Αναστασιάδης: Αδικαιολόγητες οι φοβίες των Τουρκοκυπρίων για την ένωση

Gazzetta team
Αναστασιάδης: Αδικαιολόγητες οι φοβίες των Τουρκοκυπρίων για την ένωση
Υπάρχει η συμφωνία μεταξύ μας ότι η λύση που επιδιώκουμε είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία - Η απόσχιση και η ένωση θα απαγορεύονται ρητώς και είναι εκ των άρθρων του συντάγματος που θα είναι αμετάβλητα είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.

«Οι όποιες φοβίες εκφράζονται από τουρκοκυπριακής πλευράς, παρά το ότι η αφορμή δόθηκε από δικής μας πλευράς, δεν δικαιολογούνται γιατί απλούστατα υπάρχει η συμφωνία μεταξύ μας ότι η λύση που επιδιώκουμε είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σε παρατήρηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητεί να επανασυζητηθεί στη Βουλή το θέμα του δημοψηφίσματος για να μεταβεί στις συνομιλίες, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ανεξάρτητο νομοθετικό Σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν δέχεται εντολές ή υπαγορεύσεις από οποιονδήποτε. Με αυτά που λέω δεν σημαίνει ότι θέλω να δημιουργηθούν περαιτέρω επιπλοκές, απλά λέω ότι θα πρέπει ο καθένας να γνωρίζει τι ζητά και τι επιδιώκει. Ουδέποτε έθεσα θέμα στον κ. Ακκιντζί ότι θα πρέπει να επιβληθεί στην παράνομη διοίκηση η οποία είτε παίρνει αποφάσεις που αντιβαίνουν στην κοινή γραμμή είτε έχει διαφορετικές απόψεις. Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι ότι θα πρέπει να επικρατήσει το υπέρτατο συμφέρον της Κύπρου που καλύπτει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Επίσης, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «έχουμε σημειώσει μια σημαντική πρόοδο μέχρι σήμερα, θα πρέπει να δούμε πώς αξιοποιούμε πάρα πέρα το χρόνο, έτσι ώστε να πετύχουμε, αν είναι δυνατόν, το συντομότερο συγκλίσεις που να επιτρέπουν και στις δύο κοινότητες να αποδεχτούν τη λύση. Οι όποιες φοβίες εκφράζονται, παρά το ότι η αφορμή δόθηκε από δικής μας πλευράς, δεν δικαιολογούνται γιατί απλούστατα υπάρχει η συμφωνία μεταξύ μας ότι η λύση που επιδιώκουμε είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ότι η απόσχιση ή ένωση κλπ απαγορεύονται ρητώς και είναι εκ των άρθρων του συντάγματος που θα είναι αμετάβλητα.

Το κάπνισμα...

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο που, επικαλούμενα τον κ. Ακκιντζί, κάνουν λόγο για απρεπή συμπεριφορά του Προέδρου κατά τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι «δεν θέλω να απαντήσω. Ο σεβασμός μου στον κ. Ακκιντζί αποδεικνύεται. Έχω την κακή συνήθεια του καπνίσματος και το ομολογώ. Επειδή ο κ. Ακκιντζί προσεβλήθη προ αρκετού χρόνου από ένα πνευμονικό οίδημα και οι γιατροί τον συμβούλευσαν ότι καλό είναι να αποφεύγει να εκτίθεται σε χώρους καπνιστών, μου το διαβίβασε και με απόλυτο σεβασμό όποτε θέλω ή αισθάνομαι την ανάγκη της κακής συνήθειας να καπνίζω εξέρχομαι της αιθούσης και καπνίζω. Τα άλλα θεωρώ ότι είναι κουτσομπολιά που δεν αρμόζουν σε πολιτικούς ηγέτες».

Πηγή: protothema.gr