Αεροναυτικός και... φωτογραφικός «κλεφτοπόλεμος» στα Ίμια

Gazzetta team
Αεροναυτικός και... φωτογραφικός «κλεφτοπόλεμος» στα Ίμια
Μετά τους 8 πραξικοπηματίες, οι 2 Τούρκοι κομάντος - Ο Ερντογάν έχει βρει την αφορμή που έψαχνε και το ερώτημα τώρα είναι μέχρι που είναι διατεθειμένος να φθάσει.

Με τις αντοχές των ενόπλων δυνάμεων, που βρίσκονται σε συναγερμό, αλλά και τα νεύρα της Αθήνας «παίζει» καθημερινά ο Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει στοχοποιήσει την εμβληματική περιοχή των Ιμίων, όπου εκτός από πλοία και ελικόπτερα στέλνει και... φωτογράφους. Ο πρώτος στόχος είναι προφανής: Η προπαγάνδα.

Χθες κυκλοφόρησαν ειδήσεις για πτώση τουρκικού ελικοπτέρου, που έκανε πτήση πάνω από τα δύο νησάκια. Δυστυχώς τα fake news από τη γειτονική χώρα πέρασαν σαν ηλεκτρικό ρεύμα σε μερίδα ελληνικών ΜΜΕ, που τα δημοσίευσαν χωρίς να προχωρήσουν σε διασταύρωση. Το κλίμα φορτίστηκε έστω και προσωρινά.

Στο Αιγαίο εκτός από πιλότους και ναύτες έχουν εγκατασταθεί και... δημοσιογράφοι, σε μία προσπάθεια και των δύο πλευρών να δείξουν ετοιμότητα αλλά και για να έχουν«μάρτυρες» αν συμβεί το κακό. Το πρόβλημα είναι πως άλλη είναι η ψυχολογία των εκπροσώπων του Τύπου, οι οποίοι ζουν κάτι για πρώτη φορά, και (ευτυχώς) άλλη η αντίδραση των έμπειρων στελεχών του ναυτικού και της αεροπορίας. Οι τελευταίοι δεν ακολουθούν τον «ενθουσιασμό» των πρώτων, οπότε το πρόβλημα μένει στα λόγια.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα δεν αλλάζει και είναι ο πραγματικός στόχος: Είναι απλά ένα παιχνίδι εντυπώσεων ενόψει και του δημοψηφίσματος του Απριλίου για τις συνταγματικές αλλαγές που θα τον καταστήσουν «σουλτάνο» ή έχει αλλάξει πράγματι η ατζέντα Ερντογάν για την Ελλάδα;

Η περίοδος της κυριαρχίας του στα τουρκικα πολιτικά πράγματα ήταν από τις πλέον ήρεμες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορεί να μην προχώρησε σε λύση κανένα θέμα, αλλά ένταση δεν υπήρχε, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Πλέον, όμως, ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο είναι μεγάλος.

Για την κατάσταση η Αθήνα έχει ενημερώσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καταλαμβάνουν και ένα μεγάλο μέρος από τις ανταποκρίσεις των ξένων πρεσβειών προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για την ώρα αποτελούν το δεύτερο μεγάλο θέμα της ημέρας, μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της αξιολόγησης. Και όλοι ελπίζουν να μη γίνουν πρώτη είδηση, γιατί δε θα είναι για καλό.

Πηγή: protothema.gr