Γερμανική Ομοσπονδία Τουρισμού: «Προορισμός της χρονιάς η Ελλάδα»

Gazzetta team
Γερμανική Ομοσπονδία Τουρισμού: «Προορισμός της χρονιάς η Ελλάδα»
Η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία θα είναι οι πρωταθλητές της φετινής σεζόν, δηλώνει μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Τουρισμού (DRV), μιλώντας στην εφημερίδα Rhein Neckar Zeitung (RNZ)

Λίγο πριν από το μεγάλο ραντεβού του τουριστικού κλάδου στη Γερμανία, τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου (ITB), ο εκπρόσωπος του DRV Τόρστεν Σέφερ δηλώνει στην Rhein Neckar Zeitung ότι σημειώνεται «έκρηξη» στις κρατήσεις για την Ελλάδα και η χώρα «γεμίζει». Ήδη σήμερα η Ελλάδα ανακηρύσσεται «trendy προορισμός της χρονιάς», τονίζει ο Σέφερ. Γενικότερα πάντως, επισημαίνει, παρατηρείται και πάλι μία τάση να γίνονται πιο νωρίς οι κρατήσεις. Αυτό συμβαίνει και στην Ισπανία. Tόσο οι Βαλεαρίδες Νήσοι στη Μεσόγειο, όσο και τα Κανάρια Νησιά στον Ατλαντικό φαίνεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της σεζόν, μαζί με την Ελλάδα.

Η εφημερίδα RNZ επισημαίνει ότι μετά τις συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, βασικό κριτήριο για τις διακοπές είναι πλέον η ασφάλεια. Ο εκπρόσωπος του DRV επισημαίνει ότι η διάθεση των Γερμανών να ταξιδέψουν εκτός συνόρων δεν έχει ανακοπεί, αλλά επικρατεί προβληματισμός ως προς την επιλογή προορισμού. «Υπάρχει μία νέα πραγματικότητα» λέει στην RNZ και ο διευθυντής της τουριστικής έκθεσης ITB. Σε αναζήτηση εναλλακτικής λύσης, μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφουν και πάλι οι πιο εξωτικοί προορισμοί. Είναι ενδεικτικό ότι τιμώμενη χώρα της ITB θα είναι φέτος η μακρινή Μποτσουάνα, ενώ αυξημένη ζήτηση παρουσιάζει και η κρουαζιέρα.

Αβεβαιότητα για την Τουρκία

Η εφημερίδα RNZ εκτιμά ότι πολλοί Γερμανοί «αποθαρρύνονται» πλέον να ταξιδέψουν στην Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, αλλά και λόγω της συμπεριφοράς που επιδεικνύει ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν πρόκειται απλώς για μία βραχυπρόθεσμη εξέλιξη» δηλώνει ο τουριστικός αναλυτής Τόρστεν Κίρστγκες. Σε γενικές γραμμές πάντως η Τουρκία παραμένει δημοφιλής προορισμός: στους πρώτους έντεκα μήνες του 2016 την επισκέφθηκαν 3,7 εκατομμύρια Γερμανοί. Εντυπωσιακός ο αριθμός, αλλά εξίσου εντυπωσιακή και η μείωση, κατά 1,7 εκ., σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.

Αύξηση της τουριστικής κίνησης για το καλοκαίρι αναμένει ο Τορστεν Σέφερ στην Αίγυπτο, όχι όμως και στην Τυνησία. Όσο για τις ΗΠΑ, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθούν οι κρατήσεις στην εποχή Τραμπ. Η «πόρτα» του αμερικανού προέδρου στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών έχει προκαλέσει ανησυχίες, αν όχι και αγανάκτηση, εκτιμά η RNZ. Προς το παρόν πάντως, οι κρατήσεις από τη Γερμανία για τις ΗΠΑ παραμένουν σταθερές, αν και η ισοτιμία του δολαρίου δεν είναι τόσο ευνοϊκή.

Πηγή: protothema.gr