Επιχειρηματίες και κοσμηματοπώλες του Κολωνακίου στη σπείρα των Ρομά

Gazzetta team
Επιχειρηματίες και κοσμηματοπώλες του Κολωνακίου στη σπείρα των Ρομά
Γνωστοί μπον βιβέρ επιχειρηματίες και κοσμηματοπώλες του Κολωνακίου, αναμένεται να κατηγορηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, για συμμετοχή στη σπείρας των Ρομά.

Γνωστοί μπον βιβέρ επιχειρηματίες και κοσμηματοπώλες του Κολωνακίου, αναμένεται να κατηγορηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, για συμμετοχή στις παράνομες δραστηριότητες της δαιδαλώδους σπείρας των «Κορλεόνε» Ρομά, κλεπταποδοχή και διακίνηση των κλοπιμαίων. Παράλληλα, θα αποκαλυφθούν τα «δρομολόγια» διακίνησης χρυσού και ασημιού, σε Ιταλία, Γερμανία και άλλες πρωτεύουσες χωρών της κεντρικής Ευρώπης, μέσω συνεργαζόμενων ιδιοκτητών κοσμηματοπωλείων και ανταλλακτηρίων χρυσού.

Χθες, συνελήφθησαν ακόμη πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της «μαφίας των Ρομά», με τις περισσότερες από 2.000 διαρρήξεις κατοικιών, που είχε διασυνδέσεις με επίορκους αστυνομικούς, όπως και ένας 38χρονος «υπαρχηγός» του. Πρόκειται για τον 34χρονο με το παρατσούκλι «Χηλάς ή Ψηλός», ο οποίος εντοπίστηκε στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που περιελάμβανε έρευνες σε έξι περιοχές της χώρας και άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων, όπου εντοπίστηκαν χρήματα, κοσμήματα, ρολόγια, ποσότητες χρυσού και ασημιού. Ταυτοποιήθηκαν επιπλέον 30 ληστείες-διαρρήξεις και κατασχέθηκαν κοσμήματα μεγάλης αξίας, πολυτελή ρολόγια, χρυσές λίρες, χρηματικά ποσά, όπλα, σφαίρες και ποσότητες ναρκωτικών.

Οι διωκτικές αρχές προχώρησαν σε δεκάδες εφόδους σε σπίτια και άνοιγμα θυρίδων, με εντολή των ανακριτών Διαφθοράς, Ρέας Κατσίβελη και Δημήτρη Φούκα, που ερευνούν την υπόθεση από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι εισαγγελείς έδωσαν τις εντολές μετά από συγκεκριμένες πληροφορίες και καταθέσεις που ουσιαστικά «έδειξαν» τα σημεία που μέλη της σπείρας έκρυβαν χρηματικά ποσά και άλλα κλοπιμαία, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Οι αστυνομικοί άνοιξαν δεκάδες θυρίδες που διατηρούσαν εμπλεκόμενοι στη «μαφία των Ρομά», σε υποκαταστήματα δύο τραπεζών, σε πέντε περιοχές της Ελλάδας. Σε αυτές βρήκαν κοσμήματα μέσα σε πλαστικές σακούλες, χρήματα σε μετρητά, όπλα και μικρές ποσότητες ναρκωτικών. Η επιχείρηση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε παράλληλα, σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Λιόσια, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βέροια.

Από την αρχή της υπόθεσης οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αναζητούσαν τον υπέρογκο πακτωλό χρημάτων από τις παράνομες δραστηριότητες των «φαμιλιών», σε… θυρίδες τραπεζών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είχαν δώσει τα στοιχεία συγγενικών προσώπων των εμπλεκομένων σε όλες τις τράπεζες, σε μια προσπάθεια εντοπισμού ύποπτων θυρίδων, τις οποίες και τελικά εντόπισαν. Παράλληλα αναζητούν νομιμοφανείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν «αχυράνθρωπους» ως υπεύθυνους, αλλά ουσιαστικά πίσω τους κρύβονται οι «αόρατοι» αρχηγοί, που ξεπλένουν τα υπέρογκα κέρδη τους από την πώληση κλοπιμαίων και χρυσού.

Στην υπόθεση είναι ελεγχόμενοι από τους ανακριτές τουλάχιστον 12 αστυνομικοί και 30 κοσμηματοπώλες, καθώς και ο γνωστός επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγλούπας που είναι προσωρινά κρατούμενος. Βάσει των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε πιάσει ο «κοριός», αντικείμενο έρευνας ήταν και η συμμετοχή ενός κολλητού φίλου του, ηχηρού ονόματος στο χώρο της νυχτερινής Αθήνας. Για την υπόθεση του κυκλώματος των διαρρηκτών έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη με κατοχή όπλων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, κλοπές διακεκριμένες κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατά συρροή, οπλοφορία και οπλοκατοχή, παραχάραξη, και προμήθεια και κατοχή κάνναβης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ αρχηγοί και οι εγκληματικές «φαμίλιες» τους διατηρούσαν βίλες εκατομμυρίων ευρώ με πισίνες, ενώ κυκλοφορούσαν με Ferrari και Porsche, παρότι δήλωναν άεργοι! Στο σπίτι ενός… άπορου «Κορλεόνε» είχαν βρεθεί 10 τραπεζικά βιβλιάρια με καταθέσεις πολλών μηδενικών!

