Συνεχίζεται η κακοκαιρία με χιόνια, καταιγίδες και πολλά προβλήματα

Gazzetta team
Συνεχίζεται η κακοκαιρία με χιόνια, καταιγίδες και πολλά προβλήματα
Στο έλεος του «Βίκτωρα» η Ήπειρος και το Ιόνιο - Έκτακτα μέτρα στη Θεσσαλονίκη όπου προβλέπεται να «ξεσπάσει» σήμερα ο χιονιάς - Πού θα μείνουν κλειστά τα σχολεία.

Στην κορύφωσή του βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε πολλές περιοχές όπου η κίνηση γίνεται με δυσκολία, ενώ αρκετά είναι και τα σχολεία που θα μείνουν σήμερα κλειστά λόγω του τσουχτερού κρύου και της πυκνής χιονόπτωσης.

Σήμερα Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις και ποικίλα φαινόμενα σε όλη τη χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Χιόνια ή χιονόνερο θα πέσουν στα πεδινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές, καθώς και στις νησιωτικές περιοχές αναμένονται βροχοπτώσεις. Καταιγίδες και πιθανώς χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική και ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τις Σποράδες και την Εύβοια, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται στο βόρειο Αιγαίο, τη Μακεδονία και την Θράκη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σημειωθεί παγετός σε όλα τα ορεινά, καθώς και τα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Η θερμοκρασία στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα παρουσιάσει μικρή πτώση. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος: «Πιθανότατα ισχυρό χιονόνερο θα εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη. Οι θερμοκρασίες θα είναι οριακές. Με ένα βαθμό υψηλότερη θερμοκρασία θα εκδηλώνεται βροχή, με ένα βαθμό χαμηλότερη (από την αναμενόμενη των προγνωστικών στοιχείων) θα εκδηλώνονται τοπικές χιονοπτώσεις. Πάντως υπάρχει μια πιθανότητα στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε λίγες ώρες, να δείτε χιόνι, χιονόνερο και βροχή. Στο νήμα δηλαδή...

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη : Μέσα στην Πέμπτη σχεδόν παντού από τα 130-150 μέτρα, ενώ από τα ανατολικά τμήματα των νομών Καβάλας και Δράμας μέχρι και το νομό Έβρου (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των νομών Ξάνθης και Ροδόπης) θα χιονίζει κατά διαστήματα μέχρι και τα πεδινά, πιθανώς και τα παραθαλάσσια τμήματα.

Από αργά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και προς το ξημέρωμα της Παρασκευής οι χιονοπτώσεις θα έχουν σταματήσει σχεδόν παντού. Αυτό θα είναι και το «τελευταίο αντίο» της συγκεκριμένης κακοκαιρίας».

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές. Αρχικά της Μακεδονίας και βαθμιαία και της Θράκης. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους έντονα, το απόγευμα και από τα δυτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο και τις παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια μεταβλητοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ευβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στη θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της κεντρικής Στερεάς τις πρωινές ώρες και -μέχρι το απόγευμα- της Θεσσαλίας, όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα θαλάσσια τμήματα πρόσκαιρα βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές. Τις πρωινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στα βόρεια.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με τάση ενίσχυσης.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια, όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς. Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, που σταδιακά θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς τοπικά μέχρι 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις και τα παραθαλάσσια χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα – που θα είναι κατά τόπους ισχυρά – βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.


Πολλά τα προβλήματα στην Ήπειρο

Το πυκνό χιόνι που πέφτει εδώ και ημέρες στους ορεινούς δήμους των Ιωαννίνων και της Άρτας δημιουργεί προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση των χωριών.

Το χιόνι έχει φτάσει στο ένα μέτρο στη Μηλιά Μετσόβου, τη Βωβούσα στο Ζαγόρι και το Ματσούκι στα Τζουμέρκα. Ειδικότερα, στα χωριά των Τζουμέρκων, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, ενώ έχουν παγώσει οι πηγές του Βρυζοκάλαμου που δίνουν νερό στην περιοχή.

Μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες της πολιτικής προστασίας και των δήμων εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να μείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Εξάλλου, με νέα απόφαση του δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών που μετακινούνται για να φτάσουν στην εργασία τους, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας με τις ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά χωριά.

Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, από χθες το βράδυ με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού από το 73ο χιλιόμετρο στον κόμβο Κατσικάς, έως και το 122ο στον κόμβο Παναγιάς

Επίσης, επισημαίνεται ότι η κυκλοφορία των υπολοίπων οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Έκτακτα μέτρα για την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη

Αυξήθηκαν κατά 62 τα σημεία όπου οι δημότες της Θεσσαλονίκης μπορούν να προμηθεύονται αλάτι εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται, σύμφωνα με την ΕΜΥ, να πλήξει την περιοχή από σήμερα το πρωί. Στο πλαίσιο έκτακτων μέτρων για την προστασία των ευπαθών ομάδων ανοίγουν θερμαινόμενοι χώροι από την Παρασκευή.

Ειδικότερα, από την Παρασκευή έως και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, θα είναι προσβάσιμοι οι θερμαινόμενοι χώροι στο τέταρτο (Γρ. Λαμπράκη 42, τηλέφωνα 2310-212.002, 2310-245.242) και το πέμπτο παράρτημα ΚΑΠΗ (Αλεξανδρείας 27, τηλέφωνα 2310-820.110,2310-863.038).

Οι παραπάνω χώροι θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις δομές οι οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθόλη την διάρκεια του έτους, προσφέροντας προσωρινή φιλοξενία σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και συγκεκριμένα παράλληλα με το Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13, τηλ. 2310 – 528.811), από τις 17.00 έως το πρωί της επομένης ημέρας στις 11.00 και με το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62, τηλ. 2310 – 527.938), από τις 10.30 έως τις 17.00.

Σε ό,τι αφορά το αλάτι αποχιονισμού ο νέος σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει συνολικά 121 σημεία προμήθειας, από τα 59 που είχαν ανακοινωθεί σε πρώτη φάση. Οι πολίτες μπορούν να δουν τον χάρτη με τα σημεία τοποθέτησης αλατιού αποχιονισμού στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης, της παγωνιάς και των εκτάκτων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με ανακοίνωση των δημάρχων Φλώρινας και Πρεσπών. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης, στις δημοτικές ενότητες Καμβουνίων και Λιβαδερού του δήμου Σερβίων Βελβεντού, Τσοτυλίου και Πενταλόφου του δήμου Βοΐου, της Π.Ε. Κοζάνης τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά από την συνεχιζόμενη χιονόπτωση και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ούτε και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στον δήμο Γρεβενών και Δεσκάτης της Π.Ε. Γρεβενών.


Στο έλεος της κακοκαιρίας τα νησιά του Ιονίου

Συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο Ιόνιο με την Κέρκυρα να πλήττεται από δυνατούς ανέμους και ισχυρή βροχόπτωση, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους στο νησί της Ιθάκης.

Ο άνεμος που «λυσσομανά» στην Κέρκυρα, ξερίζωσε δέντρα, ενώ υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο στη Γαρίτσα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, την Τετάρτη η πυροσβεστική επενέβη από το πρωί σε τέσσερα περιστατικά απομάκρυνσης σπασμένων δέντρων. Η υπηρεσία είναι σε πλήρη ετοιμότητα» δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Από την πλευρά της η Ιθάκη βρίσκεται στο έλεος της ισχυρής νεροποντής. Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν στους περιφερειακούς δρόμους του Σταυρού, Φρικών και Πλατρειθίας που παρέμειναν κλειστοί για αρκετό χρονικό διάστημα. Η διέλευση των οχημάτων ήταν αδύνατη, λόγω των πλημμυρισμένων ρεμάτων. Με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, συνέστησε την προσοχή των κατοίκων στο οδικό δίκτυο, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται στο νησί ο μηχανισμός της Περιφέρειας, του δήμου, της αστυνομίας, αλλά και της πυροσβεστικής.

Πηγή: protothema.gr