Κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν, «έβγαλε» το Τσεσμέ στο Αιγαίο

Gazzetta team
Κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν, «έβγαλε» το Τσεσμέ στο Αιγαίο
Η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο, όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα για σύνταγμα και όσο οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο με νέες προκλήσεις και ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και μάλιστα στρατιωτικά μέσα. Στο ήδη εκρηκτικό σκηνικό προστίθεται η κίνηση της Αγκυρας να βγάλει στο Αιγαίο το τουρκικό ωκεανογραφικό Τσεσμέ που πλέει βόρεια της Λήμνου, ανάμεσα στο θαλάσσιο τρίγωνο ανάμεσα σε Θάσο, Σαμοθράκη και τη Λήμνο.

Στο χάρτη που συνοδεύει την τουρκική NAVTEX γίνεται αναφορά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη αλλά και τη Θεσσαλονίκη και με τις τουρκικές ονομασίες τους Limni, Semadirek και Selanik. Αναφέρεται ότι το σκάφος TCG CESME (Τσεσμέ), θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο.

Απανωτές προκλήσεις

Το βράδυ της Τρίτης, σκάφη του τουρκικού λιμενικού μπαινόβγαιναν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας έως και μισό ναυτικό μίλι από τις δύο βραχονησίδες των Ιμίων. Η ελληνική ακτοφυλακή ήταν διαρκώς σε κατάσταση ετοιμότητας και καλούσε τα πληρώματα των τουρκικών ακταιωρών να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Τρίτης, μια τουρκική φρεγάτα, κινήθηκε από βορρά προς νότο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» που περιπολούσε στην περιοχή κάλεσε το τουρκικό πλοίο να αλλάξει ρότα, όπως και έγινε τελικά λίγα λεπτά μετά.

Οταν ο Ερντογάν έκανε συμφωνία με τον διάβολο

Η κλιμάκωση της έντασης έχει τις ρίζες της όχι μόνο στο ζήτημα της έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται από την Αγκυρα ως πραξικοπηματίες, αλλά και από το γεγονός ότι στις 16 Απριλίου θα στηθούν οι κάλπες στη χώρα για την αλλαγή του συντάγματος που αν εγκριθεί θα καταστήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απόλυτο κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού ως πρόεδρο της χώρας, ο οποίος θα συγκεντρώνει στα χέρια του όλες τις εκτελεστικές εξουσίες.

Για να πετύχει την αλλαγή του συντάγματος, ο Ερντογάν συμμάχησε με το “Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης” του Ντεβλετ Μπαχτσελί, το οποίο αποτελεί τον πολιτικό μανδύα της ακραίας κεμαλικής οργάνωσης των “Γκρίζων Λύκων”. Το κόμμα αυτό, μαζί με το Ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν είναι οι μοναδικές πολιτικές δυνάμεις στην τουρκία που τάσσονται υπέρ της συνταγματικής αλλαγής.

Η ανίερη συμμαχία και οι δημοσκοπήσεις που δεν "βγαίνουν"

Από την στιγμή που έγινε γνωστή η συμμαχία του Ερντογάν με τον Μπαχτσελί για την αλλαγή του συντάγματος, στο εσωτερικό των “Γκρίζων Λύκων” ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων με πολλούς εθνικιστές [πολιτικούς να λένε ότι το κόμμα κατάντησε το δεκανίκι του Ερντογάν.

Τις απόψεις αυτές φαίνεται να ενστερνίζονται και οι εθνικιστές ψηφοφόροι που αδυνατούν να κατανοήσουν, πως ένα ακραία κεμαλικό κόμμα βρέθηκε να έχει συμμαχήσει στις πολιτικές επιδιώξεις του όχι μόνο με τους νοσταλγούς του σουλτανάτου αλλά και με την ίδια την οικογένεια Οσμανογλου που κυβερνούσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1299 έως την διάλυση της το 1923. Ετσί, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το “Οχι” στο δημοψήφισμα έχει σαφές προβάδισμα με τα ποσοστά να κυμαίνονται από το 51,% έως και το 69.6%.

Η επιθετική ρητορική και η πολιτική των διαρκώς εντεινόμενων προκλήσεων έναντι της Ελλάδας, δεν είναι απλώς το αντάλλαγμα που έδωσε ο Ερντογάν στο κόμμα του Μπαχτσελί για να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξή του στην αλλαγή του συντάγματος, αλλά και το κίνητρο τους ψηφοφόρους του κόμματος να κάνουν στροφή και να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του συντάγματος.

Βίτσας: Έχουμε σενάρια για τα πάντα...

«Λειτουργούμε με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» δήλωσε στον Ant1 ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και σχολίασε ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει άμεση σχέση με το σχέδιο Ερντογαν να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της χώρας του μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης που θα τον καταστήσει κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού. «Θα το συνέδεα με εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία,. Κανένα λόγο δεν έχουμε σαν χώρα να βοηθήσουμε μία τεχνητή ένταση, αλλά όχι να παίρνουμε και τα πράγματα ελαφρά» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Έχουμε σενάρια για τα πάντα. Δεν ανησυχούμε για θερμό επεισόδιο, αλλά είμαστε και προετοιμασμένοι. Για μας κόκκινη γραμμή είναι η εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Το ότι το λέει κάποιος, δεν σημαίνει πως υπάρχουν» επισήμανε ο κ. Βίτσας.


Πηγή: thetoc.gr