Ο «Σατανάς», ο «Μαραντόνα», ο «Εισαγγελέας», ο «Ράμπο», ο «Μαλλιάς», ο «Μπίλιας», ο «Ψηλός» ήταν μερικά από τα προσωνύμια που χρησιμοποιούσαν οι… Κορλεόνε των Ρομά. Αρχές Νοεμβρίου είχαν συλληφθεί περίπου 50 άτομα και κατηγορούνταν περισσότερα από 100, με τους αστυνομικούς να εντοπίζουν κάτω από πλακάκια, φρεάτια, σωλήνες αποχετεύσεων, απορροφητήρες και εντοιχισμένες κρύπτες περίπου 1.000.000 ευρώ, 120 κιλά ασήμι, δεκάδες κιλά φύλλων και ράβδων χρυσού, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, η αξία των οποίων ξεπερνούσε τα 2.000.000 ευρώ, ενώ είχαν 60 πολυτελή αυτοκίνητα.

Η «μαφία» είχε και «εκτιμητές» κοσμημάτων και κυρίως δακτυλιδιών και περιδέραιων με διαμάντια και ρουμπίνια! Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων αγοράς χρυσού, οι οποίοι διατηρούσαν χυτήρια όπου έλιωναν τη λεία της μαφίας μετατρέποντάς τη σε ράβδους χρυσού.

Οι αστυνομικοί εξέταζαν τη συμμετοχή που είχαν αδαμαντοδέτες, εκτιμητές πολύτιμων λίθων του Κολωνακίου, χυτήρια της δυτικής όχθης, ενεχυροδανειστές, και ιδιοκτήτες καταστημάτων αγοράς χρυσού, με τους οποίους ερχόταν σε επαφή ο «μπον βιβέρ» κλεπταποδόχος της συμμορίας. Τουλάχιστον 12 ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείων, ενεχυροδανειστηρίων και καταστημάτων αγοράς χρυσού κατηγορούνται για κλεπταποδοχή, ενώ για 15 ακόμη εξεταζόταν η εμπλοκή τους.

Από τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών των «Κορλεόνε», που συμπεριλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία, προκύπτει ότι οι αρχηγοί με τα προσωνύμια «Μπάμπης-φλου», «Φάνης», «Σέφκης», «Μαραντόνα» και «Ζήσης» παρέδιδαν τις μεγάλες ποσότητες χρυσαφικών στον κλεπταποδόχο με το παρατσούκλι «Καμπέρης». Αμέσως μετά τη διάπραξη των κλοπών ο «Σέφκης» επικοινωνούσε με τον κλεπταποδόχο και του έδινε ραντεβού για την αγοραπωλησία των κλοπιμαίων, με τον τελευταίο να πληρώνει άμεσα με μετρητά.

Ως κλεπταποδόχοι της σπείρας εξετάζονταν, ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, εργαστηρίων αργυροχρυσοχοΐας, επισκευών ρολογιών στο Μοσχάτο, το Κερατσίνι, το Κολωνάκι, και στις οδούς Κουμουνδούρου, Βουλής, Ερμού, Περικλέους, Χαβρίου, Ρόμβης και Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Το βιογραφικό του «Χηλάς-Ψηλός»

Στις 16 Αυγούστου 2011 συμμετείχε σε οκταμελή συμμορία διαρρηκτών, το 2010 για τη διάρρηξη στο βενζινάδικο όπου άρπαξαν 400 κουτιά συνθετικού λιπαντικού. Την 1ηΣεπτεμβρίου 2009 κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απείθεια κλοπή και παράβαση του νόμου περί όπλων. Μαζί με έναν φίλο του είχαν μπει σε ψητοπωλείο στο Ίλιον, εντόπισε έναν «αντίπαλο», τον απείλησε με πιστόλι, τον χτύπησε στο πρόσωπο με την κάνη και κατά την αποχώρησή του πυροβόλησε μία φορά προς το μέρος του. Το 2004 στον Βόλο κατηγορήθηκε για ληστεία σε φαρμακείο, όπου είχε ξυλοφορτώσει τον ιδιοκτήτη. Το 1994 κατηγορήθηκε για κλοπή 600.000 δραχμών από οπωροπωλείο στην Πάτρα, το 1998 για διαρρήξεις σε Κόρινθο και Αίγιο.


Πηγή: thetoc.gr