Πως οι Τούρκοι στήνουν... υπερπαραγωγές στα Ίμια (pics)

Gazzetta team
Πως οι Τούρκοι στήνουν... υπερπαραγωγές στα Ίμια (pics)
To καθεστώτος Ερντογάν από τις 29 Ιανουαρίου 2017 και σε καθημερινή βάση διοχετεύει στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας παραποιημένες ή κατασκευασμένες ειδήσεις

Έρευνα του Δήμου Βερύκιου για το Έθνος της Κυριακής.

Είναι γνωστό -πια- διεθνώς ότι το καθεστώς Ερντογάν καταφεύγει στην κατασκευή και τη μετάδοση χαλκευμένων ειδήσεων και πληροφοριών κάθε φορά που στριμώχνεται. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα η καταγγελία της Μόσχας για το ψεύτικο ηχητικό ντοκουμέντο της Αγκυρας κατά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, η καταγγελία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα ότι ήταν πλαστή η φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα τουρκικά ΜΜΕ μέσω της οποίας επιχειρείτο να εμπλακούν οι ΗΠΑ στην προετοιμασία απόπειρας του πραξικοπήματος και η... δήλωση των Κούρδων μαχητών του YPG ότι τάχα υπακούν στους Αμερικανούς και αποχωρούν από τη Μανμπίζ και τα δυτικά εδάφη του Ευφράτη.

«Ναυμαχίες»

Οι... υπερπαραγωγές όμως έχουν επικεντρωθεί τον τελευταίο μήνα στο Αιγαίο. Στις 29 Ιανουαρίου 2017, η ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet αναφέρει: «O στρατηγός Ακάρ και οι αρχηγοί των Κλάδων μετά την επιθεώρηση στο ναύσταθμο του Aksaz με το περιπολικό Meltem μεταβαίνουν στα Ιμια στις 11:45 με το πολεμικό σκάφος Ρ334 Meltem, συνοδεία δύο ταχέων σκαφών και τεσσάρων φουσκωτών λέμβων. Οι Ελληνες σήμερα θα έκαναν τελετή με αφορμή την επέτειο του θανάτου 3 αξιωματικών του ελικοπτέρου που έπεσε κατά την κρίση του 1996, η οποία έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία. Κατά την προσέγγιση της Meltem, κινητοποιήθηκαν σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής από την Καλόλιμνο, ενώ πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούσαν την επίσκεψη εκ του μακρόθεν». Τα πλάνα που δόθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ ήταν μονταρισμένα και δεν απεικόνιζαν την πραγματικότητα, καθώς εκ του μακρόθεν έδιναν την αίσθηση στον απλό και αδαή τηλεθεατή ότι οι Τούρκοι κομάντος είχαν καταλάβει τα Ιμια!

Δύο μέρες μετά, το ίδιο μέσο αναφέρει: «Ενταση διάρκειας 45 λεπτών έλαβε χώρα σήμερα στα Ιμια. Στις 11:00 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παρενέβησαν προκειμένου να εμποδίσουν δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής τα οποία περνώντας τις νησίδες κατευθύνθηκαν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Τα ελληνικά σκάφη απομακρύνθηκαν από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ η ένταση τερματίσθηκε μόλις τα ελληνικά σκάφη κατευθύνθηκαν προς την Καλόλιμνο». Πρόκειται για πλήρη ανατροπή των πραγματικών γεγονότων, που συνεχίζεται και την αμέσως επόμενη μέρα: «Αεροσκάφος της τουρκικής αεροπορίας πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από τα Ιμια, όπου παρατηρείται ένταση μετά την επίσκεψη του στρατηγού Ακάρ. Ενα πλοίο και δύο ακταιωροί της τουρκικής ακτοφυλακής είναι συνεχώς σε επιφυλακή στην περιοχή και κρατούν υπό έλεγχο ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής. Περί ώρα 14:30 τουρκικό αεροσκάφος πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από τα Ιμια. Αφού το αεροσκάφος πραγματοποίησε 6 εξόδους, το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής εγκατέλειψε τα τουρκικά χωρικά ύδατα», αναφέρει η Hurriyet. Η είδηση κρίνεται ψεύτικη, καθώς τα ελληνικά και τα συμμαχικά ραντάρ δεν έχουν καταγράψει καμία από τις παραπάνω δραστηριότητες.

