Προς τετρακομματική κυβέρνηση στην Ολλανδία

Gazzetta team
Προς τετρακομματική κυβέρνηση στην Ολλανδία
Οι ηγέτες των Φιλελεύθερων (VVD), των Χριστιανοδημοκρατών (CDA), του προοδευτικού κόμματος D66 και των Πρασίνων (Groenlinks) συναντήθηκαν το πρωί με την Έντιτ Σίπερς, στην οποία ανέθεσε το κοινοβούλιο να διερευνήσει τις πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το νέο κοινοβούλιο της Ολλανδίας συγκροτήθηκε σε σώμα σήμερα, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαρτίου, ενώ ξεκίνησαν ήδη οι «διερευνητικές» επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία φαίνεται ότι θα μετέχουν τέσσερα κόμματα, μεταξύ των οποίων και οι Πράσινοι.

Οι ηγέτες των Φιλελεύθερων (VVD), των Χριστιανοδημοκρατών (CDA), του προοδευτικού κόμματος D66 και των Πρασίνων (Groenlinks) συναντήθηκαν το πρωί με την Έντιτ Σίπερς, στην οποία ανέθεσε το κοινοβούλιο να διερευνήσει τις πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι τέσσερις άνδρες δήλωσαν έτοιμοι να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας παρά «τις πολλές διαφορές» τους, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του VVD Μαρκ Ρούτε.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, που κατέλαβε την δεύτερη θέση στις εκλογές, θα αποκλειστεί από τη διαδικασία, όπως άλλωστε είχαν υποσχεθεί σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

«Ο συνασπισμός αυτός απέχει πολύ από το να είναι ιδανικός για εμάς και περιλαμβάνει κόμματα με τα οποία έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Θα δούμε αν αυτές οι διαφορές είναι δυνατόν να γεφυρωθούν» είπε από την πλευρά του ο ηγέτης των Πρασίνων, Γιέσε Κλάβερ. Πριν από τις εκλογές ο Κλάβερ είχε καλέσει τα κόμματα της αριστεράς να ενωθούν, απέναντι σε μια κυβέρνηση επικεφαλής της οποίας ήταν οι Φιλελεύθεροι.

Το VVD κέρδισε τις εκλογές εξασφαλίζοντας 33 έδρες (σε σύνολο 150). Το κόμμα του Βίλντερς εξέλεξε 20 βουλευτές, από 15 που είχε στο προηγούμενο κοινοβούλιο. Για τον λόγο αυτό θεωρεί ότι το PVV δικαιούται μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Δεν είναι δημοκρατικό να αγνοούν 1,3 εκατ. ψηφοφόρους, αρνούμενοι να διαπραγματευτούν», δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα.

Η Έντιτ Σίπερς θα υποβάλει την έκθεσή της την επόμενη Τρίτη και το κοινοβούλιο θα την συζητήσει την επόμενη ημέρα. Στη συνέχεια το κοινοβούλιο θα ορίσει ένα πρόσωπο που θα αναλάβει να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου ξεκίνησε αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στο Λονδίνο. «Οι καρδιές μας είναι με τους συναδέλφους μας στο Γουεστμίνστερ και με τη βρετανική κοινωνία», είπε η πρόεδρος του κοινοβουλίου Χαντίτζα Αρίμπ.

Πηγή: protothema.gr