Στο κρατητήριο στενοί συνεργάτες της Λεπέν για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ

Gazzetta team
Στο κρατητήριο στενοί συνεργάτες της Λεπέν για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ
Ο σωματοφύλακας και η διευθύντρια του γραφείου της υποψήφιας της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, της Μαρίν Λεπέν, τέθηκαν υπό κράτηση, στο πλαίσιο έρευνας για εικονικές θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Μετά τον υποψήφιο της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί μετά την έναρξη έρευνας με στόχο τη σύζυγο και δύο από τα παιδιά του για φερόμενες εικονικές θέσεις εργασίας, η Μαρίν Λεπέν, που εμφανίζεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις, έχει από την πλευρά της πληγεί από μια υπόθεση κοινοβουλευτικών βοηθών, δύο μήνες πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Αμέσως κατήγγειλε «πολιτική σκευωρία». «Οι Γάλλοι γνωρίζουν ακριβώς πώς να διακρίνουν ανάμεσα στις πραγματικές υποθέσεις και τις πολιτικές σκευωρίες», δήλωσε την Πέμπτη, σε μια άμεση αναφορά στον Φρανσουά Φιγιόν.

Μετά την απόφαση του γραφείου κατά της διαφθοράς να τεθούν υπό κράτηση, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως 48 ώρες, ο Τιερί Λεζιέ και η Κατρίν Γκριζέ είτε θα αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να τους ασκηθεί δίωξη είτε θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Οι ερευνητές διερευνούν αν το ακροδεξιό κόμμα είχε δημιουργήσει ένα σύστημα ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει, μέσω συμβάσεων πρόσληψης κοινοβουλευτικών βοηθών, την καταβολή του μισθού στελεχών ή υπαλλήλων του κινήματος στη Γαλλία.

Η Μαρίν Λεπέν μπορεί επίσης να αποτελέσει στόχο των ερευνών, καθώς ο Λεζιέ και η Γκριζέ μισθοδοτούνταν ως βοηθοί της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Μαρίν Λεπέν, που είναι επίσης Ευρωβουλευτής, περίπου 339.946 ευρώ σε μισθούς που καταβλήθηκαν στον Λεζιέ το 2011 και στην Κατρίν Γκριζέ από το 2010 έως το 2016, καθώς δεν κατείχαν τις θέσεις των βοηθών για την οποίες πληρώνονταν με ευρωπαϊκό δημόσιο χρήμα.

Αν η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς δεν επιστρέψει τα χρήματα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Φεβρουαρίου να ανακτά τα ποσά αυτά μειώνοντας στο μισό την αποζημίωση της Μαρίν Λεπέν.

Αυτά τα δικαστικά προβλήματα δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη δημοτικότητα της Λεπέν, την οποία οι δημοσκοπήσεις φέρουν να προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου και το ποσοστό της να αυξάνεται στον δεύτερο γύρο, αν και χάνει όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε προσφύγει στη γαλλική δικαιοσύνη τον Μάρτιο του 2015 μετά τις ευρωεκλογές του 2014 που κέρδισε στη Γαλλία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN).

Πηγή: topontiki.gr