Κολομβία: Άρχισε η διαδικασία αφοπλισμού των ανταρτών της FARC

Gazzetta team
Κολομβία: Άρχισε η διαδικασία αφοπλισμού των ανταρτών της FARC
Οι αντάρτες υποχρεούνται βάσει της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη πέρυσι να έχουν παραδώσει στις αρχές όλο τον οπλισμό τους έως τον Ιούνιο

Η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) μπορεί να αρχίσει να παραδίδει τον οπλισμό της στα Ηνωμένα Έθνη, αφού οι σχεδόν 7.000 μαχητές της έφθασαν στις καθορισμένες τοποθεσίες όπου θα λάβει χώρα ο αφοπλισμός τους σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Οι αντάρτες υποχρεούνται βάσει της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη πέρυσι να έχουν παραδώσει στις αρχές όλο τον οπλισμό τους έως τον Ιούνιο, υπενθύμισε ο Σάντος.

«Το Σαββατοκύριακο, η διαδικασία της μετάβασης προς τις (καθορισμένες) περιοχές (όπου θα γίνει ο αφοπλισμός των γκεριγέρος) ολοκληρώθηκε και τα πρωτόκολλα της διμερούς και οριστικής κατάπαυσης του πυρός και της παράδοσης των όπλων άρχισε», επισήμανε ο Σάντος σε δηλώσεις του στη νότια επαρχία Πουτουμάγιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μαχητές των FARC διέσχισαν όλη την Κολομβία, πεζή, με βάρκες, ή με οχήματα, και έφθασαν στις 26 τοποθεσίες όπου ήδη έχουν αναπτυχθεί παρατηρητές του ΟΗΕ.

Η συμφωνία ειρήνης προβλέπει ότι η οργάνωση FARC, που πήρε τα όπλα πριν από 52 χρόνια, θα μετατραπεί σε πολιτικό κίνημα. Η συμφωνία επικρίθηκε από πολλούς στη χώρα, κυρίως τη δεξιά παράταξη του πρώην προέδρου της χώρας Άλβαρο Ουρίμπε, και αρχικά απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα πριν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευσή της.

Πηγή: protothema.gr