Αλαβάνος: Η Ελλάδα πρέπει να έχει στα χέρια της τη νομισματική πολιτική (vid)

Gazzetta team
Αλαβάνος: Η Ελλάδα πρέπει να έχει στα χέρια της τη νομισματική πολιτική (vid)
Οι Έλληνες πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, σκεπτόμενοι τι είναι καλύτερο για τη χώρα τους, υποστηρίζει ο κ. Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας στο insider.gr.

Μιλώντας στο insider.gr o κ. Αλαβάνος τονίζει πως η αλλαγή του νομίσματος έρχεται ως συνέπεια των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη χώρα και εκτιμά ότι οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά βραχυχρόνιες. Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί με το κεφάλι κάτω, ενώ προαναγγέλλει συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων και των φορέων που υποστηρίζουν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Για ακόμη μια φορά διανύουμε μια μακρόχρονη διαπραγμάτευση. Θεωρείτε ότι μπορεί να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα ή θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλη λύση;

H χώρα είναι σε ένα μαρτύριο του Σίσυφου, το οποίο θα πρέπει να τελειώσει. Δηλαδή να ανοίξει μια συζήτηση για τι άλλες λύσεις υπάρχουν, παίρνοντας υπ΄όψιν όχι μόνο σε τι άσχημη κατάσταση έχουν περιέλθει η χώρα και η οικονομία αλλά και ότι έχουν ανοίξει ξανά τη συζήτηση πάρα πολλές από τις δυνάμεις που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν την τύχη της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Στη συζήτηση αυτή εμείς θα ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε άλλη λύση. Αυτό το σχέδιο το ξέρουμε, το έχουμε ακούσει, έχουμε μελετήσει τα κείμενα και της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ και οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν μπορεί να δώσει αποτελέσματα.

Επομένως, εάν υπάρχει άλλη λύση, πέρα από αυτή που περιλαμβάνει τη ρήξη με την Ευρωζώνη και την έξοδο από το ευρώ, ας υπάρξουν επιστήμονες, απλοί άνθρωποι, πολιτικοί, να την υποδείξουν. Αλλά η μόνη λύση που και εδώ και έξω συζητείται είναι αυτή που αν σε οδηγεί στο εθνικό νόμισμα.

Πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να σκεφτούμε οι ίδιοι τι είναι καλύτερο για τη χώρα μας και όχι να ακούμε συνταγές από άλλους, με συνεχείς αξιολογήσεις και νέα μέτρα.

Αυτό σημαίνει νομοτελειακά και αλλαγή νομίσματος;

Το νόμισμα έρχεται ως συνέπεια των αλλαγών. Η πρώτη προσέγγισή μας δεν είναι να φύγουμε από το νόμισμα και ησυχάσαμε. Η προσέγγισή μας είναι τι χρειάζεται να γίνει, ανεξάρτητα από το ποιο νόμισμα έχεις. Και πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γίνει ότι συνέβη σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν σε ύφεση: χρειάζεσαι ρευστότητα. Για να υπάρξει ρευστότητα, θα πρέπει να υπάρξει αγοραστική δύναμη. Δηλαδή άνθρωποι που έχουν στην τσέπη ή στην τράπεζα κάποια λεφτά τα οποία μπορούν να ξοδέψουν και να αποταμιεύσουν.

Και πώς θα έρθουν τα χρήματα αυτά στη χώρα;

Χρειάζονται επενδύσεις. Πρέπει να αποδεχθούμε τις ξένες επενδύσεις αρκεί να μην καταληστεύουν τον εθνικό πλούτο και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αλλά δεν βλέπουμε τέτοιες που μπορούν να δώσουν μια άλλη κατεύθυνση στην Ελλάδα.

Το μάθημα που βγαίνει από την κρίση του ’29 στις Ηνωμένες Πολιτείες και όλες τις κρίσεις από τότε μέχρι σήμερα είναι ότι ο βασικός επενδυτής, η βασική ατμομηχανή των επενδύσεων, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα είναι το κράτος.

Χρειάζεσαι μια άλλη δημοσιονομική πολιτική που δεν είναι τόσο περιοριστική. Χρειάζεσαι μια πολιτική εξωτερικού εμπορίου, με ένα νόμισμα του οποίου οι ρυθμίσεις θα διευκολύνουν τις εξαγωγές και θα δυσκολεύουν τις εισαγωγές, ειδικά περιττών πραγμάτων που μπορούν να παραχθούν εδώ.

Μπορούν να γίνουν αυτά στα πλαίσια του ευρώ; Θα μπορούσε να πει κανείς «ίσως». Αλλά το δοκιμάσαμε με κυβέρνηση που προερχόταν από δεξιά, με κυβέρνηση που προερχόταν από αριστερά και δεν έδωσε αποτέλεσμα. Και έτσι εμείς στο Σχέδιο Β καταλήγουμε στην ανάγκη η Ελλάδα να έχει στα χέρια της τη δικιά της νομισματική και συναλλαγματική πολιτική για να δώσει απάντηση σε αυτά τα προβλήματα.

