Ντράγκι σε Σόιμπλε: Οι Γερμανοί αποταμιευτές κερδίζουν από τα χαμηλά επιτόκια

Gazzetta team
Ντράγκι σε Σόιμπλε: Οι Γερμανοί αποταμιευτές κερδίζουν από τα χαμηλά επιτόκια
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια όξυνε την αντιπαράθεση μεταξύ Ντράγκι- Σόιμπλε για τη νομισματική πολιτική.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολιτικά προβλήματα στο να εξηγήσει τις πολιτικές της ΕΚΤ στον λαό» για να λάβει την απάντηση του Σόιμπλε από την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ότι « οι γερμανοί αποταμιευτές ωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια.»

Ο Μάριο Ντράγκι όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις επαλειμμένες προειδοποιήσεις Σόιμπλε για σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα αλλά αντίθετα διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ θα μείνει πιστή στα χαμηλά επιτόκια για πολύ καιρό ακόμα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την πρώτη συνεδρίασή για το 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο όχι μόνο διατήρησε αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια που τηρεί, αλλά παράλληλα κατέστησε σαφές πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα για «παρατεταμένο χρονικό διάστημα», ή θα μειωθούν περαιτέρω.

Μάλιστα, η ΕΚΤ αποσαφήνισε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα ακόμα και μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, που κανονικά είναι προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης την οποία εφαρμόζει από φέτος προσθέτοντας ότι η αλλαγή πολιτικής αυτή θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση.

Πηγή: iefimerida.gr