Τέλειωσαν τα λεφτά για πληρωμές ληξιπρόθεσμων του δημοσίου

Gazzetta team
Τέλειωσαν τα λεφτά για πληρωμές ληξιπρόθεσμων του δημοσίου
Η πρώτη «παρενέργεια» από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στην αγορά.

Η πρώτη «παρενέργεια» από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στην αγορά. Μετά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έριξε η κυβέρνηση στην αγορά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο για να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, το Δεκέμβριο φάνηκε ότι τα λεφτά… τελειώνουν. Τον Ιανουάριο αναμένεται να μπει ακόμη μεγαλύτερο «φρένο» στις πληρωμές και πλέον το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει να εκταμιευτεί η επόμενη δόση –όποτε γίνει αυτό- για να βάλει το χέρι στην τσέπη. Από τις επόμενες εβδομάδες, θα αρχίσει να μπαίνει φρένο και στις τακτικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού καθώς με δεδομένη την απόλυτη αβεβαιότητα όσον αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Γενικό Λογιστήριο θα ακολουθήσει τη γνώριμη πρακτική των δύο τελευταίων ετών: πάγωμα δαπανών για να υπάρχει ρευστό στο ταμείο και… βλέπουμε.

Σε πτωτική πορεία επανήλθαν τον Δεκέμβριο –όπως αναμενόταν άλλωστε- τα κονδύλια που έριξε στην αγορά το δημόσιο για την αποπληρωμή συσσωρευμένων οφειλών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, το συνολικό κονδύλι για την αποπληρωμή χρεών του δημοσίου, έφτασε στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου στα 3,85 έναντι 3,38 δις. ευρώ που ήταν στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου και στα 2,242 δις. ευρώ που ήταν στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου. Έτσι, προκύπτει ότι μέσα στον Δεκέμβριο, οι καταβολές περιορίστηκαν στα 470 εκατ. ευρώ όταν μέσα στον Νοέμβριο δόθηκαν 1,138 δις. ευρώ. Τον Ιανουάριο, το ποσό που θα διατεθεί για τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται ότι θα είναι ακόμη μικρότερο καθώς πλέον έχουν «στερέψει» οι λογαριασμοί του δημοσίου με κεφάλαια που προορίζονταν για την αποπληρωμή χρεών. Τα χρήματα που διατέθηκαν στο β’ τρίμηνο του 2016, ήταν αυτά που εξασφαλίστηκαν από την τελευταία εκταμίευση της τάξεως των 1,7 δις. ευρώ με αφορμή την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης.

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης που συνδέεται με τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, ωστόσο, αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και από την πλευρά των θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, εκταμίευση δόσης για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν αναμένεται πριν από το τέλος Μαρτίου με το ποσό της επόμενης καταβολής να εκτιμάται στα 1,8 δις. ευρώ τουλάχιστον.

Παρά τις πληρωμές που έγιναν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και οι οποίες ξεπέρασαν το 1,5 δις. ευρώ, το 2016 εκτιμάται ότι έκλεισε με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών να ξεπερνά τα πέντε δις. ευρώ ειδικά αν προστεθούν και οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα. Από τον Ιανουάριο, οι οφειλές αναμένεται να αρχίσουν να παίρνουν και πάλι την… ανηφόρα μέχρι να εισρεύσουν και πάλι χρήματα στο ταμείο του από τους δανειστές. Πάντως, ο μνημονιακός στόχος να αποπληρωθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, φαντάζει ήδη ουτοπικός.


Πηγή: thetoc.gr