Οι επιχειρήσεις αύξησαν 4,3 δισ. τις καταθέσεις τους στα capital controls

Gazzetta team
Οι επιχειρήσεις αύξησαν 4,3 δισ. τις καταθέσεις τους στα capital controls
Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν συμβάλει στην μικρή αύξηση του αποθέματος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που αφορά κυρίως τις καταθέσεις των επιχειρήσεων στα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι καταθέσεις των κατοίκων εσωτερικού στις ελληνικές τράπεζες από 130 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015 διαμορφώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2016 στα 136 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το insider.gr σημαντικό μέρος της αύξησης αυτής σχετίζεται με τις καταθέσεις που τηρούν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης στα ελληνικά τραπεζικά συστήματα. Συγκεκριμένα, από 8,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015 διαμορφώθηκαν στα 11,6 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου 2016, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 3,4 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν από τα 120 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015 στα 124,8 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου 2016. Εξ αυτών τα 102,6 δισ. ευρώ αφορούν σε καταθέσεις νοικοκυριών και 22,2 δισ. ευρώ στις καταθέσεις επιχειρήσεων. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιούλιο του 2015 ήταν στα 102,9 δισ. ευρώ και των επιχειρήσεων στα 17,9 δισ. ευρώ.

Δηλαδή κατά την περίοδο ισχύος των capital controls οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ σε απόλυτο ρυθμό και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ!

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά κυρίως στελέχη των θεσμών θεωρούν πως η αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σχετίζεται με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών γίνεται πλέον με πλαστικό χρήμα και έτσι οι εταιρείες αναγκάζονται να εμφανίζουν εισοδήματα που στο παρελθόν απέκρυβαν. Λόγω της εξέλιξης αυτής θεωρούν πως διευρύνθηκε η φορολογική βάση το 2016 και τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Στο γεγονός αυτό εδράζεται και η ανησυχία των θεσμών ότι πιθανή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν εκ νέου οι συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» και ως εκ τούτου μέσω της απόκρυψης συναλλαγών και εισοδημάτων η φορολογική βάση θα συρρικνωθεί εκ νέου.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν συντρέχει τέτοιος κίνδυνος, αφενός διότι η σύνδεση του αφορολογήτου με τις δαπάνες με πλαστικό χρήματα δημιουργεί «κουλτούρα» ηλεκτρονικών πληρωμών, αφετέρου διότι από τις 23 Δεκεμβρίου 2016 το όριο των συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών-καταναλωτών και επιχειρήσεων (για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών) με μετρητά έχει μειωθεί από τα 1.500 ευρώ στα σε 500 ευρώ, ήτοι για οποιαδήποτε συναλλαγή πάνω από τα 500 ευρώ πρέπει οι συναλλαγές να γίνονται αποκλειστικά με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.


Πηγή: koolnews.gr