Δεν θα υπάρξει όμως μια περίοδος πολύ έντονων αναταραχών με άγνωστο αποτέλεσμα;

Δεν αγαπάω ιδιαίτερα το αεροπλάνο και δεν μου αρέσουν και τα κουνήματα του αεροπλάνου. Τη στιγμή που προσγειώνεται κάνει το μεγαλύτερο κούνημα, που θα μπορούσε να κάνει και σε ένα άσχημο ταξίδι. Αυτό το κούνημα μου είναι ευχάριστο. Κρατάει πάρα πολύ λίγο, είναι ισχυρό και ξέρω ότι είναι μια άλλη κατάσταση.

Προσπαθώ μέσα από αυτή την εικόνα να σας πω ότι είναι μια σημαντική αλλαγή να αλλάξεις το νόμισμά σου, αλλά εφόσον είσαι προετοιμασμένος δεν θα έχεις δυσκολίες παρά μόνο σε ένα πάρα πολύ βραχύ χρονικό διάστημα, ημερών ή το πολύ εβδομάδων.

Και πώς θα εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα για τη χώρα, με δεδομένο ότι οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τις εξαγωγές;

Σήμερα οι εισαγωγές έχουν μεγάλο ρόλο στην ελληνική οικονομία. Ακόμα και μονάδες μεταποίησης στηρίζονται για τον πάγιο εξοπλισμό και την τεχνολογία τους σε εισαγωγές. Αν δείτε όμως την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, έχουμε μια πτώση των εισαγωγών στην Ελλάδα, ειδικά με την εφαρμογή των capital controls, που φτάνει το 20%. Και δεν αφορούν μόνο σε είδη πολυτελείας, αλλά σε εισαγωγές που σχετίζονται με τη λειτουργία της οικονομίας. Δεν είμαστε ενάντιοι σε αυτές τις εισαγωγές εμείς. Αντίθετα, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα περίπου ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αυτό σου δίνει μια μεγάλη δυνατότητα να καλύψεις τις εισαγωγές σου.

Και για μια οικονομία που γίνεται πιο ανταγωνιστική με το εθνικό νόμισμα, το περιθώριο εξαγωγών είναι πολύ μεγαλύτερο και επομένως το περιθώριο των αναγκαίων εισαγωγών.

Μπορεί μια τέτοια πρόταση να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία;

Χρειάζεται μια κοινωνία που στην πλειοψηφία της να έχει αποδεχθεί αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για όλες τις πτυχές. Χρειάζεται να έχει ήδη ετοιμότητα για μια ταχύτατη κυκλοφορία ενός νέου νομίσματος. Και χρειάζεται μια καλή κυβέρνηση. Όχι κυβέρνηση τύπου απάτης-ΣΥΡΙΖΑ κλπ

Ένας καλός απατεώνας είναι αυτός που απατάει και τον εαυτό του. Δηλαδή πασάρει κάτι το οποίο είναι ψέμα και στην πορεία το μισο-πιστεύει και ο ίδιος. Πιστεύω ότι αυτό ήταν το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε πράγματα τα οποία είναι ασύλληπτα, που ένας πρακτικός άνθρωπος μπορεί να τα κρίνει.

Αυτή τη στιγμή η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί. Με το κεφάλι κάτω και να πάνε σπίτι τους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα για πάρα πολύ καιρό. Γιατί ευθύνονται γιατί η ελπίδα στην ελληνική κοινωνία, την οποία είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε να είναι αυτή η κατάσταση εξαθλίωσης.

Και θεωρείτε ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να κάνει αυτό το βήμα;

Βλέπουμε μια σημαντική στροφή στην πολιτική μας, η οποία έχει δύο σκέλη: να αντιμετωπίσει τα άμεσα ζητήματα αλλά κυρίως να θέσει τις βάσεις για μια άλλη Ελλάδα.

Εμείς βλέπουμε μέσα από την ανάγκη συγκρότησης μιας «Φιλικής Εταιρίας» τη δυνατότητα να διεκδικήσεις μια ισχυρή ψήφο από το λαό, να γίνεις εσύ η εναλλακτική λύση και να βρει και ο κόσμος ένα στήριγμα. Ο κόσμος που είναι ενάντια στο ευρώ έχει αναπτυχθεί, όμως θέλουν ένα πολιτικό στήριγμα το οποίο έχει κρίσιμη μάζα, είναι αξιόμαχο, πειστικό. Και είναι αυτό που ποτέ δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ειλικρινές, να μιλάει με ανοιχτά χαρτιά στον κόσμο.

Είμαστε σε διαδικασία διεργασιών αυτές τις ημέρες, αυτές τις εβδομάδες που αυτή τη φορά πιστεύω θα είναι γόνιμη. Για μένα δεν έχει σημασία ο επικεφαλής και έλεγα ότι είναι μια συνηθισμένη αλλά πολύ στενή προσέγγιση του προβλήματος. Για μένα έχει σημασία να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν, αλληλοσεβασμός και αίσθηση του χρέους προς την ιστορία και το λαό.

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή»;

Θα ήταν χρήσιμο ένα τέτοιο δημοψήφισμα. Αλλά για δημοψήφισμα το οποίο κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη θα είναι ο ίδιος κυβέρνηση, δεν έχει νόημα ο λαός πρέπει να πάει να ψηφίσει. Πιστεύω στη σημασία ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, αλλά έχουμε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση για να κάνει και δημοψήφισμα.

Πηγή: insider.gr