Οι «φυλές» του υπουργικού συμβολίου! Τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες

Gazzetta team
Οι «φυλές» του υπουργικού συμβολίου! Τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες
Υπουργικό Συμβούλιο: οι μονίμως απόντες, οι δουλευταράδες, οι δημοσιοσχεσίτες, οι προεδρικοί, οι κρατιστές και οι εκσυγχρονιστές υπουργοί.

Σε αυτήν την κρίσιμη φάση για την ελληνική οικονομία με την αξιολόγηση να παραμένει ανοιχτή καθώς και για τα εθνικά θέματα καθώς στο τραπέζι των διεθνών συνομιλιών βρίσκεται το Κυπριακό, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η παραγωγικότητα και η ετοιμότητα του υπουργικού σχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε τον ανασχηματισμό το προηγούμενο έτος προκειμένου να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση αλλά κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε. Το υπουργικό σχήμα δείχνει να βρίσκεται σε σύγχυση παρά το γεγονός ότι έχει μόνο μερικούς μήνες ζωής, ενώ οι υπουργοί δείχνουν να ακολουθούν μοναχικούς δρόμους με την απουσία κεντρικού συντονισμού.

Κρατιστές εναντίον λαϊκιστών

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων στους ΟΤΑ που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξή του έκανε λόγο για μονιμοποίηση 10.000 συμβασιούχων ακόμα και με κλειστό διαγωνισμό ΑΣΕΠ όπως είχε γίνει το παρελθόν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για τα ΚΕΠ με επιδότηση της προϋπηρεσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης. Τόσο ο κ. Βερναρδάκης όσο και ο κ. Σκουρλέτης ανήκουν σε μία ομάδα υπουργών που θέτουν ως επίκεντρο των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης το κράτος και υποστηρίζουν ότι αφού δεν γίνονται προσλήψεις από τον ιδιωτικό τομέα, το κράτος πρέπει να παίξει αυτόν τον ρόλο καταργώντας τις διάφορες σχέσεις εργασίας στο εσωτερικό του. Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης όμως την περασμένη Πέμπτη διέψευσαν τα σενάρια για μονιμοποίηση των συμβασιούχων λέγοντας ότι τελικά θα γίνει ανοιχτός διαγωνισμός όπου θα μπορούν να συμμετέχουν συμβασιούχοι αλλά και άλλοι πολίτες που είναι άνεργοι ή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Η αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη είχε εκφράσει από την αρχή τις διαφωνίες της με την μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους ΟΤΑ μαζί με άλλους υπουργούς που ανήκουν στο εκσυγχρονιστικό μπλόκ του υπουργικού συμβουλίου μεταξύ των οποίων είναι και ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο Ευ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης και ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας.

Οι μονίμως απόντες

Στο υπουργικό σχήμα όμως υπάρχουν και υπουργοί αλλά κυρίως υφυπουργοί οι οποίοι ξεχάστηκαν αμέσως μετά την ορκωμοσία τους ή απασχόλησαν τον τύπο για δηλώσεις που δεν έχουν άμεση σχέση με το κυβερνητικό έργο. Με ελάχιστο έργο παρά τον κομβικό τομέα που έχει αναλάβει καταγράφεται ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και πανεπιστημιακός καθηγητής στις ΗΠΑ κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις μονίμως άφαντων υπουργών και υφυπουργών είναι η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και στο υπουργείο Παιδείας ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα Κωνσταντίνος Φωτάκης, ο υφυπουργός Δημήτριος Μπαξεβανάκης και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Ζουράρις που απασχόλησε τον τύπο για δηλώσεις του σχετικά με την εκμάθηση των αρχαίων.

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Λύδια Κονιόρδου ανήκει σε αυτήν την κατηγορία όπως επίσης και ο λαλίστατος πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σ. Φάμελλος ο οποίος ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος καθώς και ο υφυπουργός υποδομών Νικόλαος Μαυραγάνης μαζί με τον συνάδελφό του από τους ΑΝΕΛ υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειο Κόκκαλη.

Η προεδρική φρουρά

Οι υπουργοί που βρίσκονται δίπλα στον Πρωθυπουργό αναλαμβάνουν συνήθως …επικίνδυνες αποστολές αλλά στο παρασκήνιο όπως για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης ο οποίος εμφανίστηκε στην αρχή στα ΜΜΕ και κατόπιν επέλεξε να δουλεύει στο παρασκήνιο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς αποτελεί τον στενότερο συνεργάτη του Πρωθυπουργού ο οποίος διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στα ΜΜΕ αλλά με κάθε ευκαιρία τοποθετείται επί των πολιτικών θεμάτων δίνοντας την γραμμή του Μαξίμου. Στην ίδια ομάδα ανήκουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δ. Λιάκος.

