Τα σχέδια Μητσοτάκη για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησής του

Gazzetta team
Τα σχέδια Μητσοτάκη για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησής του
Το βασικό ερώτημα που τίθεται σε μια σειρά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι κατά πόσο είναι έτοιμη να κυβερνήσει και εάν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για άμεση δράση.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται σε μια σειρά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι κατά πόσο είναι έτοιμη να κυβερνήσει και εάν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για άμεση δράση. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι και σχέδιο υπάρχει και μεθοδικότητα και θα λέγονται καθαρές κουβέντες, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση.

Προ ημερών σε μια συνέντευξή του, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών στην ηγεσία της Ν.Δ., είπε ότι «η ελληνική κοινωνία και οι διεθνείς παράγοντες γνωρίζουν ότι έχουμε συνολικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Μάλιστα, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι στο πλαίσιο των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης με τον ίδιο Πρωθυπουργό, το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση της κυβέρνησης.

Από την Πειραιώς, αν και δεν έχει δημοσιοποιηθεί ένα συνολικό πρόγραμμα, πλην των βασικών αξόνων του οικονομικού της σχεδίου, αλλά και ελάχιστες πτυχές για άλλους τομείς, όπως π.χ. υγεία, παιδεία, αγροτικό, επιμένουν ότι σύντομα το κόμμα θα παρουσιάσει ένα δικό του σχέδιο μεταρρυθμίσεων. «Ένα σχέδιο που θα το έχει καταρτίσει η ίδια, με βάση τις ανάγκες της χώρας, θα το πιστεύει και θα το εφαρμόσει με μεθοδικότητα από την επόμενη μέρα της εκλογής της» λένε στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητοτάκη.

Παράλληλα, αναφέρουν, ότι το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει αλλαγές σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και λένε συγκεκριμένα: α) Στα σχολεία, που χρειάζονται μεγαλύτερη ελευθερία ανά εκπαιδευτική μονάδα, β) στην Υγεία, που θα ρίχνει βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών, γ) στο Δημόσιο, που χρειάζεται αξιολόγηση, δ) στη Δικαιοσύνη, που πρέπει να αποδίδεται πιο γρήγορα και ε) στις αποκρατικοποιήσεις, που πρέπει να επισπευσθούν.

Από το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι «με όπλο αυτό το συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, συν το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, η Ν.Δ. θα διαπραγματευτεί πιο αποτελεσματικά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων» και συμπληρώνουν: «έτσι, ώστε να περιοριστεί η λιτότητα, να δημιουργηθεί περιθώριο μεγαλύτερων φορολογικών περικοπών και να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική».

Προ ημερών στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το αγροτικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε ορισμένες βασικές θέσεις της Ν.Δ. για τον αγροτικό κόσμο, ενώ το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμά της για το ασφαλιστικό, καθώς η ηγεσία της εκτιμά ότι σύντομα θα φανούν οι αδυναμίες του νέου ασφαλιστικού με το νόμο Κατρούγκαλου, το οποίο εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όμως ακόμα η γαλάζια πρόταση για τα εργασιακά δεν είναι ακόμα κοστολογημένη και θέλει δουλειά, όπως μεταδίδουν πρόσωπα που γνωρίζουν.

Η διαδικασία της συγγραφής του προγράμματος προχωρά και στις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί εργάζονται περισσότεροι από 400 επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και στελέχη της αγοράς, υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη και του γραμματέα Προγράμματος, Γιώργου Στεργίου.

Από την ηγεσία της Ν.Δ. μιλάνε για αξιοκρατία και νοικοκύρεμα στο Δημόσιο και επισημαίνουν ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση. «Το Κράτος πρέπει να νοικοκυρευτεί. Η θέση της Ν.Δ. είναι απολύτως σαφής: Η δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο είναι απόλυτη και ξεκάθαρη. Αλλά, δεν θα δεχτεί και παράνομες μονιμοποιήσεις, με τη φάμπρικα που στήνει η Κυβέρνηση» επισημαίνουν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης θα είναι η επιθετική μείωση φόρων και δαπανών για να πάρει μπρος η οικονομία και όπως λένε από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, η Ν.Δ. θα προτάξει συγκεκριμένες και κοστολογημένες μειώσεις φόρων, οι οποίες θα συνοδευτούν από ισοδύναμη μείωση δαπανών. «Ειδικά η μείωση των φόρων είναι, σήμερα, απολύτως επιβεβλημένη για να αναπνεύσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά» λένε και θυμίζουν τις δεσμεύσεις της Ν.Δ. που είναι οι εξής:

*Για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.
*Για μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.
*Για μείωση του φόρου στα μερίσματα από 15% σε 5%.
*Για μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.
*Για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
*Για αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α. από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

«Αυτές οι μειώσεις θα συνοδευτούν από ανάλογες περικοπές δαπανών, που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: α) 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%, β) 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης, γ) 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, δ) 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014, ε) 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία, στ) 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις, ζ) 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο, η) 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών, θ) 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο, ι) 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.

«Συνολικά, η περιστολή των δαπανών από αυτή τη δεκάδα παρεμβάσεων φτάνει το 1,5 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο» υπογραμμίζουν από το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. και συμπληρώνουν: «Συνεπώς, η ανάλογη μείωση φόρων θα συντελεστεί χωρίς απολύσεις και χωρίς μειώσεις μισθών – συντάξεων, όπως υποστηρίζει η κυβερνητική προπαγάνδα».

Επί του θέματος της φορολογικής πολιτικής, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι οι μειώσεις φόρων θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση, διότι, είναι κομβικής σημασίας στο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και δεν θα δημιουργούν δημοσιονομικό κενό καθώς θα συνοδεύονται από ανάλογη μείωση δαπανών.

Στην Πειραιώς, υποστηρίζουν ότι αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει αποφασιστικά, ακόμα και αν οι δανειστές έχουν διαφορετική εκτίμηση. Και υπενθυμίζουν, ότι και στο ζήτημα του Φ.Π.Α. στην εστίαση υπήρχε διαφωνία και η τότε ελληνική Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά, πέρασε τις δικές της θέσεις και εν τέλει δικαιώθηκε.

Υπογραμμίζουν ακόμη, ότι η τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πέραν της μείωσης του Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 23% στο 13%, είχε προχωρήσει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% και στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%.

Επιπρόσθετα, είχε μειώσει κατά 30% την Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα την καταργούσε οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που διατήρησε την Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης για το 2017 και δεν έχει καμιά πρόθεση να την καταργήσει στο μέλλον.


Πηγή: thetoc.gr