεις.

Για πρόοδο έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν κλοντ Γιούνκερ στην επιστολή του για το θέμα των εργασιακών προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. "Νομίζω ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου" ανέφερε.

Για "κάποια πρόοδο" και συνέχιση των συζητήσεων από τις έδρες των Θεσμών έκανε λόγο και ο ESM μέσω εκπροσώπου του.

Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους και την κυβέρνηση η αντίδραση από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν αρνητική ήδη από την Πέμπτη. Εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωνε στην Ουάσινγκτον ό,τι απομένει ακόμα δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές στα κρίσιμα ζητήματα των εργασιακών και των συντάξεων.

Πηγή: protothema.gr