Στις 2 Φεβρουαρίου η Ηurriyet» γράφει: «Ιπτάμενα και θαλάσσια μέσα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζουν την επιτήρηση των περιοχών οι οποίες υπάγονται στην τουρκική Διοίκηση Νήσων Αιγαίου, για πιθανές οδούς μεταναστευτικών ροών». Xωρίς να υπάρχει κάποια είδηση η «τουρκική μονταζιέρα» επιχειρεί να συντηρεί το πολεμικό κλίμα στο Αιγαίο με φωτογραφίες αρχείου.

Δεν έχουν τέλος τα δημοσιεύματα τουρκικών Μέσων που υπερτονίζουν την «υπεροχή» της Αγκυρας στα Ιμια, χωρίς να διστάζουν να παρουσιάσουν παραποιημένες εικόνες.
Δεν έχουν τέλος τα δημοσιεύματα τουρκικών Μέσων που υπερτονίζουν την «υπεροχή» της Αγκυρας στα Ιμια, χωρίς να διστάζουν να παρουσιάσουν παραποιημένες εικόνες.

H «υπεροχή»

Δύο μέρες μετά, το ίδιο μέσο επανέρχεται: «Συνεχίζεται η αναμονή των ελληνικών σκαφών πλησίον των νησίδων Ιμια, τα οποία υπάγονται στο Gumusluk του Bodrum. Στις 16:00 σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής βλέποντας το περιπολικό Kilic με επισείοντα TCG 330 δεν μετακινήθηκε ούτε ένα μέτρο από την Καλόλιμνο. Η Kilic, η οποία έχει πλήρωμα 60 αξιωματικών και ναυτών, πέρασε σε απόσταση 20 μέτρων από τα Ίμια και συνέχισε τον πλου της για το Kusadasi». Η είδηση δίνει την αίσθηση ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει υπεροχή δυνάμεων (μέσων και ανθρώπων) στα Ιμια και ότι ο έλεγχος από αυτούς είναι απόλυτος. Για να γίνει αληθοφανής η πληροφορία εμφανίζουν ψεύτικη φωτογραφία.

Τρεις μέρες αργότερα, είναι η σειρά του «takvim.com.tr»: «Η Ελλάδα στοχοποίησε τη νησίδα Cavus. Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής στις 6 Φεβρουαρίου έφθασε μέχρι τη νησίδα και πραγματοποιήθηκαν κλήσεις από τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής για την αποχώρηση του ελληνικού σκάφους. Παρ' όλα αυτά, ο γείτονάς μας ο οποίος δεν βάζει μυαλό συνέχισε να περιοδεύει στα χωρικά μας ύδατα. Η ακτοφυλακή μας, η οποία κάνει μεγάλη υπομονή, επενέβη και απομάκρυνε το ελληνικό πλοίο από τα χωρικά μας ύδατα». Πρόκειται για διογκωμένη πληροφορία στο πλαίσιο διατήρησης του κλίματος έντασης.

Στις 10 Φεβρουαρίου, πάλι το «takvim.com.tr» γράφει:«Παρά την ομίχλη συνεχίζεται για 12η ημέρα η περιπολία των τουρκικών σκαφών στα Ιμια. Κατά την παραμονή τους στην περιοχή σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής παρέμενε πίσω από τα Ιμια και πραγματοποιούσε συνομιλίες από τον ασύρματο».

