Ράις: «Ναι» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά με προϋποθέσεις»

Gazzetta team
Ράις: «Ναι» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά με προϋποθέσεις»
Εμμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εκ των προτέρων εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει αυτό να στηρίζεται σε δύο βάσεις:

Πρώτον στις γενναίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας και δεύτερον στην ελάφρυνση του Χρέους. Oπως τόνισε αυτή είναι η θέση του Ταμείου, η οποία δεν έχει αλλάξει, που μετέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχαν χθες.

Ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι αποτελεί προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου η εκ των προτέρων δέσμευση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους, παρόλο που αυτά θα εφαρμοστούν αργότερα. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η συζήτηση για το Χρέος θα μπορέσει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές της επομένης εβδομάδας και θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απεκάλυψε πως η Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν την περασμένη Τρίτη, ενώ ομοίως επιβεβαίωσε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προσφάτως επικοινωνία και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη αξιολόγηση.

Ερωτηθείς για το εάν έχει υπάρξει από το Ταμείο οποιαδήποτε μελέτη για τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, ο Τζέρι Ράις δεν απάντησε με σαφήνεια και αρκέστηκε να δηλώσει πως ήταν και παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδος να μείνει στην ευρωζώνη και προτεραιότητα των άλλων χωρών της ευρωζώνης να τη διατηρήσουν σε αυτή. Υπογράμμισε δε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος η παραμονή της στην ευρωζώνη.



Πηγή: iefimerida.gr