Λαγκάρντ: Προς το παρόν δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους

Gazzetta team
Λαγκάρντ: Προς το παρόν δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μείωση επιτοκίων, είπε μετά την συνάντηση με την Μέρκελ και έστειλε μήνυμα για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα: μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και αναδιάρθρωση του χρέους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον «πολύ πιο αισιόδοξο» για την εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ολοκληρώθηκε, κατά πληροφορίες, περί τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).

Τόνισε όμως πως «δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους επί του παρόντος. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, πριν παρουσιάσουμε τη συμφωνία στο ΔΣ του ΔΝΤ».

Σε συνέντευξή της στο ARD, μετά τη συνάντησή της με την Άνγκελα Μέρκελ, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε: «Είμαστε πολύ πιο σίγουροι μετά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα»

Η κυρία Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι οι δυο προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και η αναδιάρθρωση του χρέους. «Οι συνθήκες όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις δείχνουν καλές» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, είπε ότι έχει ήδη συζητηθεί επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. «Δεν χρειαζόμαστε κούρεμα, αλλά μείωση των επιτοκίων» τόνισε.

«Η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Χρειάζεται πολλή δουλειά, προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του ΔΝΤ» κατέληξε.

Ακολούθως, η κυρία Μέρκελ είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμενόταν να ζητήσει «χαλάρωση» των όρων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να πετύχει η Αθήνα, τόσο ως προς το ύψος 3,5% του ΑΕΠ όσο και ως προς το χρονικό διάστημα που θα καλείται να τα πετυχαίνει, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, από τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αναμενόταν να προκύψει κάτι περισσότερο, από αυτό στο οποίο φαίνεται να έχουν ήδη συμφωνήσει οι δυο τους προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή, όπως έγραψε η Die Welt, το ΔΝΤ εξακολουθεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον προς το παρόν, ενώ η συζήτηση για το ελληνικό χρέος μεταφέρεται για μετά το 2018 -και αφού προηγηθούν οι γερμανικές εκλογές.

Από την πλευρά της, η Tageszeitung, αναφερόμενη νωρίτερα σήμερα στη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ με την καγκελάριο, σημείωνε ότι στόχος είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση». Για τον λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της ΕΕ, μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup», το οποίο κλήθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού ζητήματος.

Όπως επισήμαινε η εφημερίδα του Βερολίνου, η συνάντηση των δύο κυριών στο Βερολίνο δεν θα αφορά όμως «μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τίθεται όμως και το ερώτημα εάν η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει περαιτέρω στο όχι και τόσο προσφιλές πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ».

Η ΤΑΖ έκλεινε με την εκτίμηση ότι, εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».



Πηγή: protothema.gr