Η Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών στη Δίκαιη Ανάπτυξη

Gazzetta team
Η Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών στη Δίκαιη Ανάπτυξη
Χαμηλά στην κατάταξη των χωρών με βάση τον νέο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης (Inclusive Development Index, IDI), που καταρτίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Φόρουμ (The Inclusive Growth and Development Report 2017) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 29η και τελευταία θέση μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, ενώ ο δείκτης δίκαιης ανάπτυξης μειώθηκε κατά 7,87% την πενταετία από το 2011 έως το 2015.

Στην πρώτη θέση μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών βρίσκεται η Νορβηγία, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο και την Ελβετία, ενώ στην 28η θέση είναι η Πορτογαλία και στην 27η η Ιταλία.

Ο δείκτης δίκαιης ανάπτυξης προκύπτει από τη βαθμολογία κάθε χώρας σε έναν αριθμό επιμέρους δεικτών, που αφορούν στην ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανισότητες και τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Όσον αφορά στην ανάπτυξη, λαμβάνονται υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η παραγωγικότητα της εργασίας, το προσδόκιμο υγιούς ζωής και το ποσοστό της απασχόλησης.

Για τις κοινωνικές ανισότητες λαμβάνονται υπόψη η εισοδηματική ανισότητα, το ποσοστό της φτώχειας, η ανισότητα στον πλούτο και το μέσο εισόδημα (median income), ενώ για τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, η αποταμίευση (ως ποσοστό του ΑΕΠ), το δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και η σχέση του ΑΕΠ με την κατανάλωση άνθρακα.

Το WEF σημειώνει ότι ο νέος δείκτης δίκαιης ανάπτυξης παρέχει μία πιο συνολική αξιολόγηση του επιπέδου ανάπτυξης των χωρών από τον συμβατικό δείκτη του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ)

Πηγή: iefimerida.gr