Πετσάλνικος: Η ενότητα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης είναι αναγκαία

Gazzetta team
Πετσάλνικος: Η ενότητα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης είναι αναγκαία
Επεσήμανε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει ταυτόχρονα να «να δείχνει και ένα προοδευτικό στίγμα για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τις ελευθερίες του ανθρώπου, και την πραγματική δημοκρατία»

Την ανάγκη ενότητας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία «θα πρέπει να στηρίζεται σε σταθερές προϋποθέσεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος από τη Λάρισα, όπου βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση της ΔΗΣΥ, μαζί με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Θόδωρο Μαργαρίτη.

Ο κ. Πετσάλνικος είπε πως πρώτη προϋπόθεση ενότητας είναι συμφωνία στη βάση ενός «εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης», το οποίο όπως είπε, θα είναι βέβαια διαφοροποιημένο και από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και από αυτή που εφάρμοζε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Επίσης επεσήμανε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει ταυτόχρονα να «να δείχνει και ένα προοδευτικό στίγμα για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τις ελευθερίες του ανθρώπου, και την πραγματική δημοκρατία».

«Και η πολιτική του κ. Σαμαρά και η πολιτική του κ. Τσίπρα οδηγούν τη χώρα σε αυτή την περιδίνηση της ύφεσης, στην αποδιοργάνωσης της παραγωγικής βάσης πατρίδας μας, στον ξενιτεμό εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων με καλή εκπαίδευση. Όμως βλέπουμε επίσης να ξηλώνεται και το κοινωνικό κράτος που με πολύ προσπάθεια και κόπο είχε οικοδομηθεί κυρίως την δεκαετία του '80 από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου» σημείωσε.

Επίσης ο πρώην υπουργός επεσήμανε πως σημαντικό μέρος της προσπάθειας ώστε να εισακουστούν από τον κόσμο οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «είναι και η δέσμευση ότι «δεν θα πρέπει να μετατραπεί η προοδευτική παράταξη πάλι σε δεκανίκι είτε μιας δεξιάς κυβέρνησης είτε μιας κυβέρνησης της δήθεν αριστεράς του κ. Τσίπρα»

«Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση Σαμαρά κόστισε πάρα πολύ στο χώρο μας. Και αυτό φάνηκε όχι μόνο στα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και στην απροθυμία του κόσμου να ξανά στρατευτεί σε αυτό το χώρο. 'Αρα πρέπει να έχουμε μια αυτόνομη δικιά μας θέση με μια πρόταση ριζοσπαστική που θα δημιουργεί μια ουσιαστική και όχι μια φρούδα ελπίδα για το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά» ανέφερε.

Από εκεί και πέρα ο κ. Πετσάλνικος τόνισε πως πρέπει παρουσιαστεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα προσδιορίζει στόχους, μέσα, και χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη, ενώ τόνισε πως θα πρέπει παράλληλα να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και όχι περικοπές στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, στη δικαιοσύνη, στη παιδεία, στο φορολογικό σύστημα κτλ.

Ο κ. Πετσάλνικος αναφερόμενος στη στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, είπε πως «πρέπει να πάψουν να ζητούν μειώσεις και περικοπές καθώς τα προγράμματα που επιβάλλονται δεν οδηγούν πουθενά».

«Το πρώτο μνημόνιο θα έλεγα πως ήταν αναπόφευκτο γιατί δεν είχαμε άλλη λύση. Αλλά μετά την εφαρμογή και του 3ου μνημονίου, αποδεικνύεται πως τα προγράμματα αυτά δεν βγάζουν στον δρόμο της ανάπτυξης. Αντίθετα επιδεινώνουν τις συνθήκες ζωής των μη προνομιούχων Ελλήνων» σημείωσε.

Τέλος, σε σχέση με την πορεία της αξιολόγησης ο πρώην υπουργός τόνισε πως «οι δανειστές είναι σκληροί και απαιτητικοί γιατί «δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα όπως δεν είχαν εμπιστοσύνη και στον κ. Σαμαρά» .Επίσης εκτίμησε πως ο κ. Τσίπρας, βρίσκεται σε ένα δίλλημα, «αν θα υπογράψει αυτά τα μέτρα και νέο μνημόνιο ή να αρνηθεί».

«Αν αρνηθεί θα πρέπει να προσφύγει στις κάλπες και όπως όλα δείχνουν μάλλον δεν θα είναι πρωθυπουργός και δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση. Εκτιμώ και προσπαθώντας να ερμηνεύσω μέσα από τις πολιτικές πράξεις και αποφάσεις των κυβερνόντων, πως θα τα υπογράψουν όλα» σημείωσε ο κ. Πετσάλνικος.

Πηγή: protothema.gr