Αβραμόπουλος: Έλεγχος των εξωτερικών συνόρων και ανταλλαγή πληροφοριών η άμυνα στην τρομοκρατία

Gazzetta team
Αβραμόπουλος: Έλεγχος των εξωτερικών συνόρων και ανταλλαγή πληροφοριών η άμυνα στην τρομοκρατία
Σε συζήτηση για την τρομοκρατία συμμετείχε σήμερα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Αντζελίνο Αλφάνο και τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Τόμας ντε Μεζιέρ.

«Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα. Η κοινή μας απάντηση στην απειλή της τρομοκρατίας είναι πλέον πιο αποτελεσματική. Παραμένει όμως σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη. Πέρσι θρηνήσαμε την απώλεια 133 αθώων ανθρώπων και πρόπερσι 151. Εδώ στην Γερμανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο και αλλού, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες, ενώ επηρεάστηκε άμεσα ή έμμεσα η ζωή πολλών περισσότερων», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Δεν διαθέτουμε ακόμα έναν ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ασφάλειας. Δεν μοιραζόμαστε σε ικανοποιητικό βαθμό πληροφορίες. Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση αυτής της πολύπλευρης και διαρκώς εξελισσόμενης απειλής. Και αυτό αφορά καταρχάς στη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι ο χώρος Σένγκεν θα παραμείνει ασφαλής, χωρίς εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως «οι τρομοκρατικές επιθέσεις εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα με την προσφυγική κρίση. Δεν θα εξισώσουμε ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας και του τρόμου, με τρομοκράτες. Αντιμετωπίζουμε επιπλέον και τους «μοναχικούς λύκους» που δεν ταξιδεύουν πια προς την Συρία, αλλά ριζοσπαστικοποιούνται εδώ στην Ευρώπη», ενώ ανέφερε επίσης πως «η διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο των πολιτικών μας για τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Σύντομα θα διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι σε όλους τους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωπαίων πολιτών, που διασχίζουν τα σύνορά μας».

«Για τον λόγο αυτό προτείναμε το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (Entry-Exit) για όλους τους υπηκόους τρίτων κρατών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS) για όσους ταξιδεύουν προς την Ευρώπη χωρίς υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης. Επίσης, εργαζόμαστε εντατικά για τη διασύνδεση όλων των πληροφοριακών μας συστημάτων στους τομείς της ασφάλειας, των συνόρων και της μετανάστευσης. Αυτό έκαναν και οι αμερικανικές αρχές μετά την τρομοκρατική επίθεση της 9/11για να αντιμετωπίσουν τον κατακερματισμό του πλαισίου ασφαλείας των ΗΠΑ», κατέληξε στην τοποθέτησή του στην εν λόγω συζήτηση ο κ. Αβραμόπουλος.

Ακόμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος συμμετείχε σε ένα ακόμα πάνελ συζήτησης με θέμα τη μετανάστευση, από κοινού με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Φίλιππο Γκράντι και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (ΔΕΔ) κ. Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

«Η προσφυγική κρίση αποτελεί παγκόσμια πρόκληση στην οποία όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Πρέπει να συμβάλλουν όλες οι χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Η ΕΕ έχει ανταποκριθεί πλήρως εξασφαλίζοντας πιο αποτελεσματική και ασφαλή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς και εντός της Ευρώπης, παροχή προστασίας και δημιουργία νόμιμων και ασφαλών οδών προς την Ευρώπη σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά και την επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα», υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αβραμόπουλος.

