Η Ρωσία είναι έτοιμη να εμπλακεί στην λύση το Κυπριακού

Gazzetta team
Η Ρωσία είναι έτοιμη να εμπλακεί στην λύση το Κυπριακού
Ο Στανισλάβ Οσάτσι τονίζει ότι πρέπει να ληφθεί πλήρως υπόψη η ελληνοκυπριακή θέση για κατάργηση των εγγυήσεων

Πρέπει να ληφθεί «υπόψη πλήρως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναγκαιότητα κατάργησης του θεσμού των εγγυήσεων», δηλώνει ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, ο οποίος τονίζει την ετοιμότητα της Μόσχας να εμπλακεί ενεργά για την επίλυση του Κυπριακού.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Οσάτσι αναφέρει ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία ποτέ δεν ήταν αμέτοχος παρατηρητής» και προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες για καθορισμό τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων για τη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.

«Η επιβολή έτοιμων συνταγών για διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος υπέρ των γεωπολιτικών συμφερόντων οποιουδήποτε είναι ικανή να βλάψει την ειρηνική διαδικασία στην Κύπρο», όπως αποδείχθηκε με τη «θλιβερή τύχη» που είχε το σχέδιο Ανάν, προσθέτει. Σύμφωνα με τον κ. Οσάτσι, η Μόσχα είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει μια μορφή διευθέτησης του Κυπριακού «με την οποία θα είναι σύμφωνοι οι ίδιοι οι Κύπριοι από μόνοι τους».

Όσον αφορά τη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη ο πρέσβης της Ρωσίας παρατηρεί ότι «δυστυχώς τα θέματα-κλειδιά της κυπριακής διευθέτησης παρέμειναν προς το παρόν άλυτα», συμπληρώνει όμως ότι «δεν εγκαταλείπουμε τις ελπίδες για περαιτέρω σμίκρυνση μεταξύ των θέσεων» των δύο πλευρών. Επισημαίνει ότι σταθερή βάση για μια ειρηνική διευθέτηση στην Κύπρο θα μπορούσαν να είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ).

Πηγή: protothema.gr