Tα ΜΜΕ στην Ισπανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτό χρήστη από το Facebook

Gazzetta team
Tα ΜΜΕ στην Ισπανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτό χρήστη από το Facebook
Με αφορμή την υπόθεση ενός χρήστη που προσέφυγε εναντίον εφημερίδας.

Νέα νομικά αλλά και ηθικά ζητήματα ανακύπτουν από τα social media, οδηγώντας τη δικαιοσύνη στη δημιουργία νομολογίας μέσα από τις υποθέσεις που καλείται να εξετάσει. Αυτό έγινε και στην Ισπανία, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι τα ΜΜΕ δεν έχουν το δικαίωμα να δημοσιεύσουν φωτογραφία από το Facebook ενός χρήστη, αν πρώτα δεν έχουν την άδεια του.

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου ελήφθη με αφορμή την υπόθεση ενός άνδρα που είχε τραυματιστεί από τον αδελφό του με πυροβόλο όπλο. Η δικαιοσύνη καταδίκασε την εφημερίδα La Opinión de Zamora να καταβάλει αποζημίωση 15 χιλιάδων ευρώ στον χρήση για παραβίαση της εικόνας του. Η απόφαση ανέφερε επίσης ότι η εφημερίδα δεν θα μπορούσε να αναδημοσιεύσει τη φωτογραφία ενώ θα πρέπει να αφαιρέσει όλα τα αντίγραφα που κρατάει σε αρχείο. Όπως σημειώνει η El Pais, αυτή η ερμηνεία του Δικαστηρίου δεν είναι καθόλου ασήμαντη, καθώς τα τελευταία χρόνια οι λογαριασμοί του Facebook έχουν γίνει πηγή ενημέρωσης και άντλησης πληροφοριών για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι δικαστές, ωστόσο, επικρίνουν αυτή την πρακτική, σημειώνοντας ότι, παρότι τα προφίλ είναι ανοιχτά στο κοινό, δεν επιτρέπεται σε τρίτους να τα χρησιμοποιήσουν στα ΜΜΕ χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο κάτοχος ενός λογαριασμού συναινεί να μπορεί να δει την εικόνα του ή τα ποστ του το ευρύ κοινό ή ένας πιο περιορισμένος αριθμός ανθρώπων, ωστόσο, «δεν υπονοεί ότι δίνεται και η άδεια για τη δημοσίευση φωτογραφιών ή η δημοσίευση με διαφορετικό τρόπο». Επομένως απαιτείται η ρητή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη της εικόνα για τη δημοσίευση της.

Πηγή: lifo.gr