Δέκα ώρες πριν την χιονοστιβάδα εκλιπαρούσε για βοήθεια το ξενοδοχείο!

Gazzetta team
Δέκα ώρες πριν την χιονοστιβάδα εκλιπαρούσε για βοήθεια το ξενοδοχείο!
Έντεκα άτομα γλίτωσαν από την καταστρoφή, εννιά από τα οποία ανασύρθηκαν μέσα από τα χιόνια - Έξι οι νεκροί που έχουν εντοπιστεί - Δεν σβήνουν οι ελπίδες μας για επιζώντες, λένε οι διασώστες.

Δέκα ώρες πριν η χιονοστιβάδα καταπλακώσει και διαλύσει το ξενοδοχείο Ριγκοπιάνο στο όρος Γκραν Σέσσο της Ιταλίας, οι υπεύθυνοι είχαν ζητήσει βοήθεια από τις αρχές, καθώς η περιοχή ήταν ήδη αποκλεισμένη από το χιόνι και τελείωναν οι προμήθειες. Τα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως πέντε ημέρες αφού συνέβη το τραγικό γεγονός στο ξενοδοχείο, από το οποίο έχουν διασωθεί 11 άνθρωποι, έχουν εντοπιστεί έξι νεκροί και εξακολουθούν να αγνοούνται ακόμα 23.

Όπως αποκαλύπτουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο διευθυντής του ξενοδοχείου είχε ενημερώσει με email στις 7 το πρωί της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου πως το ξενοδοχείο παρέμενε αποκλεισμένο και πως το πετρέλαιο που διέθετε για την γεννήτρια που ήταν η μόνη πηγή ρεύματος, καθώς υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, θα έφτανε το πολύ για 24 ώρες ακόμα. Έτσι, ζητούσε να ανοίξουν οι αποκλεισμένοι από το χιόνι δρόμοι, ώστε τουλάχιστον να μπορέσουν οι προμηθευτές να φτάσουν και να φέρουν τα απαραίτητα. «Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω των πρόσφατων γεγονότων, η κατάσταση έχει γίνει ανησυχητική. Στην περιοχή έχουμε περίπου 2 μέτρα χιόνι και στο ξενοδοχείο έχουμε πελάτες σε 12 δωμάτια (εκτός από το προσωπικό)», έγραψε στο email.



Ακολούθησε το σεισμικό ντόμινο που ταρακούνησε την Κεντρική Ιταλία αργότερα το πρωί της ίδιας μέρας, με το επίκεντρο να εντοπίζεται πολύ κοντά στο Ριγκοπιάνο. Οι πελάτες του ξενοδοχείου θορυβήθηκαν και ο υπεύθυνος επανέρχεται με νέο μήνυμα προς τις αρχές: «Οι πελάτες μου είναι τρομοκρατημένοι και ζητούν να φύγουν. Είναι διατεθειμένοι ακόμα και να περάσουν την νύχτα στα αυτοκίνητά τους αν δεν ανοίξουν οι δρόμοι για να φύγουν», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε.



Όμως, μάταια. Κανένας υπεύθυνος δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του και λίγες ώρες μετά το Ριγκοπιάνο θάφτηκε κάτω από τόνους χιονιού που χτύπησαν το κτήριο με ταχύτητα από 50 έως 100 χιλιομέτρων την ώρα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, που πάντως δεν έχουν καταλήξει εάν η χιονοστιβάδα, που έπληξε το ξενοδοχείο μεταξύ 16:30-17:00 το απόγευμα της Τετάρτης, προκλήθηκε τελικά από τους σεισμούς ή όχι.

Εν τω μεταξύ σήμερα Δευτέρα, για πέμπτη ημέρα, οι διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα την προσπάθεια να φτάσουν σε τυχόν επιζώντες στο ξενοδοχείο Ριγκοπιάνο. «Έχουμε ελπίδες πως μπορεί να βρούμε τους ανθρώπους ζωντανούς» δηλώνει ο επικεφαλής της επιχείρησης, βάσει του γεγονότος πως υπάρχουν χώροι του κτηρίου που δεν έχουν καταρρεύσει, και καθώς οι διασώστες δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να τους φτάσουν, διατηρούν ελπίδες πως μπορεί οι 23 ακόμα αγνοούμενοι να έχουν βρει καταφύγιο εκεί. Σήμερα αναμένεται να βγουν από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν μετά τη διάσωσή τους από το κατεστραμμένο ξενοδοχείο όλα τα παιδιά.







Πηγή: protothema.gr