Πώς ο Σόρος έχασε 1 δισ. ευρώ σε ένα μήνα εξαιτίας του Τραμπ (pics & vid)

Gazzetta team
Πώς ο Σόρος έχασε 1 δισ. ευρώ σε ένα μήνα εξαιτίας του Τραμπ (pics & vid)
Τα μυστικά, η ζήλια και ο πόλεμος του μεγαλοεπενδυτή με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο πνιγμένος στο χρυσάφι, τα δολάρια και τα ομόλογα, μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος είναι ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους και πανίσχυρους άνδρες του κόσμου.

Πλέον έχει έναν πονοκέφαλο. Αυτός ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ. Του κοστίζει λεφτά και αυτό είναι αρκετό για να ξεκινήσει έναν πόλεμο με άγνωστο αποτέλεσμα.

Ο Σόρος δεν είναι ένας τυχαίος κερδοσκόπος. Ήταν αυτός που χρηματοδότησε την ειρηνική μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό κατά την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ σε αρκετές πρώην λαϊκές δημοκρατίες της Ευρώπης.

Το χακάρισμα των e-mails του πρόσφατα έδειξαν τη μάχη του ώστε να πυροδοτήσει μια προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι αν θέλει μπορεί να προκαλέσει μεγάλες κρίσεις και να βγάλει πολλά λεφτά...

Ο Σόρος είναι γνωστός για τα μεγάλα «στοιχήματά» του, τις ριψοκίνδυνες βραχυπρόθεσμες στρατηγικές του και τις επιθέσεις του σε κράτη που τον έχουν κάνει να διάσημο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι έγινε γνωστός όταν γονάτισε τη Μεγάλη Βρετανία και κέρδισε απίστευτα χρήματα ή όταν χτύπησε τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.

Γιατί έβαλε στο στόχαστρο τον Τραμπ

Ο άνθρωπος αυτός όταν βάλει κάτι στόχο το κάνει πράξη... Και τώρα έβαλε στο στόχαστρο τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο λόγος δεν είναι άλλος βέβαια από τα λεφτά.

Οι πρώτες ημέρες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ είχαν, ως απρόσμενο αποτέλεσμα, την άνοδο του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Και αυτά ήταν καταστροφικά νέα για το hedge fund του Σόρος το οποίο μέχρι τώρα μετρά μόνο απώλειες.

Πριν από ένα χρόνο, ο Σόρος αποφάσισε να επιστρέψει μέσω του Soros Fund Management, που διαχειρίζεται περίπου 30 δισ. δολ. εκ μέρους του ιδίου και της οικογένειάς του.

2017-01-18T233539Z_830790245_RC1F834A9180_RTRMADP_3_IMMIGRATION-SOROS

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ανέμενε πως θα υπάρχουν ευκαιρίες για κέρδη, καθώς περίμενε πως οι εκλογές θα οδηγούσαν σε οικονομική κρίση. Ο ίδιος ήταν σίγουρος πως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγούσε σε μία κατρακύλα των μετοχών. Και πόνταρε σε αυτό...

Όμως, ο δείκτης Dow Jones σκαρφάλωσε 9,3% υψηλότερα, καθώς το χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο.

Η στάση του Σόρος λοιπόν αποδείχθηκε λανθασμένη. Οι απώλειές του ξεπερνούν πια το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και εάν δεν είχε προλάβει να εγκαταλείψει στα τέλη του 2016 έναν μεγάλο αριθμό από αρνητικά «στοιχήματα», οι απώλειες θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες.

Αυτό λοιπόν είναι αρκετό για να αρχίσει ο πόλεμος.

Μόλις χθες, λίγες ώρες πριν ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στο στόχαστρο του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έσταξε φαρμάκι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής χαρακτήρισε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ «απατεώνα» και «εν δυνάμει δικτάτορα», προεξοφλώντας ότι θα αποτύχει.

«Είναι πιο κοντά σε μια δικτατορία ή σε ένα μαφιόζικο κράτος» προειδοποίησε ο 86χρονος επενδυτής από το Νταβός, όπου διεξάγεται το οικονομικό φόρουμ.


Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Τραμπ θα διχάσει τις ΗΠΑ, γιατί αντιμάχεται όσους διαφωνούν μαζί του. Είπε τέλος ότι, εάν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος προκαλέσει εμπορικό πόλεμο, θα φέρει πιο κοντά την Κίνα και την Ευρώπη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σόρος εξαπολύει «πυρά» εναντίον του Τραμπ. Τον Δεκέμβριο είχε προχωρήσει σε αντίστοιχους χαρακτηρισμούς ενώ άσκησε και δριμεία κριτική εναντίον των υπουργικών επιλογών του Τραμπ.

«Η κυβέρνησή του περιλαμβάνει ανίκανους εξτρεμιστές και εν αποστρατεία στρατηγούς» είχε πει πριν από λίγο καιρό, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να προστατεύουν και να προάγουν τη Δημοκρατία στον υπόλοιπο κόσμο».

AP_16254010497935

Ο πόλεμος «εξουδετέρωσης» του Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο το αργότερο μέχρι την επόμενη εκλογή προέδρου δηλαδή το 2020, ξεκίνησε λίγες μέρες μετά την εκλογή του. Οι Δημοκρατικοί σε μυστική συνάντηση έσβηναν και έγραφαν κεκλεισμένων των θυρών στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Mandarin Oriental πιθανά σενάρια της μελλοντικής του στρατηγικής, σε μια συνάντηση που διοργάνωσε η «Democracy Alliance».

Η Democracy Alliance ιδρύθηκε το 2004 από τον Τζορτζ Σόρος με σκοπό να αποτρέψει μια επανεκλογή του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Τώρα την χρησιμοποιεί για τον Τραμπ.

AP_17020268366655

Για να γίνει κάποιος μέλος αυτής της κλειστής λέσχης θα πρέπει να συνεισφέρει τουλάχιστον 200.000 δολάρια ετησίως σε δωρεές συν 30.000 δολάρια για τέλη συμμετοχής.

Ο πρώην συνεργάτης του Σόρος υπουργός Οικονομικών του Τραμπ

Ο Steven Mnuchin (Στιβ Μνουσίν), στενός συνεργάτης του Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία, είναι ο εκλεκτός του επερχόμενου πλανητάρχη για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο 53χρονος πρώην trader, εγκατέλειψε τον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα την Goldman Sachs, πριν από 15 χρόνια, κάνοντας στροφή στην καριέρα του αναζητώντας το γρήγορο κέρδος.

Είναι εβραϊκής καταγωγής και γιος τραπεζίτη της Goldman Sachs, στην οποία εργάστηκε στην πορεία και ο ίδιος. Έχει ιδρύσει την Mnuchin Gallery της Νέας Υόρκης και έχει βγάλει το Πανεπιστήμιο του Yale. Η καριέρα του ξεκίνησε από τη Salomon Brothers, τη δεκαετία του ’80.

AP_17019609571403

Έφυγε από την Goldman το 2002 για να συνεργαστεί ως σύμβουλος με το hedge fund της Sears Holdings αλλά και με το Soros Fund Management, μια επενδυτική εταιρεία του Τζορτζ Σόρος. Αργότερα παράτησε τον Σόρος, αφού είχαν κάνει μια δουλειά με πολλά λεφτά και τώρα είναι στο πλευρό του ανθρώπου που πολεμάει ο Σόρος... Ο Σόρος πάντως είναι δύσκολο να χωνέψει ότι εξουσία πλέον έχει ο κατά πολύ νεότερός του που του έβγαζε λεφτά!

Το 2009, μαζί με τον Σόρος αγόρασαν την IndyMac για 1,5 δισ. δολάρια. Η IndyMac είναι τράπεζα που χρεοκόπησε το 2008 και μετά την εξαγορά της μετονομάστηκε σε OneWest. Το 2014, η OneWest πωλήθηκε στην CIT έναντι 3,4 δισ. δολαρίων και ο Mnuchin εξασφάλισε τεράστια κέρδη, ενώ παρέμεινε στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Η OneWest ενεπλάκη εκείνη την περίοδο σε εκατοντάδες αγωγές εναντίον της για κατασχέσεις που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση. Απλά ξεκίνησε ένα κυνήγι παίρνοντας τα σπίτια όλων όσων χρωστούσαν και δεν πλήρωναν...

Πηγή: newsbeast.gr