Γιόγκα, άλατα μπάνιου και Ζίου Ζίτσου στο στόχαστρο της Εκκλησίας

Gazzetta team
Γιόγκα, άλατα μπάνιου και Ζίου Ζίτσου στο στόχαστρο της Εκκλησίας
Οι προειδοποιήσεις στο χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Άλατα μπάνιου, γιόγκα, ομοφυλοφιλία, ακόμη και πολεμικές τέχνες έχουν μπει κατά καιρούς στο στόχαστρο της Εκκλησίας και Ιερών Μητροπόλεων.

Συγκεκριμένα μετά την καταδίκη της γιόγκα από την Ιερά Σύνοδο ήρθε ο «αφορισμός» των πολεμικών τεχνών από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, μέσα από ανακοίνωση της Μητρόπολης Γλυφάδας και μόλις χθες ο αφορισμός των αλάτων. Από την ίδια Μητρόπολη υπήρξε έντονη αντίδραση στην «Υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης», με τίτλο «Σώμα και ταυτότητα», κάνοντας λόγο για προώθηση της ομοφυλοφιλίας.

Ειδικότερα για τα μαθήματα στο σχολείο η Μητρόπολη Γλυφάδας αναφέρει: «Με τρόπο ανεπίτρεπτα παρεμβατικό, τα παιδιά μας βομβαρδίζονται με στρεβλές ιδέες και κατευθύνονται σε διαμόρφωση μη υγιών στάσεων ζωής. Στην όλη διαδικασία μάλιστα, παροτρύνονται οι εκπαιδευτικοί να οργανώσουν και "προβολή ταινιών με σχετικό περιεχόμενο", κάτι που παραπέμπει σε αντίστοιχες ταινίες απροκάλυπτης προώθησης της ομοφυλοφιλίας και των "διαφορετικών" αποκαλούμενων οικογενειών, οι οποίες προβάλλονται στο εξωτερικό. Όπως δηλώνει διευθύντρια σχολείου στο εξωτερικό, μετά την προβολή σχετικής ταινίας, "οι μαθητές μπόρεσαν να αποδομήσουν τις ιδέες περί οικογένειας".

Ως γονείς οφείλουμε να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης της συνείδησης των παιδιών μας και καταπάτησης της θρησκευτικής ελευθερίας μας. Δεν δεχόμαστε τη συμμετοχή των παιδιών μας σε θεματικές εβδομάδες με το προαναφερθέν περιεχόμενο. Ως εκπαιδευτικοί αρνούμεθα να διδάξουμε οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με την πίστη μας και τις αρχές του Ευαγγελίου. Ειρήσθω εν παρόδω, ότι η Ο.Λ.Μ.Ε. ανακοίνωσε ότι απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την υποχρεωτικότητα της θεματικής εβδομάδας.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούνται να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, προσευχόμενοι και αγωνιζόμενοι εν χάριτι, αγάπη και αληθεία».

Αντίδραση για το Ζίου Ζίτσου

Πριν ένα χρόνο η Μητρόπολη Γλυφάδας αντέδρασε στην έγκριση άδειας εισόδου των πολεμικών τεχνών και συγκεκριμένα του Ζίου Ζίτσου από το υπουργείο Παιδείας σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τη Μητρόπολη με την πρακτική του Ζίου Ζίτσου, επιχειρείται, με πλάγιο τρόπο η κατήχηση σε βουδιστικά και ανατολικά φιλοσοφικο-θρησκευτικά συστήματα. Επισημαίνεται ότι οι πολεμικές τέχνες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το μήνυμα της Ορθοδοξίας και δεν συνάδουν με το πνεύμα του Ευαγγελίου, το οποίο καλεί τους πιστούς να δουν τον άλλο όχι ως εχθρό, αλλά με αγάπη.

Χθες εξέδωσε προειδοποιήσεις για το μπάνιο με άλατα ενημερώνοντας τους πιστούς ότι η αλατοθεραπεία ανήκει στις εναλλακτικές «θεραπείες» που έχουν χαρακτηρισθεί ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή, σε Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας.

Βεβαίως η Μητρόπολη επιτρέπει στους πιστούς την απλή χρήση του αλατιού στο φαγητό.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που επιθυμούν να διατηρήσουν την Ορθόδοξη Χριστιανική τους ιδιότητα καλούνται να είναι προσεκτικοί, να μην καταφεύγουν σε εναλλακτικές «θεραπείες» ή αποκρυφιστικές πρακτικές και να μην ειδωλοποιούν προϊόντα, μεθόδους και χώρους, τονίζει η Μητρόπολη.

Η θέση της εκκλησίας για τη γιόγκα

Αντιδρώντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα που έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ, η Ιερά Σύνοδος προειδοποιεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η γιόγκα «δεν είναι γυμναστική» αλλά θεμελιώδες κεφάλαιο του ινδουισμού, και επομένως «δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών».

Η Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει ότι σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία, θεωρεί όμως ότι έχει ευθύνη «για την απο­φυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού».

Η πλήρης ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στην Ελλάδα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής της ευθύνης για, με αφορμή την πρόσφατη καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 21ης Ιου­νίου ως "Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα", η Ιερά Σύνοδος της Εκ­κλη­σίας της Ελλάδος υπενθυμίζει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι: η "Γιόγκα" αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουισμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρ­μο­γών και τάσεων και δεν αποτελεί "είδος γυ­μνα­στι­κής».

Ως εκ τούτου η "Γιόγκα" τυγχάνει απολύτως ασυμ­βί­βα­στη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών.


Πηγή: newsbeast.gr