Oι Γερμανοί προειδοποιούν: «Δύσκολα σώζεται η Ελλάδα»

Gazzetta team
Oι Γερμανοί προειδοποιούν: «Δύσκολα σώζεται η Ελλάδα»
«Δύσκολα σώζεται» πλέον η Ελλάδα, προειδοποιεί σε έκθεσή του το γερμανικό «Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία» (IfW, Kiel), σημειώνοντας ότι η χώρα χάνει για τους τελευταίους «συμμάχους» της στη Γερμανία, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει το 3ο Μνημόνιο.

Γι' αυτό και οι Γερμανοί οικονομολόγοι προβλέπουν πως θα υπάρξει και 4ο πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή 4ο Μνημόνιο, μαζί με μια «βιώσιμη» λύση για το ελληνικό χρέος.

Για να μη γίνει αυτό, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει εντός του 2017 «χωρίς νέες καθυστερήσεις» το υπάρχον πρόγραμμα προσαρμογής και, έτσι, «στο τέλος του προγράμματος» να κερδίσει ένα «άμεσο ή έμμεσο κούρεμα χρέους».

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί ένα «νέο πρόγραμμα χωρίς πειθαρχία τύπου ΔΝΤ», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο, όμως, θα είναι ελληνικής «ιδιοκτησίας» με «γενική κοινωνική αποδοχή».

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί προϋποθέσεις συμμετοχής του στο πρόγραμμα τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων.

Δύο σενάρια για το 2017

Από το IfW προβλέπονται δύο δρόμοι για την Ελλάδα φέτος:

1) Ο ένας δρόμος προβλέπει υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του 3ου Μνημονίου χωρίς νέες καθυστερήσεις.

Έτσι, η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεπεράσει τη φάση της «έκτακτης διάσωσης» και να αναλάβει τη «δική της πρωτοβουλία» στις νέες οικονομικές συνθήκες.

Σε αυτή την περίπτωση, για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της, θα μπορούσε η Ελλάδα μαζί με τους πιστωτές της να βρει μια λύση η οποία να οδηγήσει σε «άμεσο ή έμμεσο "κούρεμα" του χρέους στο τέλος του προγράμματος», υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης του IfW.

Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα θα αναλάμβανε και πάλι την ευθύνη για τη διαμόρφωση της δικής της πολιτικής και τις συνέπειές της στο πλαίσιο των όρων που θέτει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζουν.

«Σε αυτό το σενάριο», συμπληρώνουν οι Γερμανοί οικονομολόγοι, δεν χρειάζεται απαραίτητα «πειθαρχία τύπου ΔΝΤ».

2) Ο άλλος δρόμος προβλέπει ένα «τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης».

Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν απίθανο να υπάρξει ελληνική ιδιοκτησία στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και πάλι θα έπρεπε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το χρέος της Ελλάδας.

«Απογοητευτικό» το αποτέλεσμα της έως τώρα εφαρμογής του 3ου Μνημονίου

Το αποτέλεσμα της έως τώρα εφαρμογής του 3ου προγράμματος προσαρμογής χαρακτηρίζεται «απογοητευτικό». Κι αυτό γιατί «οι προβλεπόμενοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι είτε δεν επιτεύχθηκαν είτε επιτεύχθηκαν μερικώς και το πρόγραμμα χρειάζεται συνεχή αναθεώρηση».

Υπό αυτές τις συνθήκες, «δεν είναι να απορεί κανείς που η οικονομική ανάκαμψη δεν ήταν εκείνη που αναμενόταν».

Εξάλλου, η αύξηση της απασχόλησης, η οποία σημειώθηκε μετά το 2014, δεν οδήγησε σε αύξηση των εισοδημάτων, τονίζεται από το IfW, κάτι που οφείλεται στο ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αφορούσαν τομείς χαμηλού κόστους. Παράλληλα, χάθηκαν θέσεις εργασίας σε καλοπληρωμένους τομείς της οικονομίας, ενώ δεν φάνηκαν σημαντικές επενδύσεις σε εξειδικευμένες θέσεις απασχόλησης.

Οι Γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν, επίσης, πως η παραίτηση από τις μεταρρυθμίσεις και η επιστροφή στους παλιούς ισχυρούς κλάδους του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής θα οδηγήσουν σε μια διαρθρωτική στασιμότητα και στην απώλεια ευημερίας για την Ελλάδα.


Πηγή: imerisia.gr