H «μονταζιέρα» της Aγκυρας στήνει... υπερπαραγωγές στα Ιμια

Στις 19 Φεβρουαρίου, στη Hurriyet αναφέρεται ότι συνεχίζεται η ένταση στα Ιμια, ενώ δημοσιεύεται βίντεο με εμπλοκή ελληνικών σκαφών. Την επόμενη μέρα, η ιστοσελίδα αναφέρεται σε... κυνήγι ελληνικών ταχύπλοων από τουρκικά σκάφη: «Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών πλοίων στα Ιμια. Τα τουρκικά πλοία πλέουν πολύ κοντά στις νησίδες και πολλές φορές τα ελληνικά σκάφη προτιμούν να παραμένουν ακινητοποιημένα. Στις 16:30, δύο τουρκικά σκάφη και το περιπολικό Kusadasi προσέγγισαν περισσότερο τα Ιμια προκειμένου να προλάβουν την προσέγγιση τριών ελληνικών ταχύπλοων τα οποία έρχονταν από την Καλόλιμνο. Τα ελληνικά ταχύπλοα βλέποντας την κίνηση αυτή απομακρύνθηκαν από την περιοχή».

Στις 21 Φεβρουαρίου, σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Yeni Safak» αναφέρεται ότι: «Τα τουρκικά σκάφη συνεχίζουν για 24η ημέρα τις περιπολίες πέριξ των Ιμίων προκειμένου να αποτρέψουν τις παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων από τις ελληνικές δυνάμεις, ενώ από τις πρωινές ώρες περιπολεί το τουρκικό σκάφος TCSG-101. Παράλληλα, μετέβη στα Ιμια και ο έπαρχος του Bodrum, Bekir Yilmaz, ο οποίος και επιθεώρησε τις νησίδες. Στην επιθεώρηση μαζί με τον έπαρχο ήταν ο φρούραρχος του Bodrum, συνταγματάρχης Izzet Adagideli, ο διοικητής του τάγματος Omer Faruk και ο διοικητής της ασφάλειας. Κατά τη μετάβαση τους στα Ιμια επιχείρησε και ένα άλλο τουρκικό σκάφος, ενώ οι επίσημοι παρέμειναν για σύντομο χρονικό διάστημα στην περιοχή». Το ρεπορτάζ αυτό εμφανίζει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Ιμίων ως τουρκική επικράτεια που μεταβαίνουν σε αυτή και την επιθεωρούν οι τοπικές αρχές! Στο συνημμένο βίντεο της εφημερίδας «Star» φαίνονται δύο τουρκικά σκάφη στα Ιμια τη στιγμή της διέλευσης του powership Yesin Bey. Σε άλλη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του πρακτορείου Anadolu αναφέρεται ότι τ υπήρξε ένταση στα Ιμια όταν τουρκικά σκάφη αντελήφθησαν σκάφη του ελληνικού λιμενικού να προσεγγίζουν και επενέβησαν.

Στις 22 Φεβρουαρίου, στην ιστοσελίδα του δικτύου CNNTurk αναφέρεται ότι «το σκάφος AZ 913 της ελληνικής ακτοφυλακής στις 09:00 κατευθύνθηκε πρώτα στα Ιμια και έπειτα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή μετέβησαν συνολικά τρία τουρκικά σκάφη. Στις 09:35 το ελληνικό σκάφος ακινητοποιήθηκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα λόγω μηχανικής βλάβης και παρέμεινε ακινητοποιημένο έως τις 10:15, οπότε και αποχώρησε με τη βοήθεια δεύτερου ελληνικού σκάφους που μετέφερε ανταλλακτικά από την Κω. Στην περιοχή των Ιμίων παρέμειναν τρία τουρκικά σκάφη».

