Στην μαύρη αγορά στρέφονται οι Έλληνες

Gazzetta team
Στην μαύρη αγορά στρέφονται οι Έλληνες
Λίγα πράγματα είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστούν όσο η παραοικονομία η οποία φαίνεται ότι μεγαλώνει και πάλι καθώς τα μέτρα λιτότητας αναγκάζουν της κάποτε νόμιμους Έλληνες να στραφούν στην «μαύρη αγορά», αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του λογιστή Δημήτρη Τσαμόπουλου, o οποίος σημειώνει ότι αυξάνονται οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που κλείνουν τα βιβλία τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματούν την δραστηριότητά τους. «Οι περισσότεροι από τους πελάτες μου θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Αλλά τώρα θα το κάνουν στην μαύρη αγορά. Λένε ότι χρειάζονται έναν τρόπο να επιβιώσουν», σημειώνει στην εφημερίδα ο κ. Τσαμόπουλος.

Η μαύρη αγορά της Ελλάδα υπολογίζεται στο 20% με 25% του ΑΕΠ καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν σταματήσει να δηλώνουν τα εισοδήματά τους για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις μπορούν να φτάσουν και το 70% του εισοδήματος ενός φορολογούμενου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα χρέη προς το ελληνικό δημόσιο από φόρους έχουν φτάσει τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πριν δύο χρόνια ήταν στα 76 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα θεωρείται απίθανο να εισπραχτούν.

«Η ουσία του ζητήματος για αυτόν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ιδιωτών και επιχειρήσεων, είναι το γεγονός ότι πλέον δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να αποπληρώσουν τις αυξανόμενες φορολογικές υποχρεώσεις τους», αναφέρει ο οικονομολόγος Jens Bastian, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας των ειδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προηγούμενα Μνημόνια. «Και καθώς δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, πολλοί στρέφονται στην γκρίζα οικονομία», συμπληρώνει.

«Ένα βασικό κομμάτι του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδα, ήταν η συλλογή περισσότερων φόρων από έναν πληθυσμό που είχε μάθε να φοροδιαφεύγει», συνεχίζει το δημοσίευμα. Ωστόσο επιχειρήσεις και άτομα δηλώνουν ότι έχουν λιγότερα να δώσουν για φόρους που συνεχώς αυξάνονται.

Η ανεργία παραμένει στο 23% και για πολλούς οι παραοικονομία αποτελεί σανίδα σωτηρίας. Άλλοι την βλέπουν ως έναν τρόπο με τον οποίον μπορούν να αποτρέψουν μια κυβέρνηση που δεν εμπιστεύονται να πετάξει τα λεφτά τους σε μια μαύρη τρύπα, η οποία είναι το δημόσιο χρέος.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν ανοίξει εταιρείες στη Βουλγαρία, τη Κύπρο, το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες με χαμηλή φορολογία, για να αποφύγουν να πληρώνουν υψηλούς φόρους στην χώρα τους.

Πηγή: koolnews.gr