Η δραματική προειδοποίηση του Μπιλ Γκέιτς που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις

Gazzetta team
Η δραματική προειδοποίηση του Μπιλ Γκέιτς που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις
Ένας ιός που έχει δημιουργηθεί μέσω βιοτεχνολογίας είναι ευκολότερο να φτιαχτεί και θα μπορούσε να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι τα πυρηνικά όπλα – και καμία χώρα στη Γη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή, προειδοποίησε ο Μπιλ Γκέιτς, μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας που λαμβάνει χώρα στο Μόναχο.

«Είτε ως φυσικό προϊόν, είτε στα χέρια τρομοκρατών, μια επιδημία θα μπορούσε να σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια στο κοντινό μέλλον, εκτός και αν οι κυβερνήσεις αρχίσουν να ετοιμάζονται για τέτοιες επιδημίες με τον ίδιο τρόπο που ετοιμάζονται για πόλεμο», ανέφερε ο πρόεδρος της Microsoft.

«Επιδημιολόγοι λένε πως ένας ταχέως κινούμενος, μεταδιδόμενος μέσω αέρα παθογόνος οργανισμός θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Και λένε πως υπάρχει λογική πιθανότητα ο κόσμος να βιώσει μια τέτοια επιδημία μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια» είπε ο Γκέιτς.

«Είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς μια καταστροφή τέτοιας κλίμακας, αλλά συνέβη όχι και πολλά χρόνια πριν. Το 1918, ένα ιδιαίτερα φονικό στέλεχος της γρίπης σκότωσε 50 με 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Μπορεί να αναρωτιέστε πόσο ρεαλιστικά είναι αυτά τα αποκαλυπτικά σενάρια. Το γεγονός πως μια θανάσιμη παγκόσμια πανδημία δεν έχει λάβει χώρα στην πρόσφατη ιστορία δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνεται ως απόδειξη ότι μια θανάσιμη πανδημία δεν θα σημειωθεί στο μέλλον. Και ακόμα και αν η επόμενη πανδημία δεν είναι της έκτασης του 1918, θα ήταν σοφό να σκεφτούμε την κοινωνική και οικονομική αναταραχή που ίσως προέκυπτε αν κάτι σαν τον Έμπολα έφτανε σε αστικά κέντρα».

Όπως συμπλήρωσε, οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία, νέα εμβόλια και φάρμακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να εμποδιστούν οι επιδημίες από το να τεθούν εκτός ελέγχου. «Τα περισσότερα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε από μια φυσική πανδημία είναι τα ίδια πράγματα για τα οποία πρέπει να ετοιμαστούμε για μια σκόπιμη βιολογική επίθεση. Η προετοιμασία για μια παγκόσμια πανδημία είναι το ίδιο σημαντική με την πυρηνική αποτροπή και την αποφυγή μιας κλιματικής καταστροφής. Η καινοτομία, η συνεργασία και ο προσεκτικός σχεδιασμός μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από την καθεμιά από αυτές τις απειλές».

Όπως αναφέρει ο Guardian, αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επισημάνει πως το ISIS έχει προσπαθήσει να αναπτύξει βιολογικά όπλα σε βάσεις του στη Συρία και το Ιράκ, ωστόσο έχουν υπογραμμίσει ότι οι τρομοκράτες θα χρειάζονταν άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες, καλά εργαστήρια και ένα σχετικά ήρεμο περιβάλλον, χωρίς το χάος των εμπόλεμων ζωνών.

Πηγή: topontiki.gr