Γιούνκερ: Αν διαλυθεί η Ευρώπη θα οδηγηθούμε σε νέο Βαλκανικό Πόλεμο!

Gazzetta team
Γιούνκερ: Αν διαλυθεί η Ευρώπη θα οδηγηθούμε σε νέο Βαλκανικό Πόλεμο!
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε σήμερα ότι προειδοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση να μην ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να εγκαταλείψουν την Ένωση γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ένας "Βαλκανικός Πόλεμος".

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times ο Γιούνκερ εξήγησε ότι έκανε αυτήν τη δήλωση στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, τον περασμένο μήνα. Στη συνάντηση αυτή εξέφρασε την κατάπληξή του για την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Brexit.

"Είπα στον αντιπρόεδρο: μην τα λέτε αυτά, μην προσκαλείται τους άλλους να φύγουν, επειδή αν καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχετε ένα νέο πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια", τόνισε.

Από τις επτά χώρες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μόνο δύο έχουν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σλοβενία και η Κροατία. Ο Γιούνκερ θεωρεί επικίνδυνο να ματαιωθεί κάθε προοπτική ένταξης για τις άλλες χώρες της περιοχής. "Αν τις αφήσουμε μόνες, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, όλες αυτές τις χώρες, θα έχουμε έναν νέο πόλεμο", διαβεβαίωσε.

Η Σερβική Δημοκρατία είναι η μία από τις δύο πολιτικές οντότητες που αποτελούν το κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η Αλβανία δεν ήταν ποτέ τμήμα της Γιουγκοσλαβίας.

Τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν από τους πολέμους, τη δεκαετία του 1990, μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.