Πώς η χιονοστιβάδα διέλυσε το ξενοδοχείο (pics & vid)

Gazzetta team
Πώς η χιονοστιβάδα διέλυσε το ξενοδοχείο (pics & vid)
Μόνο δύο άνθρωποι κατάφεραν να βρεθούν ζωντανοί καθώς έτυχε να βρίσκονται εκτός του κτηρίου - Τέσσερις έχουν εντοπιστεί νεκροί - Οι υπόλοιποι, περίπου 30, αγνοούνται έως αυτή την ώρα, μιάμιση ημέρα μετά την καταστροφή.

Μιάμιση ημέρα μετά την καταστροφική χιονοστιβάδα που διέλυσε το ξενοδοχείο Ριγκοπιάνο στο όρος Γραν Σέσσο της Πεσκάρα στην Ιταλία και ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί οι 30 από τους περίπου 35 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο πολυτελές κτήριο την ώρα εκείνη.

Υπολογίζεται πως συνολικά 35 άτομα, 24 επισκέπτες και 11 εργαζόμενοι, βρίσκονταν μέσα στο τριώροφο ξενοδοχείο λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, όταν τόνοι χιονιού το καταπλάκωσαν διαλύοντάς το. Οι αρχές δεν έχουν κατορθώσει να επιβεβαιώσουν τον αριθμό αυτό επισήμως, όμως οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν εκεί, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Χθες Πέμπτη, από τις 4 τα ξημερώματα που έφτασαν τα σωστικά συνεργεία στην αποκλεισμένη από το χιόνι περιοχή στα ιταλικά βουνά, μόλις δύο άνθρωποι έχουν εντοπιστεί ζωντανοί, καθώς έτυχε να βρίσκονται την στιγμή του κακού εκτός του κτηρίου.

Αντίθετα, έχουν εντοπιστεί τέσσερα πτώματα εντός των χώρων του ξενοδοχείου, όπου κατόρθωσαν να φτάσουν οι διασώστες. Η εικόνα άλλωστε είναι αποκαρδιωτική: Όγκοι χιονιού, σαν ορμητικά ποτάμια, έχουν εισβάλει από παντού, διαλύοντας τα πάντα και μετατρέποντας το άλλοτε πολυτελές θέρετρο σε ένα σωρό ερειπίων θαμμένο κάτω από την χιονοστιβάδα.




Η ιταλική πυροσβεστική έδωσε στην δημοσιότητα το παρακάτω διάγραμμα, όπου πάνω σε πραγματικές φωτογραφίες φαίνεται πώς κινήθηκε η χιονοστιβάδα, πού βρισκόταν το ξενοδοχείο (4), οι εξωτερικοί του χώροι (3), η είσοδος του χώρου (1) και κάποια δέντρα στην αυλή (2) αλλά και πώς κατέληξαν τα σημεία αυτά μετά την καταστροφική εισβολή του χιονιού.





Οι ελπίδες για τον εντοπισμό των περίπου 30 αγνοούμενων ζωντανών σβήνουν καθώς περνούν οι ώρες και οι άνθρωποι αυτοί, άγνωστο σε ποια κατάσταση, αναγκάστηκαν να περάσουν ακόμα μια νύχτα μέσα στο χιόνι, σε θερμοκρασίες που φτάνουν και τους μείον δέκα βαθμούς. Όλοι τους είχαν μαζέψει τα πράγματά τους και είχαν ετοιμαστεί να αποχωρήσουν, γι' αυτό και βρίσκονταν στο λόμπι του ξενοδοχείου, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας από τους δύο άντρες που βγήκαν ζωντανοί από το χιόνι, ο 38χρονος μάγειρας, εξήγησε πως σώθηκε, γιατί η γυναίκα του του ζήτησε να της έρει ένα φάρμανκο από το αυτοκίνητο. Εκείνη τη στιγμή άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και τριξίματα και μέσα σε δευτερόλεπτα το ξενοδοχείο μπροστά του είχε θαφτεί στο χιόνι. Και ο ίδιος παρασύρθηκε αλλά κατόρθωσε να σωθεί και να φτάσει ως το αυτοκίνητό του, ενώ εν τω μεταξύ είχε βρει ζωντανό και έναν από τους εργαζομένους του Ριγκοπιάνο, τον οποίο πήρε μαζί του. Είναι οι μόνοι δύο άνθρωποι που έχουν φύγει ζωντανοί από το σημείο της τραγωδίας, ενώ όπως λέει συντετριμμένος ο 38χρονος: «Η γυναίκα και τα παιδιά μου είναι εκεί μέσα».

Φωτογραφίες από τις ιταλικές αρχές:















Πηγή: protothema.gr