Βαρουφάκης: Ταχυδρόμος του Σόιμπλε ο Ντάισελμπλουμ

Gazzetta team
Βαρουφάκης: Ταχυδρόμος του Σόιμπλε ο Ντάισελμπλουμ
Αποκάλυψε άγνωστο επεισόδιο με τον Γερούν και τον... ψεύτη Μοσκοβισί

«Ταχυδρόμο» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε ο Γιάννης Βαρουφάκης τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μιλώντας στον realfm 97.8 ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ανέφερε: «Εντολοδόχος είναι. Έναν αλγόριθμο να βάλεις στη θέση του, έναν υπολογιστή, ο οποίος δέχεται πληροφορίες και υλικό από εκεί που δέχεται ο κ. Ντάισελμπλουμ την ίδια δουλειά θα κάνει».

Ο κ. Βαρουφάκης προχώρησε και σε αποκαλύψεις για τους άγνωστους διαλόγους από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου του 2015. Όπως είπε, ο Πιέρ Μοσκοβισί πριν από τη συνεδρίαση του παρουσίασε ένα χαρτί, το οποίο κατενθουσίασε τον ίδιο, αλλά διατηρούσε επιφυλάξεις για το αν θα το αποδεχτεί ο Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός και ο επίτροπος συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Eurogroup στο γραφείο του, όπου ο Ντάισελμπλουμ του εμφάνισε ένα άλλο χαρτί.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «μένει ο Μοσκοβισί με το δικό του το χαρτί. Κοιτάζω τον Πιέρ και τον Ντάισελμπλουμ και λέω ότι “μεταξύ σας δεν υποτίθεται ότι τα έχετε βρει;”. Διαβάζω το χαρτί και ήταν χειρότερο από αυτό που είχαμε απορρίψει στο προηγούμενο Eurogroup».

Όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, «ο ευρωπαίος επίτροπος ρώτησε τον επικεφαλής του Eurogroup “μήπως μπορούμε να παντρέψουμε αυτά τα δύο χαρτιά;”. Ο Ντάισελμπλουμ ούτε που το κοιτάει και με σκωπτικό ύφος γυρνάει και λέει “ό,τι καλό υπήρχε στο δικό σου το χαρτί το έχουμε πάρει. Αυτό είναι” και μου το επιστρέφει. Και βλέπω τον Πιέρ να καταρρέει, να σπάει η φωνή του και να λέει “ό,τι πει ο πρόεδρος του Eurogroup”».

Σε σχετική ερώτηση για το αν εκεί υπήρξε η ένταση, στην οποία έχει αναφερθεί ο Μοσκοβισί, ότι μπήκε ανάμεσα στον ίδιο και τον Ντάισελμπλουμ για να μην πιαστούν στα χέρια, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Ο κ. Μοσκοβισί ψεύδεται, δεν είναι η πρώτη φορά. Δυστυχώς ψεύδεται. Υπήρξε μία μικρή στιγμή έντασης, αλλά πάρα πολύ χαμηλών τόνων».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο, στη διάρκεια της θητείας του θα έπρεπε ίσως, όπως είπε, να παραιτηθεί:

«Την 20η Φεβρουαρίου υπήρχε μία συμφωνία στο Eurogroup. για την εύρεση ενός κοινού τόπου. Υποτίθεται ότι για πρώτη φορά και ήταν μεγάλη επιτυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρθηκε το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κριθεί σύμφωνα με έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ίδια. Αυτό δύο μέρες μετά η τρόικα το πήρε πίσω. Εκεί ήταν το λάθος μου, ότι επειδή το πήρε πίσω προφορικά και όχι γραπτά, θεώρησα ότι εφόσον πορευτούμε ενωμένοι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να το επιβάλλουμε. Δυστυχώς, δεν πορευτήκαμε ενωμένοι, αλλά αυτό δεν μπορούσα να το ξέρω πριν».

Ενώ στο τέλος πρόσθεσε: «Είχα αρκετά στοιχεία για την έλλειψη ενότητας εντός της δικής μας ομάδας που τώρα που το σκέφτομαι θεωρώ ότι έκανα λάθος ότι συνέχισα να έχω την πίστη ότι θα παραμείνουμε ενωμένοι».


Πηγή: newsbeast.gr