Οι υπουργοί των μνημονιακών υπουργείων και οι εξαφανισμένοι

Εξ αντικειμένου ο πλέον παραγωγικός υπουργός είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος ο οποίος όμως δεν φαίνεται να έχει πολλούς συμμάχους στην κυβέρνηση πέραν των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού αφού ελάχιστα πρωτοκλασάτα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου έχουν υπερασπιστεί τις επιλογές του και την πολιτική της κυβέρνησης.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου φαίνεται ότι απολαμβάνει την μοναξιά του υπουργικού θώκου μακριά από τα ΜΜΕ και με τις αναπληρώτριες υπουργούς Θ. Φωτίου και Ρ. Αντωνοπούλου να κρατούν αποστάσεις από την διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το δίδυμο του υπουργείου Υγείας που αποτελείται από τους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη μετά την ενίσχυση που έλαβε από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει χαθεί στην μετάφραση της κόντρας με τους εργαζόμενους στην Υγεία και την ΠΟΕΔΗΝ η οποία ξεκίνησε την υποβολή μηνύσεων κατά του αν. υπουργού Υγείας. Να δεν ξεκινούσαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στην βουλή για τα αγροτικά δεν θα φαινόταν η απουσία του υπουργικού διδύμου στο Αγροτικής Ανάπτυξης που αποτελείται από τον Β. Αποστόλου και τον Γ. Τσιρώνη οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε αυτές τις θέσεις από καραμπόλα στον ανασχηματισμό.

Απόντες από την πολιτική αντιπαράθεση στα τηλεοπτικά παράθυρα για το Μνημόνιο και την β αξιολόγηση είναι πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής.

Τον ρόλο της υπεράσπισης των κυβερνητικών επιλογών έχουν αναλάβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος , ο Ν. Παππάς και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης με την βοήθεια και της Όλγας Γεροβασίλη καθώς και του Γ. Κατρούγκαλου ο οποίος με κάθε ευκαιρία υπερασπίζεται τις επιλογές της κυβέρνησης από τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Οι δουλευταράδες, ο πανταχού παρών και οι …γκαφατζήδες

Αυξημένη κινητικότητα καταγράφουν στα υπουργεία τους οι κ.κ. Γαβρόγλου και Γεροβασίλη. Ο υπουργός Παιδείας άνοιξε την συζήτηση για το νέο λύκειο ενώ κατάφερε να εξομαλύνει τις διαταραχθείσες σχέσεις με την Αρχιεπισκοπή ενώ από την πλευρά της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ξεκινήσει την διαδικασία αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης βάζοντας σε λειτουργία την κινητικότητα, τα νέα οργανογράμματα και την αξιολόγηση του προσωπικού που ήταν μνημονιακή δέσμευση από το 2012.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής που γλύτωσε στον τελευταίο ανασχηματισμό συνεχίζει στους ρυθμούς που είχε στο υπουργείο Εσωτερικών: προσπαθεί να αποφύγει τις συγκρούσεις, υπόσχεται θετικές παρεμβάσεις και διατηρεί καλές σχέσεις με τους ψηφοφόρους του στην Β Αθηνών.

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης έχουν μπει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας καθώς και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας οι οποίοι κατηγορούνται για ολιγωρίες και αυτοδιαψεύσεις. Ο Ν. Τόσκας μετά την σύλληψη της Π. Ρούπα και τα σημειώματα από τις παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών αξιολόγησε πως δεν είχαν βαρύνουσα σημασία. Παράλληλα η αστυνομία διαδραμάτισε ρόλο παρατηρητή τόσο στην επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όσο και στην παρουσία στελεχών της Χρυσής Αυγής σε σχολείο στο Πέραμα.

Αντίστοιχα ο Γ. Μουζάλας που κατηγορήθηκε για ολιγωρία στην προστασία των μεταναστών από την κακοκαιρία επιτίθεται κατά πάντων και επιρρίπτει ευθύνες σε όσους ασκούν κριτική, ξεφεύγοντας από τα όρια των υπουργικών καθηκόντων του.

Πηγή: thetoc.gr