Πρόεδρος Περού σε Τραμπ: Προτιμάμε τις γέφυρες από τα τείχη

Gazzetta team
Πρόεδρος Περού σε Τραμπ: Προτιμάμε τις γέφυρες από τα τείχη
Στο Λευκό Οίκο ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι

Ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, δήλωσε χθες πως τόνισε στον Ρεπουμπλικάνο πως προτιμά μάλλον τις γέφυρες παρά τα τείχη και τάσσεται υπέρ της ελεύθερης κίνησης των προσώπων.

Ο Κουτσίνσκι απέφυγε να τοποθετηθεί εκτενώς για το σχέδιο του Τραμπ να οικοδομηθεί ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού για να καμφθεί η παράνομη μετανάστευση και η διακίνηση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση.

«Δεν θέλω να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για το τείχος», είπε ο Κουτσίνσκι, άλλοτε στέλεχος επενδυτικών τραπεζών της Γουόλ Στριτ. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ελεύθερη κίνηση των προσώπων (...) Το είπα εμφατικά στον πρόεδρο Τραμπ ότι προτιμάμε τις γέφυρες από τα τείχη».

Ο Κουτσίνσκι παρομοίαζε στο πρόσφατο παρελθόν το τείχος που θέλει ο Τραμπ με το Τείχος του Βερολίνου ενώ δήλωνε μισοαστεία-μισοσοβαρά ότι θα διέκοπτε τις σχέσεις του Περού με τις ΗΠΑ εάν ο Τραμπ εκλεγόταν πρόεδρος. Αλλά έσπευσε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την απροσδόκητη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ χθες χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον νέο αμερικανό πρόεδρο «εγκάρδια και εποικοδομητική».

Ο Τραμπ αποκάλεσε το Περού, μια χώρα 30 εκατομμυρίων ανθρώπων, έναν «θαυμάσιο γείτονα» και πρόσθεσε πως ήταν τιμή του που ο Κουτσίνσκι επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο.

Κατά τον Κουτσίνσκι, συζητήθηκε μόνο ακροθιγώς το ζήτημα του φυγόδικου πρώην προέδρου του Περού Αλεχάντρο Τολέδο, την έκδοση του οποίου η Λίμα ζητεί από την Ουάσινγκτον, βάσει μιας διάταξης του νόμου περί μετανάστευσης η οποία επιτρέπει επαναπατρισμούς για την προστασία διπλωματικών σχέσεων. «Πρόκειται για ζήτημα της δικαιοσύνης που δεν συζητήθηκε παρά για λίγα δευτερόλεπτα», ανέφερε ο Κουτσίνσκι για την υπόθεση Τολέδο.

Ο Τολέδο καταζητείται στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης έρευνας για διαφθορά. Αρνείται τις κατηγορίες των εισαγγελέων ότι αποδέχθηκε δωροδοκίες 20 εκατ. δολαρίων από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ.

Στη συζήτησή τους για το μεταναστευτικό ο Κουτσίνσκι είπε πως επισήμανε στον Τραμπ ότι μόλις 70 πολίτες του Περού είναι στη φυλακή από το 1 εκατομμύριο που ζει στις ΗΠΑ. Περίπου 200.000 Περουβιανοί είναι παράτυποι μετανάστες στις ΗΠΑ.

«Το Περού δεν εξήγαγε εγκληματίες στις ΗΠΑ», είπε ο Κουτσίνσκι. Οι μετανάστες από τη χώρα του «είναι νοσοκόμες, είναι γιατροί, είναι κάθε λογής άνθρωποι», πρόσθεσε.

Πηγή newsbeast.gr