ESM: Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους

Gazzetta team
ESM: Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους
Τους κανόνες εφαρμογής μιας σειράς μέτρων για τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του ελληνικού χρέους ενέκριναν σήμερα Δευτέρα τα Διοικητικά Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το συμβούλιο διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τον προσδιορισμό των κανόνων της βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής μέρους του χρέους από κυμαινομένου επιτοκίου σε σταθερό ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος αποπληρωμής τους χρέους.

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM ενέκρινε τα μέτρα μέσω έγγραφης διαδικασίας που περατώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017.

«Τα μέτρα που έχουν εγκριθεί από τα διοικητικά όργανα του ESM και του EFSF είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι, όταν εφαρμοστούν πλήρως, θα πρέπει να οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κατά 20% μέχρι το 2060. Αναμένουμε, επίσης, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μειωθούν κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αυτή η σημαντική ελάφρυνση του χρέους δεν οδηγεί σε καμία δημοσιονομική επίπτωση για τα κράτη μέλη του ESM. Αν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ελαφρύνουν το βάρος του χρέους της Ελλάδα, η τελική επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε τρεις παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων για την Ελλάδα.

Η πρώτη περιλαμβάνει ανταλλαγή ομολόγων. Νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και θα αντληθεί μετρητό για να αντικαταστήσει τα κυμαινόμενου επιτοκίου ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.

Η δεύτερη περιλαμβάνει ανταλλαγή επιτοκίων. Το Ταμείο θα εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει το ρίσκο η χώρα, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

Η τρίτη παρέμβαση προβλέπει προσαρμογή χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμα ομόλογα, που θα ταιριάζουν με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό επίσης θα σταθεροποιήσει το επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ είχαν εγκρίνει τα μέτρα αυτά κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου το 2016.

Πηγή: koolnews.gr