Σενάρια για αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ

Gazzetta team
Σενάρια για αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ
Εξετάζεται ως αντιστάθμισμα τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων...

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας για την εισπραξιμότητα των νέων εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η ανησυχία είναι εμφανέστατη και πλέον διακινούνται ορισμένα σενάρια τα οποία αναφέρουν ότι ανάμεσα στις ελαφρύνσεις που εξετάζονται ως αντίμετρα στην ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου είναι και οι αλλαγές στο σύστημα εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα έσοδα από τις νέες εισφορές έχουν προϋπολογιστεί στα 2 δισ. ευρώ για το 2017.

Το σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες, μετά το Eurogroup, είναι ότι καταρχήν θα μέτρα έρθουν στη Βουλή μεταξύ των οποίων η γενναία μείωση του αφορολόγητου και πιθανότατα η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, δηλαδή η μείωση των συντάξεων.

Ταυτόχρονα σε ένα νομοσχέδιο θα υπάρχουν μαζί και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, για συγκεκριμένους όμως ιδιοκτήτες ακινήτων, μόνο για χαμηλά εισοδήματα, όπως αυτό θα προσδιοριστεί, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και ενδεχομένως στην εστίαση και σε είδη διατροφής, αλλά και επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη του ΕΒΕΑ και όχι μόνο να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. «Πρέπει να στηριχθεί η κοινωνική ασφάλιση με την καταβολή των εισφορών. Στα τέλη Φεβρουαρίου, πρέπει να καταγραφούν καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με τα περυσινά. Έτσι, θα στηρίξουμε ένα σύστημα, το οποίο, παρά τις ατέλειες που έχει, θα μας δώσει τη δυνατότητα να το χτίσουμε και να είναι δικό μας, χωρίς άλλες παρεμβάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα προβλήματα και αποδυνάμωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή: newsbeast.gr