Απροσδιόριστο πότε θα κλείσει η διαπραγμάτευση, χαμηλούς τόνους ζητά ο Τσίπρας

Gazzetta team
Απροσδιόριστο πότε θα κλείσει η διαπραγμάτευση, χαμηλούς τόνους ζητά ο Τσίπρας
«Απροσδιορίστου χρόνου» κρίνεται από τους κυβερνητικούς η κατάληξη των διαπραγματεύσεων οι οποίες εισέρχονται στην πιο κρίσιμη φάση τους, με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η κυβέρνηση αναμένει από βδομάδα να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα περιλαμβάνει το «πακέτο»… μεταρρυθμίσεων αλλά και των θετικών μέτρων. «Πολλά πράγματα θα αποσαφηνιστούν εκεί», λέει αρμόδια πηγή παραπέμποντας στο παζάρι που θα ξεκινήσει με τα τεχνικά κλιμάκια στο Χίλτον και αφήνει να εννοηθεί ότι εκεί θα διαπιστωθεί και το μέγεθος των μέτρων ώστε να συμπληρωθούν όλα τα κενά.

Όσο για το χρονικό ορόσημο της συμφωνίας, κυβερνητικός παράγοντας παρότι αποφεύγει να αποφανθεί με βεβαιότητα αναφέρει στο iefimerida πως «θα θέλαμε να κλείσουμε στις 20 Μαρτίου». Διότι διαφορετικά, θα είναι δύσκολα. Ορθάνοικτο παραμένει το ενδεχόμενο ακόμα και για ένα εμβόλιμο eurogroup σε περίπτωση που καταγραφεί πρόοδος και έχουμε το επόμενο δεκαήμερο Staff Level agreement.

Θέλουν να προλάβουν το Qe
Η ελληνική πλευρά θέλει να προλάβει τη συνεδρίαση των διοικητών της ΕΚΤ, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν αυτό συμβεί, θα αποτελεί κέρδος για την κυβέρνηση καθώς θα βελτιώνει το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα με την άρση της αβεβαιότητας.

Μάλιστα, αρμόδιες πηγές σχολιάζουν πως «κάθε 15 μέρες το ΔΣ συνεδριάζει», οπότε δεν δείχνουν να δείχνουν να ανησυχούν. Σημειωτέον ότι το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ έχει πει πολλές φορές πως απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στο QE πέρα από τις μεταρρυθμίσεις είναι και τα μεσοπρόθεσμα.

Στον αέρα το χρέος
Με φόντο τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ με την τελευταία να βάζει στο....ράφι το θέμα του χρέους, το κλίμα στην κυβέρνηση είναι ότι κανείς δεν μιλάει για κούρεμα και ούτε περίμενε να ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση των δύο το θέμα των μεσοπρόθεσμων.

Ωστόσο, είναι μάλλον προφανές οτι το τετ α τετ των δύο ισχυρών γυναικών εντάσσεται σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο επόμενο eurogroup, έτσι ώστε να βρεθεί συμφωνία.

Xαμηλούς τόνους θέλει ο Τσίπρας
Μεγάλο ζητούμενο για τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου είναι τέλος, η επικοινωνιακή διαχείριση των παραπάνω.

Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από υπουργούς και κομματικά στελέχη να κρατούν χαμηλούς τόνους μιας και όπως φέρεται να έχει πει «έχουμε δρόμο ακόμα».

Χειροπιαστή συμφωνία τέλος περιμένουν και οι «53» προκειμένου να τοποθετηθούν εξολοκλήρου. Προς ώρας πάντως, στέλνουν το μήνυμα ότι πρέπει να εξεταστούν με προσοχή και να είναι κοινωνικά δίκαια τα αντίμετρα που θα κουμπώνουν στις απώλειες.

Πηγή: iefimerida.gr