Μέρκελ: Να μην επιβαρύνεται υπερβολικά η Ελλάδα στο προσφυγικό

Gazzetta team
Μέρκελ: Να μην επιβαρύνεται υπερβολικά η Ελλάδα στο προσφυγικό
Κληθείσα να σχολιάσει τις απειλές της Άγκυρας για καταγγελία της προσφυγικής συμφωνίας, η καγκελάριος εκτίμησε ότι η συμφωνία αυτή είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών.

Οι τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, η πρόσφατη επίσκεψή της στις ΗΠΑ και το μέλλον της προσφυγικής συμφωνίας βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που παραχώρησε η Ανγκελα Μέρκελ στις Passauer Neue Presse και Donaukurier.

Όπως μεταδίδει η DW, πότε σκοπεύει να «χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι» και να αντιδράσει με πιο σκληρό τρόπο στις συνεχείς προκλήσεις του τούρκου προέδρου Ερντογάν, ρωτήθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από τους δημοσιογράφους της Passauer Neue Presse και Donaukurier; «Ο Χέλμουτ Κολ είπε κάποτε πως σημασία έχει τι θα βγει στο τέλος. Αυτό πιστεύω και εγώ. Κατά τα λοιπά, ασφαλώς και λέω τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμη κι όταν συνομιλώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ως καγκελάριος όμως αντιλαμβάνομαι τις σχέσεις μας με την Τουρκία συνολικά, και γεωπολιτικά, καθώς και σε σχέση με τη συμβίωσή μας με τα εκατομμύρια των τουρκικής καταγωγής ανθρώπων εδώ στη Γερμανία».

Η καγκελάριος επανέλαβε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι παραλληλισμοί με το ναζιστικό παρελθόν. «Οι παραλληλισμοί αυτοί είναι άτοποι και για το λόγο ότι εξωραΐζουν τον τρόμο του εθνικοσοσιαλισμού». Σε ερώτηση εάν αναμένει τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, η Αγκ. Μέρκελ απαντά ότι θα πρέπει «να περιμένει κανείς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και όλα τα υπόλοιπα. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ετυμηγορία των ειδικών της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εκφράστηκε με ιδιαίτερη ανησυχία για τη σχεδιαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση».

Κληθείσα να σχολιάσει τις απειλές της Άγκυρας για καταγγελία της προσφυγικής συμφωνίας, η καγκελάριος εκτίμησε ότι η συμφωνία αυτή είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και πως έχει συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της κατάστασης που υπήρχε πριν από έναν χρόνο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Πηγή: protothema.gr