Βραζιλία: Σε απελπιστική κατάσταση η επαρχία Παράιμπα από την πενταετή ξηρασία

Gazzetta team
Βραζιλία: Σε απελπιστική κατάσταση η επαρχία Παράιμπα από την πενταετή ξηρασία
Αν δεν βρέξει σύντομα για να γεμίσει ο ταμιευτήρας, το υδρευτικό σύστημα της πόλης θα καταρρεύσει στα μέση του έτους”, επισημαίνει ο Τζανίρο Κόστα Ρέγκο, ειδικός σε ζητήματα ύδρευσης.

Η βορειοδυτική πολιτεία της Βραζιλίας Παράιμπα πλήττεται εδώ και πέντε χρόνια από τρομακτική ξηρασία, με πολλές μικρές πόλεις και κωμοπόλεις να είναι στα όρια τους.

Πόλεις όπως η Καμπίνα Γκράντε, οι 400.000 κάτοικοι της οποίας περιμένουν μια, έστω μικρή βροχόπτωση, ως μάννα εξ΄ουρανού.

Η ξηρασία αυτή έρχεται σε μία περίοδο με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τη βιομηχανία και τη γεωργία, επιδεινώνοντας την ήδη πιεσμένη οικονομία της Βραζιλίας.

“Έχουμε χάσει τα πάντα εδώ και πέντε χρόνια: τις μπανάνες μας, τα φασόλια μας, τις πατάτες μας. Περπατάμε τρία χλμ. την ήμερα απλώς για να πλύνουμε τα ρούχα μας”, λέει στο πρακτορείο Reuters ο αγρότης Εντιβάλντο Μπρίτο σχετικά με τις χαμένες σοδειές του.

“Δεν θυμάμαι καν το πότε ο ταμιευτήρας του Μποκεϊράο ήταν γεμάτος”, προσθέτει ο φτωχός Βραζιλιάνος αγρότης, που, όπως και πολλοί συντοπίτες του, δεν διαθέτει τα απαιτούμενα χρήματα προκειμένου να αγοράζει μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό.

Μετά από πέντε χρόνια άνυδρων σεζόν, ο εν λόγω ταμιευτήρας -η μοναδική “ανάσα” ύδατος της πόλης- είναι σχεδόν άδειος, μόλις στο 4% της χωρητικότητας του.

Οι αρχές της Καμπίνα Γκράντε, ελεώ και της γενικότερης ανομβρίας που έχει ενσκήψει, έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν, εδώ και πολλούς μήνες, στο έσχατο μέσο σωτηρίας: την παροχή νερού με το... δελτίο κι αναλόγως με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας.

“Αν δεν βρέξει σύντομα για να γεμίσει ο ταμιευτήρας, το υδρευτικό σύστημα της πόλης θα καταρρεύσει στα μέση του έτους”, επισημαίνει ο Τζανίρο Κόστα Ρέγκο, ειδικός σε ζητήματα ύδρευσης και καθηγητής στο ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο της πόλης.

Οι -φρούδες- υποσχέσεις της κυβέρνησης Λούλα ντα Σίλβα

Οι κάτοικοι της Καμπίνα Γκράντε νιώθουν απογοητευμένοι και προδομένοι από την κυβέρνηση του Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που το 2005 είχε δεσμευτεί για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα ανακούφιζε την πληγείσα περιοχή: την εκτροπή πορείας του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της χώρας, του Σάο Φρανσίσκο.

Διαμέσου νέων καναλιών συνολικού μήκους 400 χλμ., ο ποταμός θα διεχέτευε το νερό σε όλη την πολιτεία της Παράιμπα και ειδικά σε πόλεις όπως η Καμπίνα Γκράντε, η Σεαρά και το Περναμπούκο, που παρουσίαζαν από τότε το μεγαλύτερο πρόβλημα ανομβρίας.

Ωστόσο, το πρότζεκτ της αριστερής κυβέρνησης δεν ευοδώθηκε ποτέ, με την κυβέρνηση του προέδρου Μικέλ Τεμέρ να υπόσχεται σήμερα πως σύντομα το έργο θα παραδοθεί και η πολιτεία θα “ανασάνει”.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι κάτοικοι, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά κι ο,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει σύντομα. Ο Τεμέρ υποσχέθηκε ήδη να ανοιχτεί ένα κανάλι παροχέτευσης νερού μέσα στον Μάρτιο.

Τα ίδια και χειρότερα σε μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα

Όπως σημειώνει ο Κόστα Ρεγκο, τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας: ο ταμιευτήρας της μεγαλύτερης πόλης στη Βραζιλία, του Σάο Πάολο πριν δυο χρόνια κόντεψε να αποστραγγιστεί εντελώς. Είκοσι εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν κι αυτοί να καταφύγουν στην λύση του νερού με το δελτίο. Και στην Φορταλέζα, πρωτεύουσα της Σεαρά, ο ταμιευτήρας Καστανιάο βρίσκεται σε σημεία συναγερμού, κοντά στο 5% της χωρητικότητας του.

Κι αυτές οι πόλεις περιμένουν εναγωνίως το σχέδιο με τον ποταμό Σάο Φρανσίσκο. “Το νερό από τον Σάο Φρανσίσκο είναι ζωτικό για την επιβίωση μας”, συνοψίζει ο κυβερνήτης της πολιτείας Σεαρά, Καμίλο Σαντάνα, καταλήγοντας με νόημα πως “θα έχουμε νερό μόλις μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο”.

Πηγή: protothema.gr