Η... άλλη άποψη

Η φωτογραφία του Αμερικανού πρέσβη με Τούρκο στρατιωτικό μία ημέρα πριν από το πραξικόπημα ήταν προϊόν επεξεργασίας, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα.
Η φωτογραφία του Αμερικανού πρέσβη με Τούρκο στρατιωτικό μία ημέρα πριν από το πραξικόπημα ήταν προϊόν επεξεργασίας, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Aksam αναφέρεται ότι «στην περιοχή των Ιμίων ιστιοφόρο περνώντας από τα Ίμια κατευθύνθηκε προς τα διεθνή χωρικά ύδατα. Σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής σταμάτησαν το ιστιοφόρο για έλεγχο σε διεθνή χωρικά ύδατα. Προκειμένου να μην δημιουργηθεί κάποια κατάσταση τουρκικά σκάφη παρακολουθούσαν το ιστιοφόρο σε απόσταση μισού μιλίου ενώ ο έλεγχος από τους Ελληνες στρατιωτικούς διήρκεσε 30 λεπτά. Σημειώνεται ότι για 25η ημέρα και μετά την επιθεώρηση από τον στρατηγό Ακάρ συνεχίζεται η ένταση στα Ιμια, ενώ πολλές φορές η ελληνική ακτοφυλακή παραβιάζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα».

Πρόκειται για δύο αναληθή αλλά και αλληλοσυγκρουόμενα δημοσιεύματα της ίδιας μέρας. Το CNNTurk επιχείρησε να εμφανίσει το ελληνικό λιμενικό Σώμα αδύναμο να ελέγξει τη θαλάσσια περιοχή, ενώ η Aksam εμφανίζει το ελληνικό Λιμενικό να κάνει ελέγχο διερχόμενου ιστιοφόρου και μάλιστα στα διεθνή ύδατα!

«Θύματα» η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι Κούρδοι

Η τουρκική «μονταζιέρα» δεν... λειτουργεί μόνο στις «μάχες» του Αιγαίου, αλλά φτάνει μέχρι... τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Οταν η Αγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασαν τουρκικά ΜΜΕ και αποτυπώνει τις προειδοποιήσεις των πιλότων τουρκικών F-16 προς το ρωσικό μαχητικό λίγο πριν το καταρρίψουν, η ρωσική κυβέρνηση το αμφισβήτησε ως «ψεύτικο». «Τα ηχητικά αρχεία όπου έχουν καταγραφεί οι προειδοποιήσεις που απηύθυνε η τουρκική πολεμική αεροπορία στους Ρώσους χειριστές του βομβαρδιστικού προτού το καταρρίψουν είναι ψεύτικα» είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας στη συνέχεια: «Πόσο χρόνο τους πήρε για να δημιουργήσουν ένα τέτοιο αριστούργημα;».

Αντίδραση

Ακόμα και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα έχει πέσει θύμα... μοντάζ. Αμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας AKSAM, το οποίο παρουσίαζε μια φωτογραφία του Αμερικανού πρέσβη με Τούρκο Στρατιωτικό μία ημέρα πριν το πραξικόπημα. Σε αυστηρή ανακοίνωσή της η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα διέψευσε το δημοσίευμα λέγοντας ότι είναι αναληθές και ότι η φωτογραφία ήταν προϊόν επεξεργασίας.

Τέλος, τα τουρκικά Μέσα, σε ένα όργιο προπαγάνδας, μετέδωσαν μια ψεύτικη δήλωση του εκπροσώπου των Κούρδων μαχητών του YPG, ότι πειθαρχούν στους Αμερικανούς συμμάχους τους και αποχωρούν από τη Μανμπίτζ και τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη. Σύντομα η δήλωση αυτή διαψεύστηκε. Ο εκπρόσωπος των YPG είπε: «Μόνο οι SDF θα αποφασίσουν εάν θα αποσυρθούν».

‘ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ’

Το «takvim.com.tr» γράφει στις 10 Φεβρουαρίου: «Στα Ιμια επικρατεί ηρεμία και τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής δεν τολμάνε να πλησιάσουν στην περιοχή. Ο πανικοβλημένος ελληνικός Τύπος λέει ότι η Τουρκία θέλει 130 νησιά. (...) Tουρκικά σκάφη εμπόδισαν την προσέγγιση σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής το οποίο ανέμενε σε απόσταση 1,5 μιλίων». Η είδηση αυτή είναι 100% κατασκευασμένη!

Πηγή: ethnos.gr