Δολοφονία Κιμ Γιονγκ Ναμ: Αναζητούνται τέσσερις Βορειοκορεάτες

Gazzetta team
Δολοφονία Κιμ Γιονγκ Ναμ: Αναζητούνται τέσσερις Βορειοκορεάτες
Η μαλαισιανή αστυνομία διευκρίνισε πως η αιτία του θανάτου του Κιμ Γιονγκ Ναμ εξακολουθεί να μην έχει εξακριβωθεί και πως αναμένει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων και της νεκροτομής

Η αστυνομία της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα πως τέσσερις Βορειοκορεάτες ύποπτοι για τον φόνο του ετεροθαλούς αδελφού του Bορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν έφυγαν από τη Μαλαισία την ημέρα του φόνου.

Οι τέσσερις Βορειοκορεάτες αναχώρησαν αεροπορικώς από τη Μαλαισία, αλλά η αστυνομία δεν αποκάλυψε τον προορισμό της πτήσης τους και έκανε μόνο γνωστό ότι βρίσκεται σε συντονισμό με την Ιντερπόλ για τον εντοπισμό τους.

Η μαλαισιανή αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή έναν Βορειοκορεάτη σε σχέση με τον φόνο του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ενώ έχουν συλληφθεί επίσης μια Βιετναμέζα και μια Ινδονήσια. Ένας Μαλαισιανός έχει τεθεί υπό κράτηση για να διευκολυνθεί η έρευνα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα αφού δέχθηκε επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όπου επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πτήση για το Μακάο. Νοτιοκορεάτες και αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως δολοφονήθηκε από βορειοκορεάτες πράκτορες που χρησιμοποίησαν, όπως πιστεύεται, ένα δηλητήριο ταχείας δράσης.

«Σήμερα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι (τέσσερις βορειοκορεάτες ύποπτοι) αναχώρησαν από τη χώρα μας την ίδια ημέρα» της δολοφονίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Νουρ Ρασίντ Ισμαήλ.

«Οι τέσσερις ύποπτοι έχουν στην κατοχή τους κανονικά, όχι διπλωματικά διαβατήρια», διευκρίνισε.

«Το επόμενο σχέδιο είναι να τους πιάσουμε. Έχουμε ασφαλώς διεθνή συνεργασία με την Ιντερπόλ», πρόσθεσε.

Η μαλαισιανή αστυνομία διευκρίνισε πως η αιτία του θανάτου του Κιμ Γιονγκ Ναμ εξακολουθεί να μην έχει εξακριβωθεί και πως αναμένει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων και της νεκροτομής. Χθες ο μαλαισιανός υπουργός Υγείας είχε δηλώσει πως οι εξετάσεις αυτές μπορεί να απαιτήσουν έως δύο εβδομάδες.

Μια διπλωματική διένεξη έχει κλιμακωθεί ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Μαλαισία αναφορικά με τη σορό. Η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει πως θα απορρίψει την ιατροδικαστική έκθεση της Μαλαισίας και έχει κατηγορήσει τη χώρα αυτή ότι «γίνεται συνεργός έξωθεν δυνάμεων» -- μια καλυμένη αναφορά στην αντίπαλο Νότια Κορέα.

Η μαλαισιανή αστυνομία ανακοίνωσε πως προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον πλησιέστερο συγγενή του Κιμ Γιονγκ Ναμ. «Η σορός πρέπει να αναγνωριστεί. Ο πλησιέστερος συγγενής είναι αυτός που μπορεί να αναγνωρίσει τη σορό», δήλωσε ο Νουρ Ρασίντ.

Η αστυνομία έχει δώσει περιθώριο δύο εβδομάδων στους πλησιέστερους συγγενείς του Κιμ για να ζητήσουν τη σορό. Η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας είπε σε βουλευτές στη Σεούλ πως ο Κιμ ζούσε με τη δεύτερη σύζυγό του στο κινεζικό έδαφος του Μακάο, υπό την προστασία της Κίνας.

Πηγή protothema.gr