Σημείωσε πως «πράγματι, μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφής έχει καθοριστική σημασία για να διασφαλισθεί ότι στην Ευρώπη παραμένουν μόνο όσοι έχουν δικαίωμα. Το 2016, χάρις στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, σημειώθηκε σημαντική μείωση των αφίξεων μεταναστών στην Ευρώπη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και κατά μήκος του Βαλκανικού διαδρόμου. Ταυτόχρονα, η ΕΕ συνεχίζει να είναι αποτελεσματική σε ό,τι αφορά την ασφαλή μετεγκατάσταση προς την Ευρώπη», ενώ υπογράμμισε ότι «η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί ταυτόχρονα μέτρα άμεσης εφαρμογής και μακροπρόθεσμες πολιτικές. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε καταρχάς τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να μην χάνονται ζωές στη θάλασσα ή κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών διαδρομών».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε πως για την αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής, η Επιτροπή συνεργάζεται από το 2015 με όλες τις σημαντικές χώρες προέλευσης και διέλευσης στην Αφρική. «Πρόσφατα ενισχύσαμε τη στρατηγική μας σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μεσόγειο. Προσφέρουμε στις χώρες της περιοχής οικονομική υποστήριξη και τεχνική συνεργασία ώστε να ενισχύσουν την ικανότητα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και να αντιμετωπίσουν τα γενεσιουργά αίτια. Η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη θα συνεχίσουν να περιπολούν στην Κεντρική Μεσόγειο. Επίσης συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ικανότητας των αρχών της Λιβύης για την πρόληψη των παράτυπων αναχωρήσεων και τη διάσωση ζωών στη θάλασσα», τόνισε.

Ο κ. Αβραμόπουλος προανήγγειλε πως με τη συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα παρασχεθεί υποστήριξη προς τις αρχές της Λιβύης για την πιο αξιοπρεπή αντιμετώπιση των μεταναστών που φθάνουν στη χώρα, καθώς και για την ένταξη, τη μετεγκατάσταση στο εξωτερικό ή και την εθελοντική επιστροφή τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. «Όλα αυτά πρέπει να γίνονται με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα», είπε.

Καταληκτικά, σημείωσε πως «καθοριστικής σημασίας είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από λίγα μόνο κράτη ή τους "συνήθεις ύποπτους". Αποτελεί κοινή πρόκληση, που απαιτεί συνεργασία σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και χώρες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σήμερα εδώ».

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στον παγκόσμιο ρόλο της, ωστόσο βασιζόμαστε στους διεθνείς εταίρους μας. Η μετανάστευση σήμερα θέτει σε αμφισβήτηση τη συνοχή των κοινωνιών μας, παγκόσμια και όχι μόνο στην Ευρώπη. Ακούμε σήμερα τις φωνές του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού να δυναμώνουν, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες μας διακατέχονται από ανησυχίες και φόβους. Έχουμε την ευθύνη να διώξουμε τους φόβους αυτούς και να μην τους τροφοδοτούμε. Η μετανάστευση δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά διαχρονικό φαινόμενο που απαιτεί πιο αποτελεσματική διαχείριση. Καθώς πια βρισκόμαστε στην εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας, πρέπει να το μετατρέψουμε σε ευκαιρία, χωρίς όμως να θυσιάζουμε την ασφάλειά μας. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να τους προστατεύσουμε, όχι όμως σε βάρος των ελευθερίων τους και των θεμελιωδών αρχών. Τώρα είναι η στιγμή να υπερασπισθούμε τις δημοκρατικές αρχές και ελευθερίες μας. Το μεταναστευτικό αποτελεί καταλύτη στην προσπάθεια αυτή, για την Ευρώπη και όλον τον κόσμο», κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην τοποθέτησή του.

Ο κ. Αβραμόπουλος στο περιθώριο της Διάσκεψης είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Μπινάλι Γιλντιρίμ και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μελβούτ Τσαβούσογλου, την Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας κα Μιμί Κοντέλι, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας κ. Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, τον Υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας κ. Χοακίν Χέρμαν, την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειακών Σχέσεων της Βαυαρίας κα Μπεάτε Μερκ, τον πρώην Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ κ. Ντέιβιντ Πετρέους, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Πέτρο Ποροσένκο, καθώς και τον Επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) του Ε.Κ. κ. Μάνφρεντ Βέμπερ.

Πηγή: koolnews.gr