Κομισιόν για Ελλάδα: Είμαστε υπέρ ενός πακέτου μέτρων με «κοινωνικό προσανατολισμό»

Gazzetta team
Κομισιόν για Ελλάδα: Είμαστε υπέρ ενός πακέτου μέτρων με «κοινωνικό προσανατολισμό»
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι η συναντίληψη μεταξύ των θεσμών θα πρέπει πλέον να «μεταφραστεί» σε συγκεκριμένα μέτρα

Την ανάγκη μίας «ισορροπημένης» και «φιλόδοξης» προσέγγισης στις διαπραγματεύσεις τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε πως «ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης αποτελεί παράρτημα των Συνθηκών, και η αντίληψη της Επιτροπής για την Ελλάδα είναι πως η χώρα χρειάζεται μια ισορροπημένη και φιλόδοξη προσέγγιση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Αυτό είναι το πνεύμα εργασίας στην Κομισιόν σχετικά με την Ελλάδα», απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως τη θέση αυτή μετέφερε και στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εστιάζοντας στο γεγονός πως η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει ένα πακέτο μέτρων με «κοινωνικό προσανατολισμό» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως η «συναντίληψη» που επετεύχθη στο Eurogroup της Δευτέρας με τους τέσσερις θεσμούς (ανάμεσα τους και το ΔΝΤ), πρέπει τώρα να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα μέτρα.

Η ίδια πηγή στο ερώτημα τι σημαίνει «κοινωνικός προσανατολισμός» στο πακέτο μέτρων αναφέρει πως αφορούν την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, την επανένταξη των μακροχρόνιων ανέργων και την μείωση της ανεργίας των νέων, αλλά πιθανώς και ένα πιο καινοτόμο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

Τέλος, για την Επιτροπή παραμένει εφικτό να ολοκληρωθούν οι τεχνικές διεργασίες και να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου.

Πηγή: protothema.gr