Η σοκαριστική αλλαγή του προεδρικού ύφους στις ΗΠΑ

Gazzetta team
Η σοκαριστική αλλαγή του προεδρικού ύφους στις ΗΠΑ
Μια ιδιαίτερα ισχυρή πτυχή της αμερικανικής δημοκρατίας είναι η πάγια επιθυμία των νεοεκλεγέντων προέδρων να ενώνουν τον λαό με λόγια που επουλώνουν τις πληγές και την πόλωση της προεκλογικής εκστρατείας.

Τώρα είναι η σειρά του προέδρου Τραμπ. Κέρδισε το αξίωμα, αλλά συνέχισε το εκδικητικό και διχαστικό ύφος άσκησης της πολιτικής του. Εχει πραγματοποιήσει μια μετεκλογική καμπάνια που έχει διαβρώσει την παράδοση της ήπιας πολιτικής μετάβασης που χρειάζεται το έθνος. Η ελπίδα των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον και μια αίσθηση αισιοδοξίας κατέληξε όμηρος των επιθετικών του tweets κατά ατόμων, θεσμών και χωρών. Ομοϊδεάτες του Ρεπουμπλικανοί, όπως ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, αναρωτιούνται δημοσίως αν η βασική εμμονή του Τραμπ είναι να τα βάλει «με κάθε ανεμόμυλο που μπορεί να βρει» αντί να συγκεντρωθεί «στο δυσκολότερο αξίωμα στον κόσμο».

Αυτό είναι το ερώτημα που στοίχειωνε τη χθεσινή ορκωμοσία. Είναι κατάλληλος γι’ αυτήν την αποστολή, τη συσπείρωση και διακυβέρνηση της χώρας, την επίτευξη και διατήρηση ενός προεδρικού τόνου στη ρητορική του; Ή μήπως η εγωπάθεια και η παιδαριώδης συμπεριφορά θα είναι τα χαρακτηριστικά μιας εποχής εγχώριων και διεθνών κρίσεων, που θα προκαλούν η αμάθεια και η εσφαλμένη αντίληψη της πραγματικότητας;

Οι δημοσκοπήσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι η κοινή γνώμη είναι ήδη αποκαρδιωμένη, δίνοντας στον Τραμπ τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής νεοεκλεγέντος προέδρου στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Ο ίδιος αντέδρασε φυσικά με νέα επίθεση στο Twitter, καταγγέλλοντας ότι οι δημοσκοπήσεις είναι κατασκευασμένες. Λυπηρό, όπως αρέσκεται να λέει, ότι δεν συνειδητοποιεί την ανάγκη να υπηρετήσει τη χώρα του με μεγαλύτερη ταπεινοφροσύνη και να κερδίσει όλους τους Αμερικανούς. Αντ’ αυτού είχαμε περισσότερους ακόμη πηχυαίους τίτλους που ξεκινούν με τη φράση: «Ο Τραμπ εξαπολύει μύδρους κατά...».

Η αντίθεση με την προσωπική στάση του προέδρου Ομπάμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη. Η πρώτη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ ήταν μια επίδειξη σπουδαιοφάνειας διανθισμένη με διαψεύσεις για την ανάγκη αποκάλυψης των εισοδημάτων του και περιστολής των επιχειρηματικών συμφερόντων, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν καταγγελίες για διαφθορά. Η συγκλονιστική άγνοιά του για το σύστημα υγείας τον έκανε να φαντάζει ανίδεος πώς σκοπεύει να αντικαταστήσει το Obamacare.

Oι Αμερικανοί βλέπουν αναμφισβήτητα ότι ελάχιστοι νεοεκλεγέντες πρόεδροι είχαν μεγαλύτερη ανάγκη από ένα ενημερωμένο υπουργικό συμβούλιο και έμπειρους αξιωματούχους. Ωστόσο, οι κυβερνητικές επιλογές του μέχρι στιγμής είναι ιδεολόγοι και πλουτοκράτες που μπορεί, αλλά μπορεί και όχι, να υλοποιήσουν τις αντιφατικές προεκλογικές υποσχέσεις του. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβερνητική αλλαγή ηχεί πολύ ήπια λέξη για να περιγράψει την έκπληξη, αν όχι το σοκ, στην αλλαγή δημόσιας πολιτικής και προεδρικού ύφους. Η καμπάνια τελείωσε. Η χώρα πρέπει να ακούσει τον Τραμπ να επιλέγει έναν συμφιλιωτικό τόνο και στη συνέχεια να καταστήσει αυτό το συσπειρωτικό σύνθημα κεντρική φιλοδοξία και στόχο της προεδρίας του.

Πηγή: kathimerini.gr