Eurogroup: Ψάχνουν πολιτική συμφωνία για επιστροφή των Θεσμών

Gazzetta team
Eurogroup: Ψάχνουν πολιτική συμφωνία για επιστροφή των Θεσμών
Μεγάλες προσδοκίες από το Eurogroup δεν υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και εκείνο που αναζητούν οι πάντες είναι μια πολιτική συμφωνία για να γυρίσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια. Οι δανειστές επιμένουν στην κοινή στάση: μέτρα εδώ και τώρα!

Όπως αναφέρει η ημερήσια διάταξη του Eurogroup, το ελληνικό ζήτημα είναι το τρίτο προς συζήτηση. Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών – μελών της ευρωζώνης θα συζητήσουν και θα καταγράψουν την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και θα αναζητήσουν διεξόδους για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, στο Eurogroup θα αναζητηθεί μία πολιτική συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις οι οποίες θα επέτρεπαν στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν με «εποικοδομητικό» τρόπο την αξιολόγηση.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία και επιστρέψουν οι θεσμοί σύντομα στην Αθήνα, τα τεχνικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα κλείσουν γρήγορα, διαβεβαιώνουν πηγές της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εμμένουν στην κοινή θέση τους, ζητώντας από την Αθήνα προνομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια μετά.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, την προσεχή Τετάρτη (22.02.2017) στο Βερολίνο, μια συνάντηση από την οποία οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα κριθούν πολλά.


Πηγή: newsit.gr