Charles Drew, ο γιατρός που άλλαξε τη ζωή μας, αλλά ελάχιστοι τον γνωρίζουν (pics & vid)

Gazzetta team
Charles Drew, ο γιατρός που άλλαξε τη ζωή μας, αλλά ελάχιστοι τον γνωρίζουν (pics & vid)
O Αφρό-Αμερικανός χειρουργός πρωτοστάτησε στις μεθόδους για την μετάγγιση του αίματος και οργάνωσε την πρώτη μεγάλης κλίμακας τράπεζα αίματος στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου

Ο γιατρός Charles Richard Drew γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1904 στην Ουάσιγκτον. Ήταν ένας Αφρό-Αμερικανός γιατρός που ανέπτυξε τρόπους για την επεξεργασία του πλάσματος του αίματος και την αποθήκευσή του στις τράπεζες αίματος.

Οργάνωσε τα προγράμματα αυτά για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, έσωσε εκατομμύρια ζωές στρατιωτών, εκατομμύρια ζωές ανθρώπων και τελικά τα παράτησε όλα έπειτα από μια απόφαση που απαγόρευε στους Αφρό-Αμερικανούς (όπως ήταν και εκείνος) να δίνουν αίμα λόγω... φυλής.

Πέθανε στις 1 του Απριλίου 1950.

Ο Dr. Charles R. Drew, ο μεγάλος αυτός ιατρικός ερευνητής, έκανε μερικές πρωτοποριακές ανακαλύψεις στην αποθήκευση και την επεξεργασία του αίματος για τις μεταγγίσεις.

Οργάνωσε επίσης και «διαχειριζόταν» δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες αίματος κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Drew μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον και ήταν γιός ενός πωλητή χαλιών. Φοίτησε στο Amherst College με αθλητική υποτροφία καθώς ήταν ένας καταπληκτικός αθλητής.

Ολοκλήρωσε το πτυχίο του στο Amherst το 1926, αλλά επειδή η οικογένειά του δεν είχε αρκετά χρήματα για να τον υποστηρίξει να ακολουθήσει το όνειρό του να γίνει γιατρός, εργάστηκε ως καθηγητής βιολογίας αλλά και προπονητής στο Morgan College στη Βαλτιμόρη για δύο χρόνια.

Το 1928 τελικά έγινε δεκτός από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Εκεί γρήγορα έγινε ο κορυφαίος φοιτητής κερδίζοντας βραβεία στην νευροανατομία, ενώ κατά τη διάρκεια της πρακτικής του, ο Drew μαζί με τον Dr. John Beattie ασχολήθηκαν με τα προβλήματα που αφορούσαν τις μεταγγίσεις αίματος εκείνη την περιοδο.

Ο Dr. Charles R. Drew, έκανε μερικές πρωτοποριακές ανακαλύψεις στην αποθήκευση και επεξεργασία του αίματος για μεταγγίσεις.

Το 1938, ο Drew έλαβε υποτροφία για σπουδές στο φημισμένο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Εκεί, συνέχισε την αναζήτησή του πάνω στα θέματα του αίματος και μαζί με τον John Scudder, ανέπτυξαν μια μέθοδο για την επεξεργασία και τη διατήρηση του πλάσματος του αίματος.

Το πλάσμα του αίματος διαρκεί πολύ περισσότερο από ό, τι το πλήρες αίμα, καθιστώντας έτσι δυνατή την αποθήκευσή του για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Επίσης ανακάλυψε ότι το πλάσμα θα μπορούσε να ξηραθεί και στη συνέχεια να ανασυσταθεί όταν χρειάζεται.

Αυτή η ανακάλυψη ήταν και η διδακτορική του διατριβή. Ο Drew έγινε ο πρώτος Αφρό-Αμερικανός που πήρε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια!

Ενώ ο Β 'Παγκοσμίος Πόλεμος μαινόταν στην Ευρώπη, ο Drew κλήθηκε να ηγηθεί μιας ειδικής ιατρικής ομάδας, γνωστής ως «Αίμα για τη Βρετανία».

Οργάνωσε τη συλλογή και την επεξεργασία του πλάσματος του αίματος από διάφορα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και τις αποστολές αυτών των υλικών στο εξωτερικό και ασφαλώς στα πεδία της μάχης. Ο Drew βοήθησε στην περισυλλογή 14.500 «ποτηριών» με πλάσμα.

Το 1941, ο Drew εργάστηκε για τον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό. Δούλεψε πάνω στην ανάπτυξη μιας τράπεζας αίματος που θα χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ για τους στρατιώτες τους.

Σύντομα όμως απελπίστηκε με το αίτημα του στρατού για το διαχωρισμό του αίματος. Η Αμερική δεν άφηνε τους Αφρό- Αμερικανούς να δίνουν αίμα λόγω... καταγωγής.

Ο Drew, εξοργισμένος από την ρατσιστική αυτή πολιτική, παραιτήθηκε από τη θέση του μετά από μόλις λίγους μήνες.

«Όταν χρειάζεσαι αίμα για να ζήσεις, το τελευταίο που σε νοιάζει είναι αν το έχει δώσει μαύρος ή λευκός» είπε ο Drew στην επιτροπή όταν και παραιτήθηκε.

Μετά τη δημιουργία των δύο πρώτων τραπεζών αίματος, ο γιατρός επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ το 1941 και υπηρέτησε ως καθηγητής εκεί.

Ο Drew σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Άφησε πίσω του τη σύζυγό του, Minnie, και τα τέσσερα παιδιά τους.

Ήταν μόλις 45 ετών και όμως είναι αξιοσημείωτο τα πόσα είχε πετύχει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Μετά τον θάνατό του, ο Drew έλαβε αμέτρητες τιμητικές διακρίσεις και το όνομά του κοσμεί εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Οπότε κάθε φορά που εμείς ή ένα μας αγαπημένο πρόσωπο χρειάζεται αίμα και το βρίσκει μέσω μιας τράπεζας αίματος, το χρωστάμε στο Dr. Drew.