Μέρκελ: Δείχνει τα δόντια της στον Τραμπ!

Gazzetta team
Μέρκελ: Δείχνει τα δόντια της στον Τραμπ!
Η Ευρώπη θα είναι υποχρεωμένη να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ στην περίπτωση που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περάσει από τα λόγια στις πράξεις κι εφαρμόσει μέτρα για να προστατεύσει τις αμερικανικές βιομηχανίες έναντι του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν από το εξωτερικό.

Αυτό δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Ο Τραμπ ήδη απέσυρε επίσημα τις ΗΠΑ από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), αποστασιοποιούμενος από πολλές χώρες-συμμάχους της Αμερικής στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ έχει διαμηνύσει πως θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη χώρα του, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο μεγιστάνας που έγινε πρόεδρος έχει παράλληλα απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς 35% στα γερμανικά αυτοκίνητα που παράγονται σε εργοστάσια στο Μεξικό ή αλλού και εισάγονται στις ΗΠΑ, καθώς όπως επιχειρηματολογεί αυτό θα δημιουργούσε περισσότερες θέσεις εργασίας στο αμερικανικό έδαφος.

«Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε γερμανικά και ευρωπαϊκά προϊόντα, τότε η Ευρώπη πρέπει επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ», τόνισε ο Κάουντερ στη συνέντευξή του στα έντυπα του ομίλου Funke, που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο.

«Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε τα πάντα», συνέχισε ο Κάουντερ. Οι γερμανοί αξιωματούχοι θα χρειαστεί να υπενθυμίσουν «στους φίλους μας στην Ουάσινγκτον» ότι οι εμπορικοί πόλεμοι του παρελθόντος ήδη έχουν δείξει πως και οι δύο πλευρές χάνουν, σημείωσε ο ίδιος.

«Πρέπει απλά να πούμε ήρεμα και με αυτοπεποίθηση: Εάν ο Τραμπ κάνει αυτό που είπε, τότε η Ευρώπη θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει», συμπλήρωσε ο Κάουντερ.

Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προστατεύσει το διεθνές εμπόριο αφού ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει μέτρα προστατευτισμού και ο κορυφαίος σύμβουλός του για θέματα εμπορίου κατηγόρησε τη Γερμανία πως εκμεταλλεύεται τη χαμηλή ισοτιμία του ευρώ για να αυξήσει τις εξαγωγές της.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει ήδη προτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στρέψει το επίκεντρο της προσοχής της σε ό,τι αφορά το εμπόριο στην Ασία, αν ο Τραμπ εφαρμόσει πράγματι μια πολιτική προστατευτισμού.

Απτή ένδειξη ότι οι εμπορικές ροές ήδη μεταβάλλονται είναι το ότι η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για πρώτη φορά το 2016, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, που έπεσαν στην τρίτη θέση αυτής της κατάταξης, πίσω από τη Γαλλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Πηγή: newsit.gr