Ψεύτικα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία σε αποθήκη Γιαννιτσά

Gazzetta team
Ψεύτικα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία σε αποθήκη Γιαννιτσά
Χάπια για την στυτική δυσλειτουργία, την χοληστερίνη, την πίεση, το σάκχαρο, ηρεμιστικά και αντιφλεγμονώδη και γενικά ψευδεπίγραφα φάρμακα σε αποθήκη στα Γιαννιτσά.

Χάπια για την στυτική δυσλειτουργία, για την χοληστερίνη, την πίεση, το σάκχαρο, ηρεμιστικά και αντιφλεγμονώδη και γενικά ψευδεπίγραφα φάρμακα ευρείας χρήσης εντοπίστηκαν σε αποθήκη φαρμάκων στα Γιαννιτσά, η χρήση των οποίων ενδεχομένως θα μπορούσε να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία ή κίνδυνο στην ανθρώπινη ζωή. Η πηγή προέλευσης αυτών των φαρμάκων δεν έχει ακόμη εντοπιστεί ωστόσο εκτιμάται ότι προέρχονται από φαρμακεία και νοσοκομεία με τη μέθοδο των πλαστών συνταγογραφήσεων, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα του Χημείου του Κράτους προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία των χρηστών ή ήταν «καραμέλες». Τα συγκεκριμένα φάρμακα φαίνεται να τα διοχέτευαν κυρίως στο εξωτερικό όπου η τιμή τους είναι αρκετά υψηλότερη από την εγχώρια αγορά αλλά και στους νομούς Θεσσαλονίκης και Πέλλας.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ), συνέλαβαν πέντε άτομα, ηλικίας από 31 έως 55 χρόνων, μεταξύ των οποίων δύο ιδιοκτήτες αποθηκών φαρμάκων, ενός ακόμη άνδρα που φαίνεται να «συνέλεγε» φάρμακα από φαρμακεία και νοσοκομεία και δύο οδηγοί της φαρμακαποθήκης. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 2.216 συσκευασίες φαρμάκων συνολικής αξίας 74.000 ευρώ και συναλλαγματικές αξίας 630.000 ευρώ, οι οποίες εξετάζεται αν προέρχονται από τις παράνομες αγοραπωλησίες φαρμάκων. Η φαρμακαποθήκη σε ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο διαφημίζει πως «… λειτουργεί σεβόμενη το ευρύτερο και ειδικότερο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σχετικά με το αντικείμενό της. Οι έλεγχοι ειδικά στο ευαίσθητο αντικείμενο των φαρμάκων γίνονται σε πολλαπλά επίπεδα, ώστε να αποφεύγονται λάθη που επηρεάζουν την ποιότητα ή τη νόμιμη διακίνησή τους». Αξίζει να σημειωθεί πως για το 2015 δημοσιοποιεί ισολογισμό ύψους περίπου 900.000 ευρώ έναντι 200.000 το 2014.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος προέκυψε στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης για εγκληματικό δίκτυο, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση φαρμάκων, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία και επικίνδυνα για την ζωή των χρηστών.

Την περασμένη Δευτέρα έγιναν οι συλλήψεις ενώ σε σπίτια, αποθηκευτικούς χώρους, οχήματα των συλληφθέντων καθώς επίσης και σε εγκαταστάσεις δύο φαρμακαποθηκών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.216 συσκευασίες φαρμάκων, αξίας 74.000 ευρώ, συναλλαγματικές, αξίας 630.000 ευρώ, 6.100 ευρώ, δύο αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, σφραγίδες, τραπεζικά βιβλιάρια, επιταγές και άλλα έγγραφα.

Σημειώνεται ότι μέρος των συσκευασιών φαρμάκων δεν έφεραν την προβλεπόμενη ταινία γνησιότητας, ενώ δεν συνοδευόταν από τα απαραίτητα παραστατικά προκειμένου να εξακριβωθεί η προέλευση τους. Μάλιστα μεταξύ των κατασχεθέντων, περιέχονται και φαρμακευτικές ουσίες που υπάγονται στο νόμο για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων επιβλήθηκαν στα μέλη της οργάνωσης οι προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές κυρώσεις.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της νοθείας τροφίμων, της κυκλοφορίας φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση και παράβαση του νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, ενώ οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.


Πηγή: thetoc.gr