Για… πέταμα τα χαρτονομίσματα των 5 και 10 ευρώ

Gazzetta team
Για… πέταμα τα χαρτονομίσματα των 5 και 10 ευρώ
Τα αποσύρει απο την κυκλοφορία και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Χαμηλή είναι η ποιότητα των χαρτονομισμάτων των 5 και 10 ευρώ που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτό παρατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και καλεί τις επιχειρήσεις να καταθέτουν στις τράπεζες αυτά τα χαρτονομίσματα ώστε να αποσύρονται από την αγορά.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, έχει παρατηρηθεί ότι η ποιότητα των τραπεζογραμματίων ονομαστικής αξίας 5 και 10 ευρώ σε κυκλοφορία δεν είναι ικανοποιητική. «Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός άτι τα τραπεζογραμμάτια των εν λόγω αξιών δεν κατατίθενται στα πιστωτικά ιδρύματα επειδή λόγω της μικρής αξίας τους κρατούνται στα ταμεία ως ρέστα και, κατά συνέπεια, δεν τυγχάνουν επεξεργασίας ώστε τα ακατάλληλα για κυκλοφορία να αποσύρονται έγκαιρα από την κυκλοφορία».

Η Κεντρική Τράπεζα καλεί τις επιχειρήσεις όπως καταθέτουν, σε τακτά διαστήματα, στα πιστωτικά ιδρύματα τα τραπεζογραμμάτια μη ικανοποιητικής ποιότητας ώστε να αποσύρονται από την αγορά.

Όπως εξηγεί η Κεντρική, στα πλαίσια της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τους ελέγχους γνησιότητας και καταλληλότητας των τραπεζογραμματίων ευρώ και την εκ νέου θέση αυτών σε κυκλοφορία (ΕΚΤ12010!14), η Κεντρική οφείλει να διασφαλίζει την καλή ποιότητα και την αυθεντικότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της αξιοπιστίας του νομίσματος και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στο νόμισμα.

Έτσι, αναφέρεται ότι για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας και της καλής ποιότητας τραπεζογραμματίων ευρώ που τίθενται σε κυκλοφορία, όλα τα τραπεζογραμμάτια που κατατίθενται στα πιστωτικά ιδρύματα τυγχάνουν ελέγχου και τα τραπεζογραμμάτια, των οποίων η ποιότητα κρίνεται ως μη ικανοποιητική, δεν επανατίθενται σε κυκλοφορία, αλλά καταστρέφονται από την Κεντρική Τράπεζα.


Πηγή: newsbeast.gr